ARGENTINA: Trofej koji fudbal duguje Mesiju! Mnogima će smetati La Skaloneta

Vreme čitanja: 6min | čet. 17.11.22. | 09:14

Titula svetskog šampiona se čeka još od Meksika 1986. godine, nakon toga su Argentinci su dva puta bili drugi, ali su imali mnogo uspona i padova u međuvremenu. U Katar nisu stigli kao glavni favoriti, što je njihova velika prednost na psihološkom planu

Osvajanje Kopa Amerika prošle godine učinilo je da Argentina možda i prvi put u ovom veku u potpunom miru stigne na Svetsko prvenstvo. Naravno, to ne znači da nema ushićenja i uzbuđenja, što je posebno bilo prisutno prilikom objavljivanja konačnog spiska Lionela Skalonija. Argentinci čvrsto veruju u sebe, nisu stigli u Katar kao grupa velikih zvezda, već su skup ozbiljnih radnika i igrača koji u dresu sa državnim grbom imaju i konkretan rezultat.

Mnogi su spremni da ovu ekipu nazovu „dobro podmazanom mašinom“, a ista ta mašina bila je potpuno raštimovana na kraju katastrofalnog perioda pod vođstvom euforičnog Horeha Sampaolija. Kormilo je preuzeo njegov pomoćnik Lionel Skaloni, koji je morao pošteno da se potrudi da zaradi poverenje fudbalske nacije. Ne samo da je uspeo u tome, već je napravio ozbiljan tim.

Izabrane vesti

Pravo iz uloge pomoćnog trenera uskočio je na jedno od najvažnijih trenerskih pozicija u svetskom fudbalu. Ipak, okružio je sebe fudbalskim asovima Pablom Ajmarom, Robertom Ajalom i Valterom Samuelom, što je ubrzo utišalo kritike javnost, ali donelo potpuni mir u svlačionici. Sve je preokrenuo u svoju korist osvajanjem Kopa Amerika prošle godine, navijači ga obožavaju, pa njegovu selekciju popularno zovu „La Skaloneta“.

©Reuters, Skaloni i Samuel©Reuters, Skaloni i Samuel

Početak ciklusa je bio vrlo dobar, s obzirom na to da je 2019. godine na Kopa Amerika osvojeno treće mesto. Veliki iskorak je napravljen prošle godine osvajanjem prvog velikog trofeja u poslednjih 28 godina, što je posebno značilo Lionelu Mesiju. Ali to nije sve, Argentinci su sve do prijateljskog meča sa UAE uoči Mundijala bili u seriji od čak 35 utakmica bez poraza, što je samo dva meča manje od rekorda Mančinijeve Italije u periodu između 2018. i 2021. godine.

Skaloni je napravio idealnu mešavinu iskustva i mladosti, a glavna figura je naravno Mesi, kome ova igra definitivno duguje najvažniji trofej u svetu fudbala. Titula svetskog šampiona se čeka još od Meksika 1986. godine, nakon toga su Argentinci su dva puta bili drugi, ali su imali mnogo uspona i padova u međuvremenu. Nažalost, Đovani Lo Selso se nije oporavio od povrede, a bio je projektovan u startnoj postavi sa De Polom i Paredesom, ali je samopouzdanje naciji podigla činjenica da se na spisku našao Paulo Dibala, koji je praktično iz istog razloga bio precrtan za Mundijal.

Lionel Mesi dolazi na svoj peti Mundijal, ima 35 godina i nada se da će konačno ispuniti taj nedosanjani san. Možda nije više eksplozivan i brz kao u najboljim fudbalskim danima, ali on ovu igru drži u malom prstu. Skinuo je pritisak sa sebe osvajanjem Kopa Amerika, pa ne bi trebalo da bude toliko opterećen kao u Rusiji.

"Možda je ovo njegov poslednji turnir, ali se nadamo da neće biti. On je srećan na terenu i usrećuje mnoge ljude. Ako se brinemo o njemu i prema njemu se ophodimo onako kako treba, mogao bi da odigra još dosta utakmica, jer svet to od njega traži", rekao je Skaloni, bodreći idola nacije usred najvažnije fudbalske smotre.

Ipak, Mesi će za četiri godine imati punih 39, pa Katar izvesno predstavlja završni čin za jednog od najboljih igrača koje je najvažnija sporedna stvar na svetu imala. Stoga ostaje da se vidi i kako će reagovati u situaciji "biti ili ne biti" kada je u pitanju toliko čekano osvajanje trofeja.

"Za nas je sad ili nikad, nema više. Ovo prvenstvo moramo da gledamo kao da je naše poslednje i da sa takve tačke gledišta iskoristimo priliku. Veoma smo uzbuđeni. Imamo dobru ekipu, motivisanu grupu, ali idemo malo pomalo, nadamo se da ćemo započeti Svetsko prvenstvo na najbolji način i zatim se suočimo sa svime što sledi", rekao je Mesi.

OD GENERACIJE KOJA JE IZGUBILA TRI VELIKA FINALA OSTALI JOŠ DI MARIJA I OTAMENDI

Fubalske ikone: Maradona i Mesi ©ReutersFubalske ikone: Maradona i Mesi ©Reuters

Argentina nije samo Mesi i to znaju svi dobro upućeni u dešavanja u ovoj reprezentaciji od dolaska Lionela Skalonija. Od generacije koja je izgubila tri velika finala - Svetsko prvenstvo 2014, te Kopa Amerika 2015. i 2016. godine, pored Mesija, suštinski su ostali je još samo Di Marija i Otamendi.

Ova ekipa ima lidere iz drugog plana i igrače na koje se mladi strateg čvrsto oslanja, poput Kristijana Romera, Rodriga de Pola i Lautara Martineza.

Romerova biografija je krajnje specifična, s obzirom da je prošao kroz turbulentan period kako bi stigao do željenog cilja, a bilo je vremena čak i kada je razmišljao o odustajanju od fudbala. Igrač rođen u Kordobi živeo je svoj san igrajući za voljeni Belgrano, ali mu je zbog neslaganja sa direktorima kluba bila čak i ugrožena budućnost. Na kraju je otišao u Đenovu, gde je iskočio u prvi plan.

Usledio je odlazak u Juventus, gde ipak nisu uspeli da iskoriste njegov potencijal, ali je to umeo trener Atalante Đan Pjero Gasperini, koji je za godinu dana od njega napravio igrača "teškog" 50.000.000 evra. Od dolaska u Totenhem imao već dve neprijatne povrede, a ova poslednja zadnje lože ugrožava njegov nastup na otvaranju Mundijala. Mnogi ga smatraju poslednjim delom Skalonijeve slagalice. Priključio ga je uoči prošlogodišnjeg Kupa Amerike i učinio da mu odbrana deluje besprekorno. Popularni El Kuti još uvek nema poraz sa ovim timom.

Rodrigo de Pol je poslednjih nekoliko godina jasno pokazao da poseduje ogromnu raskoš u svom talentu. Iako je fudbalski stasao kao plejmejker i klasična desetka, tokom svog igračkog sazrevanja, koje je sada negde na vrhuncu, profilisao se kao vezista široke namene. Pored svog prirodnog talenta, poseduje i ključne karakterne crte kao što su posvećenost, beskrajno zalaganje i odlučnost, što ga je učinilo kompletnim igračem. Sada je došao trenutak da svoje kapacitete stavi u svrhu ozbiljnog rezultata na Mundijalu.

Da ima mirniju završnicu, o Lautaru Martinezu bismo sada govorili kao o najboljem špicu današnjice. Ipak, on se profilisao kao drugačija vrsta napadača. Svojom ogromnom energijom i borbenošću predstavlja ozbiljno komplikovanog igrač za svaku odbranu. U Skalonijevom sistemu ima ulogu prvog odbrambenog bedema, pošto odmah vrši pritisak na tu "prvu loptu" protivnika i vreba svaku grešku u predaji lopte. Mesi je neko ko ima apsolutnu defanzivnu slobodu, što El Toro nadoknađuje svojim kretnjama. Za svu tu požrtvovanost često bude nagrađen pogotkom.

DOKLE VIŠE TE POVREDE?

Paulo Dibala ©ReutersPaulo Dibala ©Reuters

Velike probleme ovom timu napravila je povreda Lo Selsa, kao jednog od ključnih igrača u Skalonijevoj aktuelnoj eri. Ovaj tim je u dobroj formi, može da savlada svaku selekciju na planeti, ali nije toliko snažan da pobeđuje sve redom na Mundijalu. Stoga je neophodno da ga zaobiđu dodatne povrede najboljih igrača, ali i da ih pogleda sreća onda kada se budu lomila koplja u nokaut fazi.

"Pokušaćemo da se ljudi osećaju nagrađeno. Potrebno nam je da se cela zemlja oseće identifikovano sa nama. Borimo se da svaki put kada izađemo na teren čitava nacija bude iza nas", poručio je Skaloni.

Selektor Gaučosa je malo uzburkao strasti jučerašnjim izjavama da postoji mogućnost izmena u spisku reprezentacije u poslednjem trenutku, tačnije do 21. novembra, 24 sata pre prve utakmice sa Saudijskom Arabijom. To negde i ne čudi, s obzirom da su se među 26 igrača našlo nekoliko ozbiljno rovitih pojedinaca.

Nacija je sada dodatno uzbuđena, a šta tek reći o medijima koji čine krajnje napore da saznaju ko će otpasti u poslednjem trenutku iz konkurencije. Polemiše se o Paulu Dibali, Nikolasu Gonzalesu, Markusu Akunji. Konkretno, o Dibali se procenjivalo da će se vratiti na teren tek nakon Mundijala, ali je ipak došao na treninge.

"Imamo nekih malih problema i još nekoliko dana da odlučimo o spisku. Postoji nekoliko igrača koji nisu bili u timu protiv AUE jer je postojao rizik od povrede. Ne mogu da garantujem da su svi igrači dobro. U principu jesu, ali moramo da budemo oprezni sa minutažom", rekao je Skaloni.



tagovi

Lionel MesiLionel SkaloniKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara