Stadion Torpedo Žodina (©Reuters)
Stadion Torpedo Žodina (©Reuters)

Bez stranaca nema opstanka, ali vredi li dovoditi neproverene Brazilce?

Vreme čitanja: 3min | pon. 04.07.22. | 12:57

Odgovor na to pitanje pružiće nam beloruski šampionat i neizvesna borba za opstanak u elitnom rangu

Pokazalo se da je Dnjepar iz Mogiljova zelen za najviši rang beloruskog fudbala, najozbiljniji je kandidat za ispadanje, ali nije bezbedan ni Torpedo iz Žodina, klub koji je imao potpuno drugačiju transfer politiku. Ta dva kluba će važne poene tražiti ovog ponedeljka, Dnjepar će od 17 časova da ugosti Minsk, a Torpedo od 19 Sluck.

Uvek je postojala među navijačima podela na one koji više vole da vide mladog domaćeg igrača u svom voljenom timu i one druge, koji više veruju strancima, pa makar oni imali i sumnjive biografije. Jednostavno, nekome je tuđe uvek slađe, drugima ništa ne može da zameni sopstveni proizvod… Sad, šta je pametnije, možemo da diskutujemo. U Beloruskom fudbalu pak možemo da vidimo najgore od oba primera.

Izabrane vesti

Prvi je Dnjepar iz Mogiljova, povratnik u elitni rang. On spada u onu prvu, „patriotsku“ grupu. Verovatno malo i usled skromnog budžeta, ali on se okrenuo angažovanju domaćih fudbalera. Od stranaca ima Rusa Jurija Kločkova i Ukrajinca Dmitra Tereščenka, koji jedva da i mogu da se smatraju strancima u Belorusiji. Ostalo su sve domaći igrači, trener Jevgeni Molčan voli da pravi miks veterana i omladinaca. Tako su mu poslednje kolo, u remiju sa Energetikom (1:1) u poslednjoj liniji igrali 30-godišnjak Markov, 35-godišnji Terščenko i Dunaev, koji ima samo 17 godina.

To ne donosi rezultat. Bod osvojen prošlog vikenda bio je tek šesti iz 12 prvenstvenih utakmica. Dnjepar je poslednji na tabeli i veoma će teško izboriti opstanak. Možda mu je realniji cilj da preživi preko 14. pozicije i baraža. Danas ga očekuje težak zadatak, u goste mu dolazi šestoplasirani Minsk, koji traži izlaz iz krize. Poražen je na poslednje dve utakmice, gubi korak u borbi za Evropu, zato mora da traži trijumf u Mogiljovu.

17.00: (4,80) Dnjepar Mogiljov (3,50) Minsk (1,70)

Možda bi Dnjepru bolje išlo da ima malo više inostranih igrača, mada u Torpedu iz Žodina ne deluju baš prezadovoljni svojim strancima. U sezonu su ušli sa po trojicom Brazilaca i Ukrajinaca, dvojicom Rusa, te po jednim Tadžikistancem i Nigerijcem. Dvojicu od trojice Brazilaca su se Belorusi već rešili. Vezista Oja Fabrisio je prešao na pozajmicu u brazilskog četvrtoligaša Azuriz, dok je sa Mateusom Monteirom raskinut ugovor u maju i on je bez obeštećenja potpisao za trećeligaša Sao Žoze. Njihovi novi klubovi dovoljno govore o kvalitetu koji poseduju, a u Žodino su obojica došli tokom prošle godine, iz B timova Korintijansa i Internasionala.

Jedini Brazilac koji je opstao u Žodinu je 25-godišnji vezista Lipe Veloso, koji je već imao nekakvo iskustvo u Evropi. Bivši omladinac Palmeirasa je preko Tokija 2019. godine stigao u Lavov. Ukrajinci su ga pozajmili Torpedu naredne godine, odigrao je Veloso potom jednu sezonu u Rigi, da bi ga zatim Torpedo zimus kupio za 50.000 evra. Za sada je odigrao 10 mečeva u prvoj ligi i zabeležio je tri asistencije.

19.00: (1,92) Torpedo Žodino (3,35) Sluck (3,80)

To ipak nije bilo dovoljno da se Torpedo umeša u borbu za plasaman u Evropu, u kojoj je igrao prošlog leta, kada ga je u kvalifikacijama za Ligu konferencije savladao Kopenhagen. Trenutno je tek 12. na tabeli, blizu je zone ispadanja i ima mnogo razloga za zabrinutost. Vezao je Torpedo u junu dve pobede, nad Vitebskom i aktuelnim prvakom Šahtjorom iz Soligorska sa po 1:0, ali ga je potom u prošlom kolu savladao Gomel, takođe minimalnim rezultatom. Sada mu u goste dolazi Sluck, koji je u poslednja dva meča poražen od Vitebska (2:0) i BATE Borisova (4:0).

BELORUSIJA 1 – 13. KOLO

Subota

Belšina – Arsenal Dzjaržinsk 1:0 (1:0)

/Česnokov 36/

Dinamo Minsk – Isloč 1:2 (0:0)

/Bakić 90+6 – Lisakovič 55, Kozirenko 74/

Nedelja

Vitebsk – Dinamo Brest 0:1 (0:0)

/Artemčuk 66/

BATE Borisov – Energetik 1:1 (1:0)

/Dragun 2 – Abduhalikov 73/

Gomel – Neman 0:0

Ponedeljak

17.00: (4,80) Dnjepar Mogiljov (3,50) Minsk (1,70)

19.00: (1,92) Torpedo Žodino (3,35) Sluck (3,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Belorusija 1Torpedo ŽodinoDnjepar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara