Abiola Dauda (©MN Press)
Abiola Dauda (©MN Press)

Abiola Dauda glavna uzdanica Pirejaca u borbi za Superligu

Vreme čitanja: 3min | ned. 24.03.24. | 12:57

Kreću plej-of i ple-aut u drugoj ligi Grčke, a sve nade Jonikosa počivaju na nekadašnjem špicu Crvene zvezde

Plej-of i plej-aut druge lige Grčke čekaju se sa velikim interesovanjem. Razlike su prepolovljene podelom bodova, a Levadijakos i Kalitea imaju najbolju startnu poziciju u trci za najjači nacionalni rang, dok niko nije bezbedan u doigravanju za opstanak, gde još šest ekipa treba da se preseli u treću diviziju. Teofanis Gekas je sa Tilikratisom sa Lefkade već ispao u treći rang, baš kao i Apolon Pontus iz Kilkisa.

U plej-ofu učestvuje prvih pet iz dve grupe ligaškog dela sezone, i odigraće ukupno po osam utakmica, a u plej-autu se nalaze timovi koji su u osnovnoj fazi zauzeli pozicije od 6. do 11. mesta. Kao i u plej-ofu, sastavi će početi doigravanje sa polovinom bodova koje su sakupili u prvoj fazi, i odigraće po 10 mečeva. Ekipe koje zauzmu poslednje tri pozicije iz obe grupe ispadaju u Gama Etniki.

Izabrane vesti

Dakle, ukupno dva tima će biti promovisana u Superligu, a to će da budu pobednici plej-ofa svake grupe i ukupno osam timova će ispasti u treću ligu, tako da će se u sezoni 2024/2025 prvenstvo održati u jednoj grupi sa 20 ekipa.

14.00: (2,50) Jonikos (3,50) Hanija (2,45)

Prva runda plej-ofa donosi interesantan okršaj između Jonikosa i Hanije, koje je u osnovnom delu šampionata delilo osam bodova. Sada je to samo četiri poena u korist tima sa Krita, koji stiže u Pirej osokoljen jer je u aktuelnoj kampanji slavio u gostima Jonikosu sa 3:0.

Od Hanije se očekivalo da bude u vrhu tabele, ali ne u ovoj meri. Tokom cele sezone Krićani su bili najkonzistentniji tim iza Kalitee i jedno vreme su čak vodili u trci. U doigravanje za promociju Hanija ulazi sa druge pozicije sa samo dva boda zaostatka od Kalitee. U teoriji, sve je moguće. U praksi ostaje da se vidi da li Hanija može da nastavi ovako ili će u nekom trenutku da pukne pod pritiskom i stresom.

Sa četiri pobede i jednim remijem, Krićani su u velikom stilu završili ligaški deo. U poslednjem meču Hanija je savladala Ilijupoli sa 3:1. Generalno, fudbaleri Janisa Tausijanisa su bili najefikasniji u obe divizije druge lige sa 39 pogodaka, i imali su treću najuspešniju defanzivu primivši samo 14 golova.

S druge strane, Jonikos je mogao da uđe u plej-of sa boljim uslovima. Međutim, pred kraj ligaškog dela je ozbiljno kiksirao. Poraz od Panatinaikosa II od 1:0 i remi 0:0 sa Juhtasom odmah posle toga su rezultati koji bi mogli da ga koštaju u "finalu". Nije da nije imao takvih grešaka ranije u sezoni. Jonikos počinje mini-ligu sa 18 poena, i šest koraka je daleko od vrha.

Tim iz pirejske Nikaje sposoban je i za najbolje i za najgore. U većini mečeva sa najvećim konkurentima, međutim, ove sezone nije dobio ono što je želeo. Može li ovo da se promeni? Trener Dimitris Spanos i njegovi igrači će pokušati. Glavna briga im je da ne izgube bodove kod kuće. Jonikos je bio ubedljiv na svom terenu, sa osam pobeda iz 11 susreta, i samo su ga Kalitea i Hanija iznenadili.

Jonikos je imao drugi najbolji napad u ligaškom delu, a njegov predvodnik je Abiola Dauda (36), nekadašnji špic Crvene zvezde. Nigerijac je odigrao sve 22 prvenstvene utakmice do sada i postigao je 10 golova. Dauda se profilisao u švedskom Kalmaru, ali se tek posle godinu i po dana u Beogradu, osvojene titule prvaka Srbije i 15 pogodaka u 31 meču za crveno-bele, odmetnuo na Zapad u Vitese, pa Harts, da bio usledio boravak u Grčkoj, Turskoj i u Indiji, odakle se letos vratio u zemlju Helena. U poslednjem susretu Jonikos je savladao Egaleo sa 2:1 u gostima, a oba gola delo su Abiole, koji je svakako najveća pretnja Krićanima u predstojećem dvoboju.

GRČKA 2, PLEJ-OF - 1. KOLO

Nedelja

14.00: (2,50) Jonikos (3,50) Hanija (2,45)

14.00: (13,0) Makedonikos (7,00) Levadijakos (1,15)

14.00: (2,80) Niki Volos (3,60) Larisa (2,20)

Ponedeljak

14.00: Ilijupoli - Kalitea

***kvote su podložne promenama



tagovi

Grčka 2Abiola Dauda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara