FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Biće bure, biće polemike! Tri penala za drugu katarsku krunu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.02.24. | 18:13

Uprkos spornim sudijskim odlukama niko ih više ne može nazvati nefudbalskom zemljom

Dobijao je svet u poslednjih 20 godina nekoliko senzacionalnih pobednika velikih takmičenja. Grčka je osvojila Evropsko prvenstvo 2004, Irak Azijski kup 2007, Zambija Kup afričkih nacija 2012, a do danas se u tu kategoriju svrstavala i titula Katara iz 2019. Teza da je bum zalivske selekcije pre pet godina bio slučajan samo je dodatno argumentovana krahom Braon tima na Svetskom prvenstvu 2022, kada je postao prvi domaćin u istoriji bez osvojenog boda. Koliko god da su pre 15 meseci razočarali celokupnu naciju igrom nedostojnom učešća na Mundijalu, iskupili su se fudbaleri Katara ove zime, pošto su se u konkurenciji igrački značajno jačih selekcija poput Japana, Južne Koreje, Irana i Australije baš oni ovenčali titulom šampiona Azije drugi put zaredom i tako učinili svoj državni tim tek petim koji je više od jednog puta osvojio najvažniji turnir najmnogoljudnijeg kontinenta, a četvrtim koji je uspeo da odbrani titulu.

Posle Feliksa Sančesa Basa, još jedan Španac doneo je Kataru titulu prvaka. Izabranici Tintina Martinesa trijufovali su u finalnoj utakmici protiv najprijatnijeg iznenađenja turnira Jordana 3:1, a sva tri gola dao je iz penala najbolji strelac turnira Akram Afif. Ogromno je pitanje da li bi jedanaesterci kakve su Jordanci skrivili u finalu bili dosuđivani protiv drugih selekcija, ali protiv domaćina turnira jesu. Preoštro bi bilo reći da su sudije pokrale popularne Vitezove, budući da su prilikom sve tri situucije elementi za penale postojali, međutim ostaje utisak da je kineski arbitar svesrdno pomogao da titula ostane u Kataru

Izabrane vesti

Neutralni ljubitelji širom sveta ostali su prilično razočarani saznanjem da u finalnoj utakmici neće gledati neki od klasika azijskog fudbala, kakvi su susreti Japan-Južna Koreja, Japan- Iran, Južna Koreja-Australija, Iran- Australija, Japan-Australija... Ukrali su šou Katar i Jordan iznenađujućim pobedama nad Iranom i Južnom Korejom u polufinalu i već viđenu bitku Persijanaca i Taeguk ratnika za trofej koji obe selekcije čekaju decenijama.

Skupio je Marokanac na klupi Jordana Husein Amuta krug momaka fanatične požrtvovanosti, kadra da pobede svakog rivala na kontinentu izuzev domaćina potpomognutog sudijama. Već u 21. minutu sudija Ma Ning je krenuo da reševa pitanje šampiona. Posle višeminutnih provera VAR-a ustanovio je Kinez da je Abdalah Nasib s leđa zakačio Afifa kolenom, a "mađioničar" kako glasi nadimak dugokosog igrača izveo je dva trika. Pošto se "bacio u bunar" i tako iznudio prekršaj, Afif je lako realizovao penal, a onda slavio gol koketiranjem s kamerom simulirajući izvođenje mađioničarskog trika.

Od prvih trenutaka drugog poluvremena Jordanci su zaigrali na sve ili ništa, napadali i učinili da gol Katara visi u vazduhu. Jedva se domaćin odbranio u 60. minutu kada je Mešal Baršam dva puta morao da vadi loptu iz gola posle udaraca Hadada Ehsana i Alija Olvana. Jeste danas zakazao najbolji igrač Jordana i jedini koji nastupa u Evropi, Musa Al Tamari iz Monpeljea, ali daleko od toga da je oštrica napada autsajdera bila tupa. Posle centaršuta Hadada Ehsana u 67. minutu, štoperski tandem Katara zaplivao je u prazno, pokazao zašto je bio pojeden za doručak na Mundijalu protiv primera radi Ekvadora i Senegala i dozvolio Jazan Al Naimatu da zakuca loptu u gol za 1:1.

Nadigrao je Jordan rivala u periodu od 45. do 75. minuta, imao potpunu inicijativu, ali kao da je sudija samo čekao prvi ulazak katarskih igrača u kazneni prostor kao bi dosudio novi penal. Ne bi bilo iznenađenje da posle svih usluga koje je izvršio danas u korist domaćina Kinez bude lepo počašćen od katarske države, a ono što je svirao prilikom drugog penala verovatno je najsporniji momenat na utakmici. Mahmud Al Mardi samo što je dodirnuo rukom Ismaela Mohameda i već je Jordan sankcionisan novim penalom.

Viđene su u finišu i čarke na obe strane kada su oba tima zaslužila da meč završe sa bar po jednim crvenim kartonom, ali je Ning ostao nem i na kraju kompletirao predstavu dosuđenim trećim penalom u korist Katara, čini se najmanje spornim. Oborio je golman Jazid Abu Lajla Afifa, a nekadašnji član Viljareala i Sportinga iz Hihona završio turnir sa osam golova, dva više od drugoplasiranog na listi strelaca Ajmena Huseina iz Iraka.

Nije ovaj Azijski kup prvobitno ni trebalo da bude održan u Kataru, već u Kini, a pošto na Dalekom istoku nisu mogli da garantuju zdravstvenu bezbednost igračima, Katar je sa već kompletno spremnom infrastrukturom dobio domaćinstvo, mnogi bi rekli platio. Nije pitao Katar šta košta, platio i dobio ona što je i tražio. Imao je ovaj 18. Azijski kup pregršt lepih priča, poput plasmana Palestine u nokaut-fazu, Tadžikistana u četvrtfinale, na kraju i Jordana u finale, ali je na kraju ostaje gorak ukus uzimajući u obzir na očigledno sudijsko navlačenje na stranu domaćina. Bačena je velika senka na inače lepih mesec dana druženja uz najbolje što Azija može da ponudi.


FINALE AZIJSKOG KUPA 2024.

KATAR - JORDAN 3:1 (1:0)

/Afif pen 22, pen 73, pen 90+5 - Al Naimat 67/



tagovi

reprezentacija Jordanareprezentacija KataraAzijski kupKup Azije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara