""
""

Vredi li čekati Edsona?

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.02.16. | 11:16

Pored spremnosti, Brazilac će morati da radi i na motivaciji kako bi što brže prevazišao kulturološku, meteorološku i fudbalsku razliku između domovine i Srbije

Radi se o igračima različitih karakteristika, ali izdanje Brazilca Edsona na premijeri u dresu Crvene zvezde podsetilo je na razvojni put Kristijana Borhe u Ljutice Bogdana. Kolumbijski napadač stigao je u Beograd u sred zime i to u platnenim espadrilicama, a nekoliko dana kasnije na treningu pod komandom stručnjaka za fizičku pripremu Srđana Zirojevića vapio je za bocom kiseonika.

Laiku je bilo jasno da Borha mora da prođe dugačak period inicijacije. Pre toga nije igrao u Evropi, nije imao drugačija iskustva osim južnoameričkih, nije navikao na ovdašnje taktičke pristupe. Sve nabrojajno može da se kaže i momka koji je ovog januara doveden u Crvenu zvezdu kako bi predstavljao ozbiljno pojačanje u odbrani, nekog ko će biti jak adut i u predstojećim evropskim kvalifikacijama.

Izabrane vesti

Limitiranih finansijskih mogućnosti čelnici Crvene zvezde preuzeli su rizik angažovanjem Edsona Da Silve, štopera koji je svojevremenuo bio uvršten u idealan tim brazilskog prvenstva. Iza njega je dugačka pauza, a ispred suočavanje sa nepoznatim.

Otuda možda i ne čudi što je 29-godišnji defanzivac na premijeri delovao prilično bledo, ne ostavljajući utisak ozbiljnog pojačanja. Štaviše, 90 minuta protiv Mladosti bilo je dovoljno navijačima Crvene zvezde da pogled usmeravaju ka klupi i traže spasonosno rešenje u liku najstarijeg prvotimca Save Pavićevića. Velika bodovna prednost u odnosu na prvog pratioca i stavljena ruka na šampionskom peharu ostaviće „luksuz“ Crvenoj zvezdi da istrpi Edsona Da Silvu i sačeka njegov momenat...

 Pitanje od „milion dolara“ glasi šta u Crvenoj zvezdi mogu da očekuju od Edsona kada bude bio u punom programu? Brazilac je i sam priznao da mu brzina nije osnovni adut i čini se da je u tom segmentu slabiji od Vukašina Jovanovića. Isto tako činjenica je da Edson nije slučajno delio svlačionicu sa Kakom i Luis Fabianom i godinama predstavljao jaku kariku u odbranbenom lancu Sao Paula.

Pored spremnosti, Brazilac će morati da radi i na motivaciji kako bi što brže prevazišao kulturološku, meteorološku i fudbalsku razliku između domovine i Srbije. Uostalom, tokom meča sa Lučancima stalno je šake uvlačio u rukove spontano pokazavši da mu ne prija tempratura.

Ukoliko dobije šansu Edson će na prvoj velikoj proveri biti protiv Partizana, ekipe koja će učiniti sve da ima mnogo posla. Ali i posle tog potencijalnog duela sa Božinovom i Abubakarom teško će se moći suditi o njegovim krajnjim evropskim dometima.

Za Edsona je sjajno što Zvezda može da ga istrpi. A taj nešto veći kredit kada su stranci u pitanju može da bude jako važan. Uostalom, na početku teksta pomenuti Borha je kroz nekoliko meseci postao važan adut Roberta Prosinečkog, dok je aktuelni stručni štab stajao iza Vijeire kada je Portugalac bio u kontra ritmu. A sada je dežurni „meč viner“.

Edson je tek stigao i sigurno će mu trebati malo vremena da se uklopi i dostigne određenu fizičku spremu. I sam je priznao da nije trenirao neko vreme, dolazi iz potpuno drugačije lige, sa drugog kontinenta, ali sigurno je da se radi o dobrom igraču. Očekujem da bude pravi kroz par kola", poručio je kapiten Crvene zvezde Aleksandar Luković.

Za razliku od Edsona Francuz Le Talek se u dresu Crvene zvezde osećao kao svoj na svome...

(Foto Star Sport)

Pratite MOZZART i na našoj Fejsbuk stranici


tagovi

Zvezdan TerzićSuperligaSrbijaEvropaEdson SilvaFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara