Žreb u podne! Srbija dobija rivale za EURO 2020, nepoželjni Nemci, Danci, Islanđani, iz prvog šešira bi „legli“ Poljaci

Vreme čitanja: 4min | ned. 02.12.18. | 08:21

UEFA uvela četiri prstena ograničenja

Povratak reprezentativnog fudbala u centar pažnje. Liga nacija se igrala od septembra do novembra – ruku na srce, nikog to novo takmičenje nije oduševilo – ali prava uzbuđenja tek slede. Već od danas, pošto tačno u podne u Dablinu počinje žreb kvalifikacionih grupa za plasman na Prvenstvo Evrope 2020.

Najvažnija informacija glasi da Srbija izvlačenje čeka u trećem šeširu i da za rivale ne može da dobije neku od sledećih selekcija: Slovačku, Tursku, Republiku Irsku, Severnu Irsku, Škotsku, Norvešku, Finsku, Bugarsku i Izrael. Naš državni tim će u Dablinu predstavljati predsednik FSS Slaviša Kokeza, direktor Darko Kovačević, generalni sekretar Jovan Šurbatović i aktuelni selektor Mladen Krstajić, mada niko ne zna sa sigurnošću hoće li on predvoditi Orlove na putu ka završnom turniru. No, to je neka druga tema.

Izabrane vesti

Tipuj za dres Totenhema i bonus...

Danas nas interesuju šeširi. U njima će se naći 55 reprezentacija, koje će biti raspoređene u deset grupa. Pet sa pet timova i pet sa po šest. Elitni, nulti ili takozvani „Šešir pobednika četiri grupe A divijzije Lige nacija“ čine Švajcarska, Portugal, Holandija i Engleska, a te reprezentacije biće smeštene u grupe A, B, C i D, što znači da će imati po pet ekipa. Razlog je jednostavan: da bi imali po dva meča manje u kvalifikacijama, čime će dobiti slobodne termine za utakmice završnog turnira Lige nacija narednog leta u Portugalu. Timovi iz prvog šešira - Belgija, Francuska, Španija, Italija, Hrvatska, Poljska – biće smešteni u grupe od E do J.

Pošto je sastav grupa određen učinkom u tek završnoj Ligi nacija, jasno je da je ispadanje Nemačke u drugi šešir napravilo pometnju i da će sve reprezentacije gledati kako da izbegnu Pancer diviziju. Razumljivo, pošto će iznad nje biti neka od ala poput Francuske, Belgije ili Španije i onda bi u takvom društvu bilo skoro nemoguće stići do EP-a. Za izbegavanje su, takođe iz drugog šešira, odlična selekcija Danske, kao i Islanđani,  koji su pokazali kontinuitet učešćem na poslednja dva velika turnira... Iz prvog bi nam, čini se, najpre “legli”  Poljaci. Uostalom…

ŠEŠIRI ZA ŽREB KVALIFIKACIONIH GRUPA ZA EURO 2020.

Šešir pobednika grupa A divizije Lige nacija: Švajcarska, Portugal, Holandija, Engleska;
Prvi šešir: Belgija, Francuska, Španija, Italija, Hrvatska, Poljska;
Drugi šešir: Nemačka, Island, Bosna i Hercegovina*, Ukrajina*, Danska*, Švedska*, Rusija, Austrija, Vels, Češka;
Treći šešir: Slovačka, Turksa, Republika Irska, Severna Irska, Škotska*, Norveška*, Srbija*, Finska*, Bugarska, Izrael;
Četvrti šešir: Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Kipar, Estonija, Slovenija, Litvanija, Gruzija*;
Peti šešir: Makedonija*, Kosovo*, Belorusija*, Luksemburg, Jermenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar, Farska Ostrva;
Šesti šešir: Letonija, Lihtenštajn, Andora, Malta, San Marino.

NAPOMENA: Zvezdicom su označene reprezentacije koje su osvajanjem grupa u Ligi nacija osigurale najmanje plej-of, odnosno šansu da se bore za plasman na EP kroz baraž, ako ne uspeju kvalifikacionim putem

Kvalifikacije počinju 21. marta 2019. i do 19. novembra naredne godine odigraće se deset kola, a plasman na EP obezbediće po dve najbolje selekcije iz svake grupe. Na taj način će se dobiti 20 učesnika zavšrnog turnira, dok će preostala četiri mesta popuniti pobednici plej-ofa u kome će učestvovati po četiri tima iz svake divizije Lige nacija. Na primer, ako Srbija ne ode na EP kvalifikacionim putem, ostaje joj rezerva u vidu plej-ofa C divizije Lige nacija. Kao pobednik svoje grupe naša reprezenatacija je osigurala mesto u baražu (mart 2020), u polufinalu protivnik bi nam bila Norveška u gostima (igra se samo jedan meč), a u finalu bismo se sastali sa boljim iz duela Škotska – Finska. Pobednik bi  izvadio vizu za EURO.

UEFA je uvela nekoliko ograničenja prilikom žreba, pa tako u istoj grupi ne mogu da budu više od dva domaćina završnog turnira. S obzirom da naredno Prvenstvo Evrope neće biti održano u jednoj državi kao prethodno (Francuska), već širom Starog kontinenta - a domaćini su Azerbejdžan, Danska, Engleska, Nemačka, Mađarska, Italija, Holandija, Republika Irska, Škotska i Španija i niko nema privilegovan status u smislu sigurnog učesnika – odlučeno je da se najviše po dve od navedenih reprezentacija nađu u jednoj kvalifikacionoj grupi. Kad se taj broj popuni, naredni žrebani domaćin završiće u grupi u kojoj bude slobodnih mesta.

Naredno ograničenje tiče se političkih odnosa između pojedinih teritorija, o čemu je UEFA vodila računa, pa u istu grupu ne mogu Srbija i samoproklamovana selekcija Kosova, ista reprezentacija ne može da se sastane sa Bosnom i Hercegovinom. Baš kao ni Španija sa Gibraltarom, Jermenija sa Azerbejdžanom, odnoso Rusija i Ukrajina.

Paziće se i na to da u jednoj grupi mogu da se nađu najviše dve države u kojima preti opasnost od ekstremnih vremenskih uslova, kako ne bi bilo odlaganja. Sporni su Belorusija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija, Noreška, Ukrajina. Nemoguće je da tri navedene reprezentacije završe u istoj grupi.

Na kraju, UEFA je naredila da se uvede ograničenje koje se tiče geografski najudaljenih zemalja, kako bi se sprečila ili smanjila iscrpljenost igrača, zbog čega u istoj grupi mogu da se nađu najviše dve selekcije sa udaljenih tačaka kontinenta. Na primer, za Azerbejdžan su sporni Island i Portugal, Islandu „visi“ neko iz društva Jermenija, Kipar, Gruzija i Izrael, a Kazahstanu problem prave Andora, Engleska, Francuska, Island, Malta, Severna Irska, Portugal, Republika Irska, Škotska, Španija i Vels.

Prvenstvo Evrope igraće se od 12. juna do 12. jula 2020. u sledećim gradovima: Amsterdam, Baku, Bilbao, Brisel, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Glazgov, London, Minhen, Rim i Sankt Peterburg. Utakmice polufinala i finala su na programu na Vembliju u Londonu.

FOTO: Reuters, Star sport


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeEuro2020žreb kvalifikacijakvalifikacije za EPMladen Krstajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara