""
""

To su ti mladi lavovi! Fudbal prošlosti, fudbal budućnosti - milina je gledati ovaj Ajaks (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.05.17. | 20:30

Holandski gigant stekao veliku prednost pred revanš u Francuskoj, 4:1 protiv Liona u prvom meču polufinala Lige Evrope

Mladi, a igraju kao matori. Igraju i pobeđuju. Podsećaju na neka davna, lepa vremena kad je holandski fudbal bio priznat, a Ajaks drmao Starim kontinentom. Trenutno je daleko od svetske klase, međutim, igra fudbal iz udžbenika. Uvek. Bez obzira ko je preko puta. I kakav je ulog. Kakve veze ima što su ispred igrači Liona. Mogli su da stoje i neki bolji. Disciplinovaniji. Precizniji. Odlučniji. Utisak je da ne bi izvukli živu glavu na areni „Johan Krojf“. Uostalom, nije niko ove godine. Nedavno preimenovano amsterdamsko čedo, u prvoj utakmici na stadionu nazvanom po najvećem sinu holandskog loptanja, priredilo je žurku koja je oživela sećanja na 1995. i primakla Kopljanike milimetar do finala Lige Evrope.

Bilo je 4:1 u prvom polufinalnom meču. Moglo je da bude i 6:2. Moglo je i 8:3. Moglo je sve, samo nije moglo da Ajaks ne pobedi. Ajaks je morao da pobedi. Ajaks je igrao napred. I zato je dobio. Zato što se ne štedi. Zato što ne kalkuliše. Zato što ne daje ni pet para da li će i koliko golova da primi. Kao da su na terminu za mali fudbal, klinci trenera Petera Boša „leteli“ su terenom i zasluženo zgromili francuskog predstavnika koji bi za narednu sezonu, za početak, morao da kupi boljeg štopera od šeprtljastog Dijakabija. I da zadrži golmana Antonija Lopeza koji je svoj tim spasao debakla.

Izabrane vesti

Na tribinama arene „Johan Krojf“ večeras je sedeo Luj van Gal. Kao da je njegovo prisustvo motivisalo domaćina i omogućilo mu da se kroz neku vremensku mašinu vrati 22 godine nazad. Te 1995. Ajaks je osvojio Ligu šampiona, savladavši  veliki Milan u finalu u Beču (1:0). Dva meseca i deset dana kasnije rodio se Bernard Traore. Taj đavolčić iz Burkine Faso, koji u Čelsiju nije mogao da prođe zbog jake konkurencije, još jednom je pokazao kako je procvetao u zemlji lala. Pamete se njegovi golovi u dresu Vitesea, ali večeras je spakovao dva za crveno-bele, koristio kratere u odbrani Liona i bio jedan od predvodnika mladog tima koji je po mnogo čemu podsećao na onaj Van Galov.

Tad su igrali Patrik Klajvert (sa 19 godina strelac gola za titulu prvak Evrope), Klarens Sedorf (19), Nvanko Kanu (19), nešto stariji Mihael Rajziger (22), Edgar Davids (22). A ove čarobne večeri, u kojoj je fudbal pokazao nadmoć nad snagom i atletskim sposobnostima, startnih 11 Ajaksa bilo je u proseku stario 22 dana i 137 dana. Ispred golmana Onane delovali su klinci Tete (21), Rideveld (20), Del Ligt (17), Sančez (20), pa onda stabilnost na sredini terena prouzrokovana prisustvom Lase Šenea i Davija Klasena i fantastičnim Hakimom Zijekom (trostrukim aistentom), da bi u napadu pomenuti Traore, potpomognut fantastičnim Kasperom Dolbergom (19) - pet golova ove sezone u Ligi Evrope - i Arminom Junesom uništili odbranu gostiju.

Zasluženo!

Ako su ovo gledali fudbaleri Selte i Mančester junajteda ne bi smo voleli da nekom od njih budemo u koži pred finale u Stokholmu 24. maja. Neće ovo Ajaks ispustiti.

 

LIGA EVROPE, POLUFINALE

Sreda:

Ajaks - Lion 4:1 (2:0)
/Traore 25, 71, Dolberg 34, Junes 49 - Valbuena 66/

Četvrtak:
21.05 Selta - Mančester junajted

(FOTO: Action images)


tagovi

AjaksBertrand TraoreEredivizijaEvropaFrancuskaHolandijaLiga EvropeOlimpik Lion

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara