"detalj iz Sofije"
"detalj iz Sofije"

Šoutajm u Sofiji! Genijalni Berg i smotani Strotman šokirali Lale, Francuzima treba reći da ovaj put moraju da se prvo kvalifkuju (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.09.16. | 22:42

Luksemburg sa dva gola u tri minuta zaledio Sofiju

detalj iz SofijeVeče iznenađenja na startu takmičenja u Grupi A kvalifikacija za Mundijal 2018. godine. Favoriti su obnovili lekciju na temu: danas svi igraju fudbal. Pa je tako Francuska, finalista Evropskog prvenstva, mogla samo do remija bez golova na gostovanju kod Belorusije, dok je Vesli Snajder pokazao da je, iako već 32-godišnjak, još ključan šraf u holandskoj reprezentaticiji pošto je pogotkom u 67. minutu spasio Lale poraza u Švedskoj - 1:1.

Istina, Holandija je većim delom meča bila ta koja je diktirala ritam utakmice, ali šta sve to vredi kad im je u napadu uvek nešto nedostajalo, dok su na svojoj polovini terena delili lopte kao na rasprodaji. Upravo takva jedna nonšalantnost u igri ih je skupo koštala u 43. minutu susreta u Solni.

Izabrane vesti

Kevin Strotman se spetljao sa loptom iako je imao sve vreme sveta, a Markus Berg je poput predatora nanjušio krv, ukrao loptu, a potom velemajstorskim lobom matirao Jeroena Zoeta za vođstvo Šveđana.  Genijalno!

Međutim, nema više Zlatana Ibrahimovića da se sam porva sa trojicom, Švedska nije umela da materijalizuje tu prednost pošto je gotovo momentalno prepustila inicijativu protivniku. Opet. A Holanđani, osramoćeni propuštanjem Eura u Francuskoj, nisu želeli da se pomire sa još jednom brukom.

Solo prodor i rezantan prizeman udarac Darila Janmata golman domaćeg tima Robin Olsen uspeo je da odbrani, ali njegovi saigrači iz poslednje linije nisu uspeli da sačuvaju prekaljenog Snajdera. Rutinska egzekucija sa bod Holađana na startu kvalifikacija.

Sve u svemu, solidan početak s obzirom da je osvojen na strani i to protiv jednog od tri glavna konkurenta za najviši plasman u Grupi. Doduše, pitanje je da li će biti dovoljan da sačuva radno mesto selektoru Daniju Blindu imajući u vidu da deo navijača traži povratak - Luja Van Gala. Možda u Mančesteru nije prošao, ali u Holandiji ga se sećaju po trećem mestu sa Mundijala 2014. godine.

Kritike je posle poraza u evropskom finalu na domaćem terenu morao da istrpi i Didije Dešan, ali se njegova smena nije do sada pominjala kao realna opcija. Sada možda hoće, pošto Francuska nije mnogo toga pokazala na Borisov areni.

Nekoliko dobrih poteza Antoana Grizmana, ali o njima će verovatno najviše pričati madridskog Atletika. Francuzima neće mnogo značiti, jer je Belorusija odolela favorizovanom rivalu. Olivije Žiru - a ko drugi? - i Pol Pogba bili su najbliži golu, međutim nisu uspeli.

Realizacija nije predstavljala problem za bugarske fudbalere, ali teško da će iko pričati o ofanzivnoj potentnosti izabranika Ivajla Peteva kad su uspeli da u Sofiji prime i tri gola. Ali će imati o čemu da pričaju, iako su ta tri gola primljena protiv Luksemburga, koji je danas dočekao da Orelijan Žoakim postane prvi fudbaler u istoriji malene zemlje sa dva gola na jednoj utakmici.

Kompletan užitak je, avaj, izostao, jer su Bugari tukli kao da su imali šuterski  trening na košarkaškom terenu. Sa distance je Dimitar Rangelov projektilom načeo autsajdere iz Luksemburga, pa posle pogotka Ludogorecovog Brazilca Marselinja i prelep šut Ivelina Popova iz slobodnog udarca sa nekih 20 metara...

Sve to bio je samo uvod u završnicu za infarkt. Jer u 91. minutu Florijan Boner je postigao i treći gol za Luksemburžane da bi Bugari konačno mogli da odahnu u 92. kada je Aleksandar Tonev evrogolom, naravno sa distance, prekinuo utakmicu rizičnu sa sve one sa slabijem srcem - 4:3 za prvo mesto na tabeli Grupe A.

KVALIFIKACIJE ZA PRVENSTVO SVETA
Grupa A, 1. kolo
:

Belorusija - Francuska 0:0

Bugarska - Luksemburg 4:3 (1:0)
/Rangelov 16, Marselinjo 65, Popov 79 - Žoakim 60, 62, Boner 91/

Švedska - Holandija 1:1 (1:0)
/Berg 43 - Snajder 67/

(FOTO: Action Images)


tagovi

Vesli SnajderŠvedskaRusija2018reprezentativni fudbalMarkus BergLuksemburgHolandijaFrancuskaEvropaBugarskaBelorusija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara