Borjan opet bacao čini: Zvezda preživela pakao i penal seriju u Kruševcu!

Vreme čitanja: 4min | sre. 03.05.23. | 20:24

Crveno-beli se plasirali u polufinalu Kupa pošto je savladala Napredak sa 4:2 posle penal ruleta

Kada svi zataje tu je kapiten Milan Borjan! Kao pre dve godine u finalu protiv Partizana, ili prethodnog proleća u četvrtfinalnom duelu sa Radničkim iz Niša, i ove večeri u Kruševcu je Milan Borjan bacio čini i odbranjenim penalima Kerkezu i Đekoviću trasirao put u polufinale Kupa Srbije – 4:2 (0:0)

Zvezda je preživela pakao u Kruševcu, promašila brojne šanse, i mučila se sa vrlo disciplinovanim domaćinom. Blistao je štoper Kerkez koji je odigrao kao Van Dajk, i simultankom sakrio kompletan ofanzivni potencijal srpskog šampiona.

Izabrane vesti

Na kraju je Zvezda ostala u trci za treću uzastpnu duplu krunu, jer je Milan Borjan postao dežurni spasilac. Zadržao je nerve, pročitao u regularnoim delu sjajnog Kerkeza i mladog Đekovića i nekako ugurao Zvezdu među četiri najbolja tima masovnijeg takmičenja.

Nivo velike opuštenosti u izglednim situacijama mogao je Zvezdi da izvši presudu u Lazarvom gradu. Crveno-beli su u prvom poluvremenu lako stvarali šanse i još lakše ih promašivali. A kada se na disciplinu Napretka „nakalemila“ nervoza bilo je jasno da će crveno-beli teško u regularnom delu srušiti Kruševljane. Napredak je pokazao da je uz Partizan u ovoj sezoni najnezgodniji rival crveno-belima. Možda su domaći igrali dekadentno, ali su u svakom trenutku znali gde i kako da stoje, savršeno skraćivali prostore i na kraju imali pomoć sreće. Zvezda je pogađala stativu, mašila izgledne šanse, 17 puta šutirala ka golu i na kraju dočekala magiju kapitena Milana Borjana. On je skario i promašaj Mirka Ivanića, dok su prilično hladnokrvni u penal seriji bili Rakonjac, Azarov, Mijatović i na kraju Bukari.

I pored toga imaće šta članovi sportskog sektora šta da kažu crveno-belima. Bilo je tu mnogo praznih minuta, nedostojnog tempa i oslanjanja na inidividulani kvalitet. Neki igrači poput Kingsa Kangve su promašili utakmicu, Rakonjac je promašivao šanse, Katai je tri puta u mat situacijama bio nonšalantan, ali bilo je i onih koji su bili istrajni.

Mnogo toga je večeras podsećalo na martovski duel ova dva tima u Lazarevom gradu. Crvena zvezda se, u početnoj fazi meča, mučila, naletevši na tvrd defanzivni bedem Krupevljana, uvežbavan još u trenerskoj eri Dušana Đorđevića. Delovali su igrači Napretka življe i borbenije od renomiranog rivala, osvajali druge lopte na sredini terena, najviše zahvaljujući iskusnom Šariću. Crvena zvezda, i ove večeri bez Gelora Kange, nije imala odgovarajući protok lopte, s obzirom da je Kings Kangva grešio učestalo u pasu.

Nametnuli su se Kruševljani u prvih deset minuta, imali nekoliko zanimljivih centaršuteva, ali potom stali. Bolje rečeno: Crvena zvezda je podigla nivo igre, počela da igra mnogo agresivnije, koristivši levi bok ka osnovni kooridor napada. Jeste odbrana Napretka bila disciplinovana i mučila usaljenog Marka Rakonjca, ali Zvezda je kako vreme prolazilo počela da stvara velike poteškoće domaćinu.

Imao je problem Napredak da iznese loptu sa svoje polovine, pa se ostatak poluvremena pretvorio u serijal promašaja crveno-belih. Posebno Aleksandra Katai. Zvezdin Magiko je prvo pogodio stativu – mada bi pogodak bio poništen zbog ruke Stefana Mitrovića, a potom imao još tri dobre šanse. Nije prošao atraktivan lob sa 20 metara, u jednoj situaciji ga je osujetio golman Petrić, dok mu je već viđen pogodak „uzeo“ štoper Kerkez odličnom intervencijom (prethodo dobro prošao Azarov).

Umesto da pojača Crvena zvezda je u nastavku počela sa gubi konce ofanzivne igre. Osim dva pokušaja Stefana Mitrovića, odbrana Napretka ništa nije dozvolila igračima Crvene zvezde. Blistao je iskusni štoper Kerkez, koji je za ofanzivce crveno-belih imao dejstvo hobotnice... Uvek je bio na lopti, spreman da izblokira crveno-bele. Njemu uz rame bio je mladi Đeković, dok je Napretku ravnotežu u sredini donosio Šaric.

Kako je vreme prolazilo, tako su crveno-beli gubili mirnoću u igri, a igra Napretka rasla kao kvasac. Bez mirnog pasa nisu imali šta da ponude Bukari i Rakonjac. Istina za volju, nisu crveno-beli imali ni sreće u situaciji kada je Mirko Ivanić pogodio stativu u 86. minutu.

Sve se Zvezdi vratilo u penal seriji.

NAPREDAK – CRVENA ZVEZDA 0:0 /PENALIMA 2:4/

Stadion: Mladost

Kapacitet: 10.331

Sudija: Milan Mitić

Precizni u penal seriji: Šarić, Putinčanin - Rakonjac, Azarov, Mijatović, Bukari

Neprecizni u penal seriji: Kerkez, Đeković - Ivanić

NAPREDAK (4-3-2-1): Petrić - Jovanović, Kerkez, Đeković, Vukajlović - Putinčanin, Krstić, Ljubomirac (od 72. Laban) - Šarić, Bastajić - Čečarić (od 52. Zogović).

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan - L. Nikolić, Eraković, Dragović (od 90. Milunović), Azarov - Kangva (od 46. Ivanić), Mijailović - Bukari, Mitrović (od 71. Prucev), Katai (od 71. Mijatović) - Rakonjac.


tagovi

Kup SrbijeMiloš MilojevićMiloš KerkezAleksandar KataiMirko IvanićMilan BorjanNikola Petrić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara