Andrija Radulović (Star sport)
Andrija Radulović (Star sport)

Bivši igrači Zvezde u pohodu na pobedu koju Novi Sad čeka više od jedne decenije

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.04.24. | 10:59

Andrija Radulović, Aleksa Vukanović, Vukan Savićević i Stefan Đorđević predvođeni Božidarom Bandovićem žele da pomrse račune bivšem klubu i naprave lepu uvertiru za finale Kupa (17.30)

(Od dopsnika Mozzart Sporta iz Novog Sada)

U razmaku od tri nedelje Vojvodina i Crvena zvezda će dvaput odmeriti snage. Najpre u okviru drugog kola plej-ofa Mozzart Bet Superlige, a onda u važnijem okršaju za obe ekipe, u finalu Kupa Srbije, 23. maja u Loznici.

Izabrane vesti

Novosađani su uhvatili zalet i napravili impresivnu seriju rezultata, pa su na dobrom putu da kroz prvenstvo obezbede evrovizu, a ukoliko bi osvojili trofej masovnijeg takmičenja, onda bi igrali plej-of za ulazak u Ligu Evrope, što znači da bi imali zagarantovan plasman u grupnu fazu Lige konferencije. Glavna prepreka ka tome putu biće im šampionski sastav Crvene zvezde, koji dočekuju na „Karađorđu“, u meču koji im može poslužiti kao test za pomenuti duel kupa. Osim toga, Vojvodina ima veliki motiv da na krilima uspešnog niza i kvalitetnih partija posle čak 11 godina savlada Zvezdu na svom stadionu (17.30, TV Arena Premium 1).

Zvuči neverovatno podatak da klub renomea Vojvodine više od decenije nije uspeo da uzme meru beogradskim crveno-belima u Novom Sadu, bez obzira na to što je reč o ekipi koja je dominantna u domaćem šampionatu poslednjih sedam sezona. Stara dama odavno nije izgledala ovako ozbiljno, te se svi u taboru Novosađana veruju da je kucnuo čas da Zvezda poklekne pred, bez sumnje, krcatim tribinam,.

Posebno motivisani biće Vošini igrači koji su nekada nosili Zvezdin dres. Čak petorica sadašnjih fudbalera Vojvodine – reč je o starterima i vrlo važnim karikama ekipe – period karijera proveli su u Ljutice Bogdana: Andrija Radulović (upravo iz Zvezde stigao letos u Novi Sad), Stefan Đorđević (nastupao za Zvezdu pre deset godina), Aleksa Vukanović (nosio dres crveno-belih od 2019. do 2022), kao i Vukan Savićević, koji je nastupao za tim sa Marakane pre 11 godina. Zanimljiv je podatak da je upravo Vukan Savićević bio jedini akter meča kada je Voša poslednji put savladala Crvenu zvezdu na „Karađorđu“. Bilo je to daleke 2013, a Vojvodina je ubedljivo nadigrala tadašnji sastav Rikarda Sa Pinta (3:0), u kojem je bio i sadašnji vezista Lala. Sada će Savićević i ekipa pod dirigentskom palicom trenera Božidara Bandovića – još jednog bivšeg igrača Crvene zvezde, za koju je nastupao 1992. godine – pokušati da urade nešto slično.

Eventualnom pobedom bi dodatno podigli samopouzdanje i pokazali da mogu da pomrse račune Beograđanima u borbi za trofej masovnijeg takmičenja. Među bivšim članovima Crvene zvezde je i Njegoš Petrovićbranio Zvezdine boje pre četiri godine – ozbiljno pojačanje Stare dame koja je otkupila ugovor od Granade za rekordan transfer kluba, u iznosu od 800.000 evra. Petrović je suspendovan zbog nagomilanih žutih kartona, pa neće nastupiti protiv bivšeg kluba i trenera Vladana Milojevića.

Jeste Zvezda napravila nedostižnu prednost u odnosu na Partizan i osvojiće sedmu titulu u nizu, ali će želeti da odnese ceo plen u Beograd iz ovog derbija. Svesni su toga i u taboru Lala, ali veruju da mogu konačno da prekinu lošu tradiciju u susretima sa Crvenom zvezdom na „Karađorđu“.

Ne mislim da će Zvezda biti opuštena zato što je 99 odsto osvojila titulu. Zvezda je veliki klub i uvek, u svakoj utakmici, mora da bude na najvišem nivou. Protivnik ima odličan tim i neće biti kalkulacija. Mi smo Vojvodina i nećemo odustati od našeg stila igre. Daćemo sve od sebe da posle 11 godina pobedimo kod kuće“, rekao je trener Bandović.

Igrači Vojvodine (Star sport)Igrači Vojvodine (Star sport)

Umela je Vojvodina da otkine deo plena beogradskim crveno-belima prethodnih godina, ali slast pobede nije osetila još od 2016. i trijumfa na Marakani (3:1). Ovo je dobra prilika da Novosađani iskoriste dobar trenutak i pokažu da u bliskoj budućnosti mogu da se sa Zvezdom uključe ravnopravno u borbu za šampionsku titulu, što rukovodstvo novosadskog superligaša optimistično najavljuje za sezonu 2025/26. Nema dileme da će „Karađorđe“ biti popunjen, uz nadu navijača Stare dame da će dočekati pobedu koja bi bila mnogo vrednija od samo tri osvojena boda.

Osim na suspendovanog Petrovića, stručni štab Novosađana neće moći da računa ni na povređenog Uroša Nikolića, a upitan je nastup Stefana Đorđevića, koji je ranije napustio teren u Kragujevcu protiv Radničkog 1923. Aleksa Vukanović ima manje probleme sa petom, ali će sasvim sigurno biti spreman za neku minutažu.

Projektovani sastav Vojvodine (4-2-3-1): Carević – Lazarević, Crnomarković, Korać, Đorđević – Indio, Zukić – Zadi Seri, Savićević, Radulović – Ivanović.

MOZZART BET SUPERLIGA, 32. KOLO

Petak

Voždovac - Spartak 0:0

Čukarički - Mladost 4:1 (2:1)

/Kovač 31, Melo 39, 49, Rogan 90+1 - Silue 17/

Subota

Radnik - Novi Pazar 1:4 (0:2)

/Duronjić 82 pen - Adešina 25, Srećković 31, 71, Bojat 61/

Javor - IMT 1:1 (1:1)

/Stjuart 11 - M. Luković 19p/

Železničar - Radnički Niš 1:1 (0:0)

/Kahvić 49 - Ilić 90+2/

Nedelja

17.30: (8,00) Vojvodina (4,70) Crvena zvezda (1,40)

18.00: (3,15) Napredak (3,35) Radnički 1923 (2,30)

19.30: (1,90) Partizan (3,50) TSC (4,10)





tagovi

FK VojvodinaAndrija RadulovićStefan ĐorđevićAleksa VukanovićAleksa VukanovićNjegoš PetrovićBožidar BandovićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara