""
""

Sila sa Hilla: Čukarički uz Totenhem, Vest Hem, Romu, Inter, Porto, Bešiktaš i Olimpijakos

Vreme čitanja: 3min | uto. 17.09.13. | 10:17

Hit Superlige sa Banovog brda ima statistički najbolju odbranu Evrope uz nekoliko velikih klubova koji su primili samo jedan gol

Čukarički je hit ove sezone u srpskom fudbalu. Zanimljiv projekat koji je na Banovom brdu započet pre nešto više od godinu dana, daje rezultate mimo svih očekivanja. Ako je neko i očekivao ulazak u Super ligu, onda svakako nije ovakve rezultate u elitnom rangu srpskog fudbala.

Izabrane vesti

Crno-beli sa Banovog brda dele prvo mesto na tabeli Superlige zajedno sa Partizanom, a imaju tri boda više od Crvene zvezde. U pet superligaških mečeva, pobedili su u čak četiri uz jedan remi. Tajna uspeha izgleda da leži u dobro utegnutoj odbrani koja je temelj ovosezonskog uspeha.

“Sila sa hilla” kako malobrojni navijači tepaju Čukaričkom je primila samo jedan gol – od OFK Beograda – a čak je i na tom meču slavila 2:1. Odbranu Crvene zvezde su rešetali Javor i Donji Srem, a Partizan je samo na jednoj prvenstvenoj utakmici uspeo da sačuva mrežu. Čukarički nema tih problema. Golman Borivoje Ristić je kapitulirao tek jednom u pet superligaških kola.

Sa ovakvom gol razlikom, Čukarički je postao i evropski fenomen. Pošto su Roma i Liverpul sinoć primili golove, u Evropi više nema odbrane koja nije matirana makar jednom. Tu računamo sve iole pristojne lige, a ne azerbejdžansku, makedonsku, albansku, slovenačku… Čukarički je u društvu Porta, Intera, Vest Hema, Rome, Totenhema, Olimpijakosa i Bešiktaša, jedinih klubova koji u dosadašnjem delu sezone nisu primili više od jednog gola. Naravno, kvalitet ne može da se poredi. Ali, ne može ni da se poredi kvalitet onih koji napadaju odbranu Čukaričkog sa rivalima gore pomenutih timova.  

U svakom slučaju ovo je lep učinak novajlije u ligi i motiv da nastave da pružaju još bolje partije i dodatnu zacementiraju prilaze svom golu.

Red je i da pomenemo junake ovog statističkog i rezultatskog uspeha. Na golu je iskusni Borivoje Ristić. Bekove čine odbačena deca Crvene zvezde i Partizana. Desnom stranom šparta Zvezdin đak Filip Stojković, dok po levoj igra Partizanovo dete Rajko Brežančić. Na štoperskoj poziciji je svaki meč odigrao Bojan Ostojić. Njegov idealan partner je Brazilac Lukas koji je prva tri kola bio standardan, ali se onda povredio. Standardan je i Deni Pavlović koji često menja pozicije, pa može da igra na pozicijama štopera, beka i zadnjeg veznog. Prva aletrnativa je Dejan Stamenković koji je prvo ulazio sa klupe, a potom menjao Lukasa u prvoj postavi. I to je sedam članova odbramebnog bedema koje je trener Milojević uklopio u celinu koja predstavlja neprobojan bedem za mnoge rivale u Superligi. Kada na to dodamo da Čukarički ima jedan od najmlađih timova u ligi, onda ovaj učinak svakako zaslužuje dodatne pohvale.

Od kada su klub preuzeli novi finansijeri, Čukarički doživljava renesansu. Ulaže su u infrastrukturu, klub je dobio pomoćne terene, reflektore i proširene tribine. Igrači redovno primaju plate, a neretko dobijaju i nenajavljene premije, pa nije ni čudo što su talentovana braća Srnić izabrali pozitivnu klimu u Čukaričkom pre svakodnevne neizvesnosti i besparice u Crvenoj zvezdi. Kamo sreće da Srbija ima još klubova kao Čukarički, pa da se ne priča o filijalama i poligonima za razradu sistema “tri za tri”.

NAJBOLJE ODBRANE EVROPE
Engleska

Totenhem – 1 primljen gol (4 odigrana meča)
Vest Hem – 1 (4)

Italija
Inter – 1 (3)
Roma – 1 (3)

Portugal
Porto – 1 (4)

Turska
Bešiktaš  – 1 (4)

Srbija
Čukarički – 1 (5)

Grčka
Olimpijakos – 1 (4)

Nemačka
Bajern – 2 (5)

Španija
Espanjol – 3 (4)
Real Sosijedad – 3 (4)

Francuska
Monako – 2 (5)

Holandija
PSV – 5 (6)
Tvente – 5 (6)
Kambur – 5 (6)

Rusija
Rubin  – 3 (8)

Škotska
Invernes – 3 (6)

Belgija
Standard – 2 (7)

Ukrajina
Metalist – 5 (9)
Černomorec – 5 (9)

Poljska
Visla – 3 (7)

Rumunija
Botošani – 3 (7)

Švajcarska
Grashopers – 4 (7)

Austrija
Salcburg – 6 (8)

Češka
Sparta 5 (8)

Hrvatska
Rijeka 5 (9)

(FOTO: Star sport)


tagovi

Bojan OstojićBorivoje RistićČukaričkiRajko BrežančićSrbijaSuperligaVladan Milojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara