"Hulk"
"Hulk"

TOP 10 najgorih kupovina 2012 godine: Hoće li neko Hulka i Modrića? (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | uto. 01.01.13. | 10:30

Pogledajte listu deset najgorih letošnjih promašaja u Evropi i da li se isplatilo dati 55 miliona za Hulka, 35 miliona za Modrića, po 20 miliona za Alena ili Garsiju...

HULK (Porto - Zenit) – 55 miliona evra
15 utakmica, 4 gola, 1 asistencija

Hulk

Izabrane vesti

Najksuplji igrač sveta za prošlu godinu i sedmi najskuplji u istoriji ruskog fudbala se isposatvio kao veliko razočaranje. Za potrošenih 55 miliona evra na kupovinu Hulka, Zenit je mogao da kupi bar tri top igrača. Ali, Rusi su hteli da demonstriraju moć i kupe igrača za koga novac nisu imali ni najveći evropski klubovi. Ispostavilo se, međutim, da nije slučajno što Barsa, Milan ili Čelsi nisu želeli da daju te pare za Brazilca topovskog udarca. Još prošle sezone se videlo da posle odlazaka Falkaa i Viljasa Boasa, Hulk više nije tako ubojit. Porto je zaradio neverovatnu sumu na Brazilcu i verovatno sa podsmehom prate njegove partije u Rusiji. Hulk je dao samo dva gola u prvenstvu, jedan u Ligi šampiona, a bio je i glavni uzrok pucanja atomsfere u Zenitu, što se osetilo na rezutatima kluba. Čak se i javno posvađao sa trenerom Spaletijem. Moćni Gasprom je napravio milijarde evra u raznim poslovima, ali ovakvu glupost nije nikada.

LUKA MODRIĆ (Totenhem – Real Madrid) – 35 miliona evra
22 utakmice, 1 gol, 3 asistencijeLuka Modrić

Španci su ga već proglasili najgorim pojačanjem Primere, a mi ćemo to samo potvrditi. Koliko je samo trajala saga oko prelaska Modrića, gotovo da su navijači širom sveta jedva čekali da negde pređe da više ne slušaju vesti i spekulacije o njemu. Na kraju je Hrvat štrajkom izborio transfer u Madrid, Murinjo doveo veliko pojačanje, a Totenhem zaradio oko 25 miliona evra. Jedino je profitirao Totenhem koji je za te pare doveo par dobrih igrača. Murinjo je mazohistički gurao Modrića, ali je Hrvat razočarao. Od čudesnog plejmejkera nije viđeno ništa! Samo jedan gol i mizerne tri asistencije. A, za to vreme fudbalski velemajstor Kaka trune na klupi. Nije ni čudo što navijači Reala jedva čekaju da vide leđa i Murinju i Modriću

HAVI GARSIJA (Benfika – Mančester Siti) – 20,2 miliona evra
15 utakmica, 2 gola, nijedna asistencijaHavi Garsija

Da li je ikome jasan ovaj transfer Roberta Manćinija i bačenih preko 20 miliona evra? Već je na raspolaganju imao Turea, Berija, pa je dopustio De Jongu da ode bez obeštećenja i na njegovo mesto doveo Španca iz Benfike. Istina, Garsija je bio standardan član lisabonskih Orlova, ali niko ni u ludilu nije pomišljao da iskešira tolike pare za njega. Niko osim prebogatog Sitija i njegovog menadžera Manćinija. Samo sedam mečeva je počeo u prvoj postavi Građana i nije se baš nešto pokazao. Nemilosrdni engleski mediji su ga već proglasili za jednog od najvećih promašaja u istoriji Sitija. Zamislite vezistu koji za polusezonu ne upiše nijednu asistenciju.

ENDI KEROL (Liverpul – Vest Hem) – 1.250.000 evra (pozajmica)
12 utakmica, 1 gol, nijedna asistencijaEndi Kerol

Prošle godine je bio najgore pojačanje Premijer lige, a među najgorima je i ove sezone. Endi Kerol polako postaje tradicionalan učesnik na listama za promašaj godine. Mnogi se čude Vest Hemu šta im je bilo da uzmu promašenu investiciju Liverula. Doduše, nisu ga kupili, već samo pozajmili. Ali, to ih je koštalo 1.250.000 evra, a plus su na sebe preuzeli obavezu da plaćaju Kerolu milionsku platu. Odigrao je 12 mečeva i postigao samo jedan gol. Od tih 12 mečeva je samo na tri odigrao celih 90 minuta. Kerolova karijera ide stranputisom koju će teško uspeti da zaustavi, a u Vest Hemu se verovatno pitaju kako to da je Svonsi doveo fenomenalnog Mićua za dva miliona evra, a oni platili pozajmicu Kerola skoro toliko i još igraču daju platu od 100.000 funti nedeljno.

MAJKON (Inter – Mančester Siti) – 3,5 miliona evra
8 utakmica, nijedan gol, nijedna asistencijaMajkon

Bio je nekada najbolji desni bek sveta. Gazio je desnom stranom poput lokomotive. Ali, vreme je za penziju. Manćiniju se ispunila želja da ga dovede, nadajući se da će imati uspešnu saradnju kao u Interu. Ali, Maikon više nije taj igrač. Odigrao je samo sedam mečeva, bio jedan od najslabijih u Sitijevom debaklu u Ligi šampiona, a već mesec dana nije proveo nijedan minut na terenu. Dovođenjem Maikona, Manćini je kompletirao katastrofalan prelazni rok svog kluba. Promašio je sa njim, Havijem Garsijom, Sinklerom, Rodvelom. U Sitiju bi definitivno morali da razmisle pre nego što opet odluče da daju Italijanu neko millionče za pojačanja.

DŽO ALEN (Svonsi - Liverpul) – 19 miliona evra
25 utakmica, nijedan gol, nijedna asistencijaDžo Alen

Teško navijačima Liverpula gledajući kako uprava dovodi precenjene engleske igrače. Džo Alen je nastavak katastrofalne tradicije. Pre njega je Liverpul imao promašaje poput Kerola, Hendersona ili Dauninga, a Alen je nastavio crnu seriju. Samozaljubljeni Englezi očigledno imaju posebne aršine za svoje Ostrvljane, pa ih preplaćuju i po nekoliko puta. Alen je bio samo talenat iz Svonsija sa tek jednom premijerligaškom sezonom u nogama. Nikako igrač vredan skoro 20 miliona evra. Neverovatno izgleda podatak da je Alen za Redse ove sezone odigrao 25 mečeva i nije postigao nijedan gol. I što je još gore – nijednu asistenciju! Vezni igrač koji je doveden da gradi igru Liverpula?!

BOJAN KRKIĆ (Roma - Milan) – 250.000 evra (pozajmica)
18 utakmica, 2 gola, 2 asistencijeBojan Krkić

Jedan od najčudnijih transfera prošlog leta. Milan je prodao asove poput Ibrahimovića i Kasana, a doveo Krkića kao zamenu?! Nikada dokazani talenat je samo sezonu ranije bio veliki promašaj Rome. Istu sudbinu je doživeo i u Milanu. Serija A definitivno nije tlo za nekadašnjeg Barsinog vunderkinda. U 18 mečeva za Rosonere je zabeležio samo po dva gola i asistencije. I to malo mizerije što je uradio, upisao u nebitnim trenucima kada je Milan ili gubio ili imao veliku prednost. Jedina uteha Milanu je da su ga samo pozajmili i da ih je to koštalo samo 250.000 evra. Ali, koštalo ih je to što su očekivali da su dobili napadača koji će doneti golove. Teško je pretpostaviti gde ćemo Bojana gledati od sledećeg leta posle dve katastrofalne sezone.

ALVARO PEREIRA (Porto - Inter) – 10 miliona evra
19 utakmica,1 gola, 1 asistencijaAlvaro Pereira

Posle tri odlične sezone u Portu kucnuo je čas za urugvajskog univerzalca da overi neki jak transfer. Inter je izgledao kao prava sredina. Ali, Pereira se ispostavio kao promašaj. Najveći problem je bio što nije mogao da se snađe u Stramaćonijevoj taktici u kojoj spoljni igrači imaju jako bitne uloge. Pereira je dobijao šansu, pokušavao, a kada je prokockao sve kredite, Stramaćoni ga je zakucao na klupu. Na sve su nadovezale i sitne povrede i Pereira je ubrzo pao u senku. Sve ga ređe pominju u ozbiljnim planovima Intera i sve je izvesnije da će napustiti Neroazure. Možda sada proklinje odluku što je odabrao Inter pre Čelsija ili Totenhema.

MARKO MARIN (Verder - Čelsi) – 8 miliona evra
5 utakmica, nijedan gol, nijedna asistencijaMarko Marin

Marinovo ime je bilo podučeno crvenim kada je Čelsi odlučio da ga dovede u planu smene generacija. I dok su ostali poput Azara i Oskara zablistali punim sjajem i pokazali se kao prava pojačanja, Marin je skoro pa zaboravljen. Imao je i povredu na početku sezone, a sada se nalazi u sličnoj situaciji kao Zoran Tošić nekada u Mančester Junajtedu. Igra za rezervni tim ili u ponekom kup meču. Azar i Mata su zacementirali pozicije u timu i teško da će "nemačkog Mesija" (kako su ga prozvali dok je igrao za Verder) ogrejati sunce. Plavušan iz Bosanske Gradiške je sakupio samo 104 minuta na terenu za polusezonu. Premalo za talenta koji je zbog neigranja u Čelsiju izgubio i mesto u reprezentaciji Nemačke.

EREN DERDIJOK (Bajer L. - Hofenhajm) – 5,5 miliona evra
14 utakmica, 1 gol, 1 asistencijaEren Derdijok

Nije Derdijok tolika zvezda i toliko bitan fudbaler, pa da se smatra nekim velikim promašajem. Ali, prosto je neverovatno kako dobro je igrao prošle sezone u Leverkuzenu i kako loše igra ove sezone u Hofenhajmu. Ponudu Hofenhajma je izabrao vođen finansijskim uslovima. Želeli su ga i veći klubovi, ali je on zbog najbolje finansijske ponude izabrao svoj sadašnji tim. I prevario se. Hofenhajm je fudbalski Titanik koji tone ka ambisu Cvajte, a i švajcarski napadač se uklopio u sivilo tima. Samo jedan gol za polusezonu. Za isto vreme u prošloj sezoni je postigao čak osam golova u svim takmičenjima.

Piše: Aleksandar Gligorić
aleksandar.gligoric@mozzartbet.com


tagovi

Alvaro PereiraBojan KrkićČelsiDžo AlenEndi KerolEren DerdijokEvropaHavi GarsijaHulkInterLiverpulLuka ModrićMajkon OliveiraMančester SitiMarko Marinmeđunarodni fudbalMilanReal MadridRusija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara