Mario Gomez (©AFP)
Mario Gomez (©AFP)

"Bundesligaški" derbi u Cvajti – dve najskuplje ekipe u borbi za promociju

Vreme čitanja: 4min | čet. 28.05.20. | 11:45

Meč sezone u drugoj ligi Nemačke gde na Mercedes-Benz areni Štutgart dočekuje Hamburg (20.30) u poslednjem meču 28. kola

Poslednjih godina nisu bili preterano nametljivi u Bundesligi. Nekad na sredini tabele, nekad tik iznad zone ispadanja, ali su barem egzistirali u najvišem rangu nemačkog fudbala. Rekli bismo, tamo gde im je svakako i mesto, jer, ipak se radi se o vlasnicima ukupno 11 titula šampiona države. Međutim, nekako kao da su se oba kluba navikla na taj dugogodišnji prosek, zadovoljna opstankom, da nisu preterano razmišljala šta donosi sutra. I to im je došlo glave. Prvi je u Cvajtu zakoračio Hamburg 2018, potom godinu dana kasnije i Štutgart, pa smo tako ove sezone nagrađeni bundesligaškim derbijem u drugom rangu takmičenja.

Jer, istorija ovog duela poprilično je dugačka i uglavnom je ispisivana u Bundesligi. Od 111 međusobnih duela koliko su do danas odigrali, Štutgart i Hamburg su se 104 puta sastajali u najvišem rangu nemačkog fudbala, najviše zahvaljujući činjenici da je HSV te 2018. po prvi put u istoriji ispao u niži rang, što ovo rivalstvo čini jednim od najdužih u Bundesligi. Zapravo, prvi ovosezonski okršaj dva tima bio je ujedno njihov jedini dosadašnji u Cvajti i tada je Hamburg ubedljivo slavio sa 6:2 na rasprodatom Volksparkstadionu. Štaviše, Štutgart je jedino sa Bajernom odigrao više bundesligaških mečeva, što dovoljno govori o rivalitetu Švaba i Dinosaurusa.

Izabrane vesti

Fudbaleri Hamburga (©Reuters)Fudbaleri Hamburga (©Reuters)

Njihov trenutni plasman na tabeli govori samo jedno, da i jedni i drugi nameravaju da se što pre vrate tamo gde svakako i pripadaju. Međutim, po povratku sa neplanirane pauze izazvane virusom korona, ni Štutgart ni Hamburg ne rade dovoljno dobro da bi svoju zamisao i ostvarili. HSV od tada ima dva remija, mada ruku na srce, poslednji se ne može smatrati neuspehom jer je izvojevan protiv lidera na tabeli, ekipe Arminije. Međutim, klub sa severa Nemačke imao je ludu sreću da je u tom periodu Štutgart ostvario dva bolna poraza u završnicama mečeva, te timove trenutno deli samo jedan bod.

Iako se radi o dva daleko najskuplja tima – Štutgart je procenjen na 59.400.000 evra, Hamburg na 46.750.000 – na ligaškoj tabeli je lidersko mesto gotovo nedostižno. Kako se Arminija osamostalila na vrhu i odmakla im na sedam, odnosno osam bodova prednosti, Štutgart i HSV će gledati da se dokopaju te druge pozicije koja garantuje direktan plasman. Neko će svakako morati da se zadovolji trećim mestom i odlaskom u baraž, ali i ta pozicija je daleko od osigurane, jer su njihove kikseve iskoristili Hajdenhajm i Darmštat i znatno se približili vrhu, te nas u preostalih šest kola očekuje zanimljiva trka za promociju.

Za meč koji svakako jeste utakmica sezone, trener domaćih Pelegrino Mataraco, koji je pred današnji duel produžio ugovor sa klubom, neće moći da računa na jednog od najboljih i svakako najiskusnijih igrača, kapitena Danijela Didavija kome je ovo treće poglavlje na Mercedes-Benz areni.

Zabrinut sam za moj Štutgart. Ne samo da nam nedostaje efektivnost u igri, već i vođa čopora koji će voditi momke na terenu, neko ko će da zapali vatru. Didavi osigurava završni pas timu. On je čovek koji pravi razliku. Niko drugi u timu to ne može”, uverava legenda Švaba Hansi Miler.

Pored Didavija, zbog kartona će odsustvovati standardni prvotimac Atakan Karazor. Sa druge strane, Diter Heking osim već dugo povređenih defanzivaca Jana Gjamere, Gideona Junga i Evertona koji se polako oporavljaju, neće imati novijih kadrovskih problema.

Fudbaleri Štutgarta (©Reuters)Fudbaleri Štutgarta (©Reuters)

Ulogu blagog favorita, barem prema ako je govoriti na osnovu kvota ima domaćin. Tome u prilog ide i podatak da Švabe važe za najboljeg domaćina u ligi, već osam mečeva na svom stadionu nemaju poraz, a u tom periodu trijumfovale su čak sedam puta. Na Mercedes-Benz areni se u poslednje vreme ne snalaze ni Dinosaurusi koji nisu slavili na poslednja četiri gostovanja Štutgartu. Ukoliko pak niste sigurni kome da se naklonite, golovi su pravi izbor. Naime, na poslednjih osam međusobnih susreta, svaki put je pao barem po gol na obe strane, a kako odbrane nisu baš naštelovane, vrlo lako bi serija mogla da se nastavi i ovog puta.

Ulog je veliki. Nakon ispadanja prošlog leta, prihod Štutgarta od TV prava gotovo da se prepolovio – sa 48.000.000 evra pao je na 26.000.000. Profit je pao sa 130.000.000 na 100.000.000, a sam budžet sa 60.000.000 na 40.000.000. Ostaje da se vidi kako će korona finansijski uticati na narednu sezonu, ali jedno je sigurno. Ako Švabe ponovo propuste voz za Bundesligu, izgubiće ogroman novac. Plasman na kraju godine skrojiće i tim za iduću godinu. Nova sezona u Cvajti značila bi da kaiš mora da se popusti, te bi se pozajmljeni fudbaleri Gregor Kobel (Hofenhajm), te Natanijel Filips (Liverpul) vratili svojim klubovima. Veći problem bi svakako bili dosta “teži” Gonzalo Kastro i Holger Badštuber koji bi vrlo verovatno morali da odu.

NEMAČKA 2 - 28. KOLO

Utorak

Ercgerbirge Aue – Darmštat 1:3 (1:1)

/Kruger 8 – Kempe 19pen, Dursun 72, 82/

Grojter Firt - Osnabrik 0:2 (0:1)

/Blača 9, Šmit 58/

Jan Regenzburg – Nirnberg 2:1 (1:1)

/Albers 44, Stolce 48 – Ishak 11/

Vehen – Sandhauzen 0:1 (0:1)

/Dikmajer 45/

Sreda

Bohum - Holštajn Kil 2:1 (0:0)

/Osei-Tutu 49, Ganvula 63 – Mefert 74/

Hanover - Karlsrue 1:1 (0:0)

/Prib 47 - Hofman 69/

Sankt Pauli - Hajdenhajm 0:0

Četvrtak

20.30: (2,45) Štutgart (3,35) Hamburger (2,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

HamburgŠtutgart

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara