Reuters
Reuters

Arsenal puca pod pritiskom: Vratio se iz mrtvih, ali mu titula izmiče iz ruku

Vreme čitanja: 4min | pet. 21.04.23. | 23:06

Sautempton vodio do 88. minuta, na kraju odneo samo bod - 3:3

Kada ga je Mančester Siti sredinom februara spustio na zemlju, mnogi su pomislili da će Arsenal tu i ostati. I začudili se kada je ekipa Mikela Artete pokazala karakter, nanizala sedam pobeda i šampiona Engleske zadržala na bezbednoj distanci. I taman kada se učinilo da će u šestoj brzini uleteti u ciljnu ravninu, pokvario se motor španskom stručnjaku. Londonski tim se doslovno raspao.

Ispustio je dva boda protiv Liverpula, isto toliko protiv Vest Hema i onda večeras, pokazatelj bolji od svih prethodnih da najmlađa ekipa Premijer lige sve više puca pod pritiskom - na otvaranju 32. kola na Emiratima samo bod sa Sautemptonom, poslednjeplasiranim timom šampionata - 3:3 (1:2).

Izabrane vesti

Istina, bod koji je Arsenal osvojio vrativši se iz dva gola minusa, pogocima u 88. i 90. minutu, ali bod koji će, nema sumnje, u Londonu knjižiti kao poraz. Jer, ako je do večeras imao sve u svojim rukama, više nema. Ima pet bodova prednosti u odnosu na Siti i ukoliko branilac titule dobije obe zaostale utakmice, preskočiće Tobdžije na tabeli. Ako ništa drugo, imaće londonski tim priliku da skine mrlju što je u prethodne tri nedelje bacio na celokupnu sezonu naredne srede na Etihadu, mada ako pitate bilo koji tim u Engleskoj koje je poslednje mesto na kojem bi želeo da se "vadi", onda je to gotovo sigurno dom Građana.

Hteli su fudbaleri Arsenala to da urade još večeras, da se za četiri prokockana boda na gostovanjima iskupe svojim navijačima kod kuće, protiv tima koji nikada ranije u ligaškoj utakmici nije slavio na Emiratima. Međutim, kao da su im se od prevelikih očekivanja vezale noge, a strah izbio samopouzdanje koje se tokom čitave sezone nakupljalo među ekipom.

Jer da smo u novembru ili decembru, teško biste Arona Ramzdejla mogli da vidite kako prodaje loptu pred svojim golom. Ovako, kako se šampionska trka približava kraju, tako i igrači lodnonskog tima igraju u sve većem grču. I tako je Ramzdejl već posle nepunih trideset sekundi, bez prevelikog pritiska, ispred svog šesnaesterca poslao loptu pravo u noge Karlosu Alkarazu. Kao da ga nije video, sakrio se argentinski vezista iza Tomasa Partija, presekao dodavanje engleskog reprezentativca i najavio veče prepuno uspona i padova za navijače Arsenala.

GREŠKU RAMZDEJLA POGLEDAJTE OVDE

U početku su Tobdžije, međutim, išle samo silaznom putanjom. Već posle nepunih četvrt časa igra Sautempton je imao dva gola prednosti. Sterac Tio Volkot. Čovek što je 12 godina proveo u severnom Londonu i januara 2018. ga napustio bez titule, usporio je svoj bivši klub na putu ka tituli u 14. minutu. Krenulo je izgubljenom loptom Martina Edegora na sredini, nastavilo se kašnjenjem Tomasa Partija u defanzivi, Alkaraz je spojio sa golom nekada brzonogog Volkota, a ovaj iz prve poslao loptu ispod Ramzdejla (kako je to uradio pogledajte OVDE).

Arsenalu se našao u situaciji u koju je prošlog vikenda stavio Vest Hem, a pre dve nedelje Liverpul. Bilo mu je potrebno buđenje. Reagovao je Oleksandr Zinčenko, jedan od tek dvojice fudbalera u ekipi što zna kako je osvajati Premijer ligu, održao je kraći govor i Tobdžije su se trgle. Već do sredine prvog dela domaćin se vratio zahvaljujući najboljem strelcu tima Gabrijelu Martineliju i njegovom 15. golu u prvenstvu ove sezone. No, umesto da se posle tog pogotka fudbaleri londonskog tima rastrče i dobiju krila, vratili su se u fazu sa početka meča. Igralo se bez uzbuđenja dobrih dvadesetak minuta, sve dok u nadoknadi Bendžamin Vajt umalo nije doneo izjednačenje. Njegov udarac glavom posle kornera sa gol-linije počistio je Alkaraz!

Nastavak je trebalo da donese još poletniji Arsenal, posebno što je Arteta u 57. minutu na teren poslao i Leandra Trosara (u igri već bili Gabrijel Žezus, Martineli i Bukajo Saka) i sa teškom artiljerijom krenuo po preokret. Umesto toga navijače domaćeg tima dočekao je hladan tuš. Posle kornera za Sautempton u 66. minutu Armel Bela Kočap je sa prve stative loptu prebacio na drugu, kad tamo Duje Ćaleta Car - 1:3!

Nije više Arteta imao šta da čeka, uveo je ubrzo Edija Enketiju, u finišu i Risa Nelsona, ali Arsenal nije ličio na onaj do početka aprila. Bez sigurnosti u pasu, prepoznatljivih kombinacija na bokovima (posebno na desnom)... Bila mu je potrebna magija, trenutak inspiracije jednog od ofanzivaca. I taman kada je delovalo da se neće pojaviti, pravo niotkuda pojavio se Edegor, kapitenski. Pogodio je sa distance u 88. minutu i vratio nadu navijačima. Dva minuta kasnije Arsenal je potpuno oživeo! Na noge ga je podigao Saka! Za nešto više od stotinu sekundi lider se vratio u igru.

Zamirisalo je na reprizu utakmice sa Bornmutom početkom marta (kada je Arsenal stigao od 0:2 do 3:2 u 97. minutu) i umalo da ponovi identičan scenario. Ipak, prečka je u trećem minutu nadoknade pomogla Svecima da od gotovog ne naprave veresiju. Mogao je potom i Nelson još jednom, baš kao tada protiv Trešnjica, da izraste u junaka, ali ga je u poslednjem trenutku izblokirao Džejms Vord Prauz. Pa iako se igralo i preko nadoknađenih osam minuta, nije Arsenalo mnogo pomoglo, ekipa Rubena Seljesa je nekako izdržala i odnela bod. A tako je blizu bila celom plenu...

PREMIJER LIGA – 32. KOLO

Petak

Arsenal - Sautempton 3:3 (1:2)

/Martineli 20, Edegor 88, Saka - Alkaraz 1, Volkot 14, Ćaleta Car 66/

Subota

13.30: (2,45) Fulam (3,50) Lids (3,05)

16.00: (2,65) Brentford (3,30) Aston Vila (2,90)

16.00: (2,15) Kristal Palas (3,30) Everton (3,90)

16.00: (2,50) Lester (3,35) Vulverhempton (3,05)

16.00: (1,20) Liverpul (7,75) Notingem Forest (16,0)

Nedelja

15.00: (2,95) Bornmut (3,25) Vest Hem (2,65)

15.00: (1,90) Njukasl (3,50) Totenhem (4,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaArsenalSautempton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara