Spektakl u Majamiju: Čudesni Mahoms ili Brejdijev učenik

Vreme čitanja: 5min | ned. 02.02.20. | 10:35

​U ponedeljak (00.30) na stadionu Hard Rok na programu 54. Superboul, Kanzas - San Francisko. Čifsi čekali na ovo pola veka, Fortinajnersi bez krune dve i po decenije. Obračun dvojice kvoterbekova novog talasa NFL-a

Amerika je na nogama. Utakmica svih utakmica za najvredniji trofej u Sjedinjenim Američkim Državama, pehar Vinsa Lombardija. Kanzas Siti Čifsi udariće na San Francisko Fortinajnerse u 54. Superboulu. Sudar svetova na programu je u ponedeljak (00.30) na stadionu Hard Rok u Majamiju na Floridi.

Spektakl je zagarantovan. Na poluvremenu će muzički šou da imaju dve velike svetske zvezde, Dženifer Lopez i Šakira. Ali, vratimo se sportu, jajajstoj lopti. Na koju stranu će prevagnuti? Za kladioce idealan meč, skoro da se daju podjednake šanse obema ekipama da osvoje titulu i naslede Nju Ingland na tronu, što znači da su kvote odlične.

Izabrane vesti

Stručnjaci „preko bare“ složni su u oceni da su ovo dve najbolje ekipe, sa najkompletnijim rosterima. Ali, stil igre ove dve franšize je potpuno drugačiji. Kanzas predvodi čudesni kvoterbek Patrik Mahoms i on je čovek-tim. Svetla pozornice biće uperene u njega, a ovo mu je tek druga sezone kao startera. U premijernoj je osvojio laskavu nagradu MVP-ija, a sada mu je izmakla, otišla je u ruke kvoterbeku Baltimora Lamaru Džeksonu. Mahomsu se daju najveće šanse da bude najbolji igrač Superboula na Floridi.

Nije mladi as i možda već od sledeće sezone najplaćeniji igrač u NFL-u mnogo pričao tokom Superboul nedelje. Nije kupio lovorike iako je jasno da je vođa tima i da je najzaslužniji što je posle pola veka Kanzas opet u borbi za šampionski prsten.
Biti u pravoj organizaciji kao što je Kanzas, sa pravim trenerima i saigračima, ne svodi se na jednu osobu. Nije sve do kvoterbeka, već do tima i kako igrate zajedno. Na savršenom sam mestu. To što imam trenera Rida i ostale njegove pomoćnike uz sebe, to što sam imao Aleksa Smita godinu dana i što sam učio od njega je bilo od velikog značaja. Nadam se da ću dobiti priliku da i u ostatku karijere igram na istom mestu“, istakao je Mahoms pred veliki duel.

Patrik Mahoms

Napad je mnogo bolji deo ekipe. U dve utakmice plej-ofa na najbučnijem stadionu u SAD Erouhedu (izmerena buka od 140 decibela) protiv Hjustona i Tenesija u proseku Čifsi su postizali 43 poena (51 Teksansima, a Tajtensima 35). Mladi as, koji još igra sa ruki ugovorom, radio je šta je hteo da odbranama ova dva tima. Igra trčanjem skoro da nije ni postojala u plej-ofu, pa će verovatno u finalu opet sve da zavisi od ruke Mahomsa i njegovih savršenih pasova.

U napadu ima „ol star“ ekipu, najboljeg tajt enda lige Trevisa Kelsea, najbržeg igrača NFL-a, risivera Tajrika Hila i odličnog Semija Votkinsa. Taj trio je skoro nemoguće braniti, napadački potencijal Kanzasa je najbolji u ligi. Posebno je zanimljiv Hil. On je nekadašnji atletičar. Sa američkom reprezentacijom ima zlato u štafeti 4 puta 100 metara na juniorskom Svetskom prvenstvu. Takođe, bio je i vicešampion sveta u juniorskoj konkurenciji u trci na 200 metara u Barseloni 2012. godine. Iskusni trenerski vuk Endi Rid znao kakav ima potencijal u napadu, da je nemoguće zaustaviti Hila, pa treba očekivati specijale za brzonogog risivera.

Odbrana Kanzasa je bila slabija u prvom delu šampionata, ali kako sezone odmiče i ona je bila sve bolja. Dominira Kris Džons, koji se u plej-ofu vratio posle povrede. Odlični defanzivni end imaće zadatak da pravi konstantan pritisak na kvoterbeka San Franciska Džimija Garopola. U sekendari je glavni igrač Tajron Metju, sjajni fri sejfti, koji je briljirao u plej-ofu u mečevima protiv Hjustona i posebno protiv Tenesija.

S druge strane, San Francisko je do finala stigao granitnom odbranom (u proseku u doigravanju Fortinajnersi primili samo 15 poena) u kojem dominiraju najbolji ruki ove godine, drugi pik na prošlogodišnjem draftu, defanzivni end Nik Bosa i iskusni kornerbek Ričard Šerman. On je dva puta igrao u Superboulu sa Sijetlom, jednom je osvojio. Ima iskustva igranja velikih utakmica. Obično protivnički kvoterbekovi izbegavaju da bace loptu na stranu koju pokriva Šerman, veliki brbljivac NFL lige. Videćemo da li će i Mahoms imati strahopoštovanje prema vođi sekendarija Fortinajnersa.

Džimi Garopolo

U napadu, protiv Grin Beja u finalu NFC-a igra se zasnivala na trčanju Rahima Mosterta, koji je razbio odbranu Pekersa u Kaliforniji sa čak četiri istrčana tačdauna i osvojenih nestvarnih 220 jardi. Kvoterbek Fortinajnersa Džimi Garopolo ima već dva Superboul titule, ali kao rezerva legendarnom Tomu Brejdiju u Patriotama. Nesuđeni naslednik Brejdija u Nju Inglandu sada ima šansu da prvi put kao starter osvoji trofej koji u vitrinama San Franciska nedostaje od 1995. godine.
Dobio sam poruku od Toma, poželio mi je sreću. Rekao mi je da odradim posao, da nije komplikovano i samo da pobedim“, rekao je popularni Džimi Dži, koji je u oktobru 2017. godine stigao u Kaliforniji posle trejda sa Patriotama.

Kanzas je u Superboulu posle pola veka. Čifse predvodi iskusni stručnjak Endi Rid, kome u bogatoj karijeri fali osvojeni Superboul. Jednom je igrao u velikom finalu sa Filadefijom, ali je poražen od Nju Inglanda. Tada je Iglse predvodio u napadu legendarni kvoterbek Donovan Mekneb. Iskusni trener Kanzasa je legenda ove lige, stručnjak sa najboljim skorom pobeda i poraza, a da nije osvojio pehar Vinsa Lombardija. Svi u SAD smatraju da je došao trenutak da Rid podigne i najznačajniji pehar u Sjedinjenim Američkim Državama.

Mladi stručnjak San Franciska Kajl Šenehan bio je ofanzivni koordinator Atlante u kultnom Superboulu u Hjustonu 2017. godine protiv Nju Inglanda, kada su Falkonsi prokockali prednost od 28:3. Mnogi Šenehana krive za taj poraz, videćemo da li je sada prvi trener tima iz Kalifornije naučio lekciju. Zanimljivo, kada je poslednj put San Franisko podigao pehar 1995, godine, Šenehan je bio na terenu, kao skupljač lopti, dok je njegov otac Majk bio ofanzivni koordinator San Franciaka. I meč je, zamislite, igran u Majamiju.
Sećam se te utakmice veoma dobro. Bio sam na terenu. Sećam se da nijednog trenutka nisam prešao liniju od 30 jardi. Smetao sam asistentima. Oduvek sam sanjao da osvojim Superboul otkako sam gledao svog oca pored terena“, rekao je 40-godišnji stručnjak.

Šakira i Dženifer Lopez

Prošle sezone je bio defanzivni Superboul u Atlanti, koji je završen pobedom Nju Inglanda protiv Remsa sa 13:3, sada se očekuje da ipak napadi dominiraju. Teško će San Francisko da zaustavi Mahomsa, prošlogodišnjeg MVP-ija lige, ali isto tako trčanje San Franciska sa sjajnim blokovima tajt enda Džordža Kitla i ful beka Kajla Juščaka biće problem za Čifse. Većina stručnjaka „preko bare“ daju veće šanse Kanzasu za titulu. Ubojiti napad Mahomsa svi vide kao nezaustavljiv.

Dve koncepcije, dve sile udariće jedna na drugu. Jedna izgubljena lopta mogla bi da odluči pobednika. Ono što je izvesno crveni će da slave, samo koji? Kanzas ili San Francisko?

Zato, nema spavanja u noći između nedelje i ponedeljka...

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Pon 00:30 11377 NFLPF Kansas City - San Francisco ki 1 1,85
Ukupna kvota1,85

NFL – SUPERBOUL (MAJAMI)

Ponedeljak
00.30: (1,85) Kanzas Siti (13,0) San Francisko (2,15)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


NFL - SPECIJAL


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara