Foto: ©Reuters
Foto: ©Reuters

Afera na Ostrvu, 15 igrača Premijer lige palo na dopingu i prošlo bez kazne

Vreme čitanja: 2min | ned. 17.04.22. | 13:16

Jedan slučaj nerazrešen i posle petomesečne istrage

Dejli Mejl uzdrmao je Ostrvo ove nedelje rezultatima velikog istraživanja. Naime, britanski list je otkrio da je najmanje 15 fudbalera iz Premijer lige prošlo nekažnjeno, iako je u periodu od 2015. do 2020. godine palo na doping testu. Pomenuti izvor ističe da je 12 od njih 15 bilo pozitivno na zabranjene supstance koje se koriste u poboljšanju performansi, a jedan slučaj nije razrešen i posle pet meseci istrage.

Uključujući i komšiluk, brojke su zapravo znatno veće. Ukupno 88 fudbalera iz Engleske, Velsa i Škotske palo na doping testovima. Dejli Mejl ističe da je do informacija stigao tek nakon što je Britanskoj antidoping agenciji uputio seriju zahteva za pristup informacijama za koje je pomenutoj organizaciji bilo potrebno tri puta više vremena da ih dostavi nego obično.

Izabrane vesti

Među pomenutim slučajevima između ostalih našao se jedan pozitivan test na amfetamin, tri nalaza triamcinolona, kortikosteroida koji je britanski biciklista Bredli Vigins koristio za lečenje polenske groznice pre svoje pobede na Tur de Fransu, te četiri slučaja upotrebe Ritalina.

Kako bilo, nijedan od slučajeva nije rezultirao kaznom, a Britanska antidoping agencija ističe da je odluka da ne sankcioniše sportiste obično posledica slučajnog konzumiranja, odnosno da igrač ima izuzeće zbog terapijske upotrebe.

Dalje, Dejli Mejl navodi kako je dobio informacije za samo 39 od ukupno 88 pozitivnih testova. Preostalih 49 slučajeva Britanska antidoping agencija je odbila da navede, rekavši kako ne bi bilo prihvatljivo da objavi detalje o slučajevima koji uključuju lekove zabranjene od strane Svetske antidoping agencije, ali ne i od strane Fudbalskog saveza Engleske, a kao dodatni razlozi navode se zaštita maloletnih lica, odnosno mogućnost da se ugroze istražne funkcije Britanske antidoping agencije.


tagovi

Premijer ligadoping

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara