""
""

Šćepanović razmišlja o ostavci: Ovaj rat stvara negativnu energiju koju nećemo moći da kontrolišemo

Vreme čitanja: 3min | čet. 23.07.15. | 10:30

Prvi čovek Zajednice superligaša najavljuje mogući odlazak uz poruku: “Ovakva kakva je, Superliga je dala svetske prvake”

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Letonije)

Ratne sekire su otkopane. U stvari, pitanje je da li su ikada i bile pod zemljom ili su ih večiti rivali samo gurnuli pod tepih? Bilo kako bilo, srpski fudbal trpi. I dok u Partizanu upiru prst krivice u Crvenu zvezdu, a u Ljutice Bogdana podsećaju na ranije marifetluke crno-belih, ostali učesnici Superlige nervozno vrte glavom uz jednu želju – da se ponovo priča o fudbalu, a ne o raznim sumnjivim rabotama. Pitanje je samo da li svi ostali imaju snage da sopstveni interes stave u istu ravan sa beogradskim večitim rivalima. Ili je srpski klupski fudbal - Crvena zvezda i Partizan i njihova večita borba?

Izabrane vesti

Predsednik Zajednice superligaša i prvi čovek Vojvodine Zoran Šćepanović kao da i sam ima dilemu i stoga najavljuje mogućnost da napusti fotelju u upravi šampionata nastavi li se rat komšija sa Topčiderskog brda. U intervjuu izveštačima sa gostovanja Vojvodine u Letoniji ipak tvrdi da to ne znači da se ne zalaže za to da se stvari isteraju na čistac.
Sezona je počela katastrofalno iako smo se dogovorili da više ne bude manir da svaku sumnju iznosimo u javnost, već da prvo pokušamo da sve razložimo i rešavamo između sebe. To se nije desilo. Sada treba da sačuvamo Superligu. Kakva god da je, ova je liga dala svetske U20 prvake i mi imamo obavezu prema tome. A uspeli smo samo da umrljamo jedan od najvećih uspeha u istoriji našeg fudbala, umesto da ga iskoristimo kao zamajac”, počinje Šćepanović.

Konstatacija, ali ne i rešenje za opšti utisak da je srpski fudbal otišao dođavola.
Razmišljam i ovde o tome šta da se preduzme. Daću sve od sebe da se smire strasti. Pokušaću da urazumim ljude. I na početku mandata sam pokušao da pomirim Zvezdu i Partizan. U tom momentu su bili veoma razumni, shvatili su u kojoj meri su odgovorni za kreiranje slike srpskog fudbala. Pokušaću još jednom. Ako u tome ne budem uspeo, ozbiljno razmišljam o tome da podnesem ostavku i ne učestvujem više u ovome”.

Tvrdi ipak da ove pomirljive reči ne znači da zatvara oči pred silnom burom koja se podila posle pobede Crvene zvezde nad OFK Beogradom.
Ne. Zalagao sam se da ne komentarišemo takve stvari. I ne želim sada da izlazim iz tih okvira i pričam o istragama. Ne stavljam glavu u pesak. Ali svi koji treba da rade svoj posao neka ga rade, na strogo propisan način. Neka se drže okvira koje im nalaže služba i zakon i nemojmo da prejudiciramo stvari. Očekujem da će se i ovo razrešiti na način na koji treba”.

U suprotnom, pribojava se Šćepanović, stvari bi mogle da postanu mnogo gore, iako se to iz trenutne perspektive čini malo verovatnim.
Možemo samo da razbuktamo niske strasi koje su eskalirale. Ovako besomučno prepucavanje, ovaj rat saopštenjima... Sve to samo uznemiruje građane. Donosi neku negativnu energiju koja će se preneti na stadione i koja neće moći da se kontroliše”.

Jedan od kolega sa portala mozzartsport.com ranije je u neformalnoj konverzaciji konstatovao je da je jedino sigurno da će sva ova halabuka, bez obzira njen ishod, za posledicu imati značajno manji broj publike na stadionima. A ona svejedno nije bila za pohvalu. Šćepanović je svestan potencijalno tragičnih efekata. I ne deluje kao preveliki optimista da će se tlo brzo smiriti.
Za mene je sve ovo poražavajuće. Možda previše optimistički razmišljam, da možemo svi zajedno da krenemo nabolje, Ali izgubiti sponzora zbog ovakvih stvari, smanjiti interesovanje publike, smanjiti dotok novac kojeg je i ovako vrlo malo u srpskom fudbalu… Ne znam kome je to u interesu? Ako treba ja da budem odgovoran za tako nešto… Prosto ne vidim sebe u tome. Postaviću svima, ne uslov, nego racionalnu politiku koju želim da vodim. Ako možemo da se dogovorimo u redu, ako ne - onda nismo Zajednica. Onda ću teško da nastavim da se bavim ovim”.

Sigurno je još jedno. Sve što javnosti prirede Partizan i Crvena zvezda i te kako se odrazi i na ostale. Mnogi su nezadovoljni. Ali čini se i nemoćni da se suprostave hegemoniji beogradskih velikana.

(FOTO: Star sport)


tagovi

Zoran ŠćepanovićZajednica superligašaFK VojvodinaSuperligaSrbijaFK PartizanFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara