Adama Traore (AFP)
Adama Traore (AFP)

Bio je zver i kao klinac: Grdio sam Adamu da bi prestao da radi sklekove

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.02.22. | 19:56

Trener koji je doveo osmogodišnjeg Traorea u Barsu prisetio se svog nekadašnjeg učenika

"Adama je veoma zreo igrač. Zna kada treba da igra jedan na jedan, a kada da doda. Poseduje moć, snagu, dribling, pomaže odbrani, dobro bira pravi trenutak... Fizički je kao životinja, kao zver... On je čisto krilo i pomoćiće nam. On je sjajno pojačanje koje pravi razliku."

Ovako je Ćavi govorio nakon debitatnskog nastupa Adame Traorea u drugom mandatu u Barseloni. Nadahnut povratkom kući, u klub u kojem je fudbalski stasavao, Traore je odigrao odličan derbi protiv Atletiko Madrida i bukvalno ni iz čega namestio gol Gaviju kojim je Barsa došla do preokreta pre nego što je dokusurila madridski klub.

Izabrane vesti

Povratnički nastup na Kamp Nou dao je povod novinarima španske Marke da pozovu Đordija Kondoma, trenera koji je Španca otkrio i doveo u Barselonu još davne 2004/05 kada je Adama imao tek osam godina.

"Tražili smo igrače za narednu sezonu i jednog dana nam je na meču lokalnog kluba jedan klinac privukao pažnju. Bio je pored protivničkog golmana koji je ispucao loptu, a on ju je stigao i pokupio bez da je pala na zemlju. Pratili smo ga u narednom periodu, ostavio je utisak na nas i doveli smo ga", ispričao je Kondom koji je dve sezone trenirao Traorea u mlađim kategorijama Barse.

Aktuelni sportski direktor belgijskog Vasland-Beverena prisetio se da je Adama u osmoj i devetoj godini pokazivao kvalitete koji danas čine okosnicu njegove fudbalske igre i stila.

"Imao je brzinu i snagu i isticao se driblinzima. Nije to bila klasična igra jedan na jedan, već bi gurnuo dugu loptu ispred sebe, potrčao i ostavio rivale iza leđa. Još tada je bio nezaustavljiv. Bilo je nemoguće uloviti ga", nastavio je Kondom.

Protiv Atletiko Madrid odigrao je nešto više od sat vremena i bitno unapredio timsku statistiku Barselone. Od 13 driblinga Katalonaca pet je proizveo direktno on, uputio je dva od deset centaršuteva ekipe i namestio jedan gol. Bio je konstantna noćna mora za Marija Ermosa kojiem je poveren zadatak da ga zadrži. I dok nije došao na pozajmicu iz Vulverhemptona (pravo otkupa od 30.000.000 evra) Premijer liga se upoznala sa njegovom eksplozivnošću. Na Ostrvu mu je izmerena maksimalna brzina od 36.15 kilometara na čas.

Jedan je od fudbalera sa najvećom mišićnom masom u Primeri, a možda će vas začuditi podatak da ima "samo" 86 kila na 178 centimetara visine. Kažemo samo jer vizuelno deluje znatno korpulentnije. Naviku da konstantno trenira stekao je još kao osmogodišnjak.

"Kada sam ga trenirao, morao sa ga grdim kako bi prestao da radi sklekove", prisetio se Kondom koji je svojevremeno, sredinom prošle decenije želeo da ga dovede u Eupen koji je tada trenirao.

Na debiju odličan, ali sada je lestvica visoko postaljena. Zato se od Adame očekuje još mnogo prodora i asistencija protiv Espanjola, zatim u dvomeču sa Napolijem i okršaju sa Valensijom koja je na programu između dve utakmice sa italijanskim klubom.

"On je igrač kojem je potreban prostor i metri da bi igrao, a u Ćavijevoj Barsi može da ih ima. Već na debiju je pokazao šta je u stanju da uradi, a on je veoma vredan, uporan, angažovan i miran momak", Kolon ga vidi i kao naslednika Danija Alvesa.


tagovi

Adama TraoreBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara