Upoznajte najveću senzaciju evropskih kvalifikacija

Vreme čitanja: 2min | pet. 24.08.18. | 13:45

Stiže iz zemlje od 600.000 stanovnika, a ima i jednog Srbina u timu

Za ovaj klub znate jedino ako ste pravi zaluđenik za manjim fudbalskim ligama ili strastveni kladilac. Ili možda samo ljubitelj Lige Evrope koji gleda sve utakmice. 

Šampion Luksemburga F91 Didelanž je prošle sezone 14. put postao prvak svoje zemlje od 2000. godine. Do sada je najčešće dolazio do drugog ili trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, ali je posle sinoćnog trijumfa od 2:0 nad rumunskim šampionom Klužem, dospeo na korak od istorijskog plasmana u grupnu fazu drugog po jačini međunarodnog takmičenja.

Izabrane vesti

Šta se krije iza fudbalske senzacije koja stiže iz države od samo 600.000 stanovnika?

Pa, pre svega ogroman igrački kadar od čak 33 fudbalera. Među njima je i jedan Srbin iskusni štoper Milan Biševac (35) koji je sinoć sedeo na klupi za rezerve. Didelanž je klub sa nemačkim šmekom, a uz klupskog doktora Kramera tu je i trener Dino Topemeler (37), sin legendarnog Klausa Topmelera, koji je sa Bajerom iz Leverkuzena svojevremeno pregazio Zvezdu u revanšu kvalifikacija za Ligu šampiona (3.0) početkom ovoga veka.

Hoće li uspeti da naprave novu senzaciju?

Luksemburžani su u kvalifikacijama već pokazali kvalitet tako što su izbacili Legiju iz Varšave. Ne tako davne 2012. godine pobedili su i u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Zvezdinog rivala Slacburg sa 2:0.

I to je sam po sebi bio veliki uspeh, ako znamo da je Didelanž oduvek po kvalitetu bio negde u rangu nekih nemačkih i francuskih trećeligaša.
"Neki od klubova iz Luksemburga bi mogli da igraju maksimum u nemačkoj trećoj ligi, ostali su u rangu regionalne", izjavio je Topmeler u intervjuu pre dve godine.  

Za Didelanž, međutim, ni taj podatak nije bio problem. Vredno su radili, pojačavali se i sada su na pragu Lige Evrope i jedne od najvećih fudbalskih senzacija u istoriji. Jer, nikada nijedan klub iz Luksemburga nije igrao grupnu fazu nekog evropskog takmičenja.

Foto: Screenshot


tagovi

Didelanž

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara