FOTO: Reuters/AFP
FOTO: Reuters/AFP

Ajfon 15, besplatni pozivi, poruke i internet na dar ludoj družini, ako pobede Nigeriju biće i para

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.02.24. | 09:30

Kompanije u Angoli na neuobičajeni način nagradile fudbalere svoje zemlje

Kanisteri benzina, kartoni jaja, paketi deterdženta za veš... Nekome zvuče bizarno, ali su nagrade koje se često dodeljuju za igrače utakmica širom Afrike zapravo one najpraktičnije stvari korisne u svakodnevnom životu, a uzimajući u obzir životni standard na Crnom kontinentu nisu ni zanemarljive vrednosti.

U tom duhu dolazi i informacija iz Angole, gde je tamošnja privatna kompanija mobilne telefonije UNITEL odlučila da svakog igrača Palankas Negrasa nagradi najnovijim modelom Ajfona, neograničenim besplatnim pozivima, SMS porukama i internetom u sledećih godinu dana. Crne Antilope su ove zime u Obali Slonovače ostvarile najveći uspeh još od 2010. plasmanom u četvrtfinale Kupa afričkih nacija, a u slučaju da večeras (18.00) šokiraju Nigeriju i izbore istorijsko polufinale biće nagrađeni i sa 250.000 dolara (svi igrači ukupno, ne pojedinačno) od jedne kompanije za trgovinu dijamantima.

Izabrane vesti

Pravi je hit 34. izdanja Kupa afričkih nacija luda družina sa jugozapada kontinenta, a pored neverovatne fanatičnosti na terenu, Angolci su se izdvojili i živopisnim proslavama golova. Nije da nismo navikli od Afrikanaca na egzibicije, ali su izabranici Pedra Gonsalveša posebno razigrani. Nekoliko vrsta plesa, izvođenje vratolomija i flertovanja s glavnom kamerom obeležili su dosadašnje četiri utakmice. Pravi pokazatelj da simultanost patriotizma i zabave nije nemoguća.

Posle remija u prvom kolu grupne faze protiv Alžira, nanizala je Angola tri uzastopne pobede. Redom su padali Mauritanija, Burkina Faso i Namibija, a uz ofanzivnu igru istakla se i visokom koncentracijom zadnje linije, što je desetak godina unazad bila glavna boljka tima. Kao predvodnici aktuelne generacije iskristalisali su se Želson Dala i Mabululu. Potonji u 32. godini proživljava novu mladost i od igrača koji je na prvenstvo doputovao kao džoker ispostavio se udarnom pesnicom tima. Mabululu i Želson dali su kombinovano sedam golova u dosadašnjem toku turnira i nikom ni ni na kraj pameti nije bilo pre dve sedmice da će baš oni činiti najubojitiji tandem.

FOTO: Reuters (Mabululu katalizator sjajne atmosfere na treninzima)FOTO: Reuters (Mabululu katalizator sjajne atmosfere na treninzima)

Da bi ispisala istoriju, bivša portugalska kolonija moraće da prodre u nove dubine kvaliteta za koji ni ne zna da poseduje, jer će na megdan bar po imenima najmoćnijem napadu kontinenta. Nigerijce predvodi najbolji fudbaler Afrike za 2023. godinu Viktor Osimen, a uprkos tome što vedeta Napolija ne blista ove zime, Super orlovi su prilično rutinski izborili plasman među osam najboljih. Ključnu ulogu u derbiju osmine finala protiv Kameruna odigrao je dvostruki strelac Ademola Lukman. Fudbaler Atalante za sada je najbolji igrač Nigerije na turniru, a vredi istaći i dobre partije Aleksa Ivobija. Nigerija je primila samo jedan gol na četiri utakmice, a učvršćivanje defanzive selektorski je pečat Portugalca Žozea Peseira.

Koliko god je slavne istorije, činjenica je da od 2013. i poslednje titule šampiona, Nigerija nema kontinuitet dobrih rezultata, pošto je u prethodnih deset godina osvojila samo jednu medalju, bronzu iz 2019. Premalo je to za selekciju takvog renomea.

Interesantno, Nigerija i Angola nisu se sastajale u takmičarskim utakmicama još od kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. godine. Bile su to one senzacionalne afričke kvalifikikacije u kojima su se Antilope izborile za svoje do sada jedino učešće na Mundijalima baš ispred svog večerašnjeg rivala. U junu 2004. Angola je trijumfovala na domaćem terenu s minimalnih 1:0 golom tadašnjeg kapitena Akve, dok je godinu dana kasnije u Nigeriji bilo 1:1 (zanimljivost - Džej Džej Okoča dao je gol za Super orlove).

(1,68) Nigerija (3,50) Angola (5,80)

U drugom četvrtfinalnom duelu sastaće se Demokratska Republika Kongo i Gvineja. Leopardi su u osmini finala eliminisali Egipat posle boljeg izvođenja jedanaesteraca, a u kom se smeru utakmica odvijala, tim belgijskog selektora Sebastijena Desabra mogao je da trijumfuje i posle 90 ili 120 minuta. Imena u igračkom kadru ukazivala su i pre početka turnira da je DR Kongo tim koji iz senke može da pomrsi račune favoritima, što generalno ovu reprezentaciju prati kroz istoriju.

Generacija predvođena Dijumersijem Embokanijem i Janikom Bolasijem stigla je do polufinala 2015, a sada ima veliku priliku da takav rezultat ponovi. Vrvi nekadašnji Zair od dobrih fudbalera. Sedrik Bakambu, Joan Visa, Šansel Embemba, Artur Masuaku, Samjuel Mutusami, Silas Vamangituka, Teo Bongonda, Mešak Elija, Gael Kakuta, Simon Banza dobro su poznata imena u evropskim okvirima i visok plasman DR Konga nije iznenađenje kada se pogledaju sva ova imena.

21.00 (2,55) DR Kongo (3,00) Gvineja (3,05)

FOTO: Reuters (Navijač/Vrač DR Konga baš intrigira pojavom)FOTO: Reuters (Navijač/Vrač DR Konga baš intrigira pojavom)

Imaju DR Kongo i Gvineja dosta toga zajedničkog, a između ostalog karakteriše ih osobina da zaista svakog u Africi mogu da pobede i od svakog izgube. Za razliku od nekih prethodnih, uspeli su i Gvinejci ove godine da iskoriste svoje potencijale i izbore igranje u četvrtfinalu. Ovo je za Nacionalne slonove prvo četvrtfinale od 2015. a uspeh je utoliko veći, jer je ostvaren bez pomoći najboljeg igrača Serua Girasija. Golgeter Štutgarta drugi je strelac Bundeslige i čitava nacija željno je iščekivala njegov nastup na tuniru, a onda se nekoliko dana pred početak povredio na poslednjoj pripremnoj utakmici. Teoretski, postoji mogućnost da roviti zaigra na dvadesetak minuta, pošto povreda 27-godišnjeg napadača nije ozbiljnija, ali je taman tolika da ne može da odigra s više od 50 odsto snage. Možda selektor Dijavara bude rizikovao i uvrstio ga u tim. Gvineja je samo jednom igrala u polufinalu, a tome ima već 48 godina. Peti put u ovom veku igraće četvtfinale, a prethodna četiri puta je poražena (2004, 2006, 2008, 2015).

KUP AFRIČKIH NACIJA - ČETVRTFINALE

Petak

18.00 (1,68) Nigerija (3,50) Angola (5,80)

21.00 (2,55) DR Kongo (3,00) Gvineja (3,05)

Subota

18.00 (3,20) Mali (3,10) Obala Slonovače (2,40)

21.00 (2,75) Zelenortska Ostrva (2,95) Južna Afrika (2,85)



tagovi

Angolareprezentacija NigerijeMabululuKup afričkih nacija 2024Afrički kup nacijaKup afričkih nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara