©Reuters
©Reuters

Buongiorno Italia: De Laurentis je mađioničar, Napoli je magičan

Vreme čitanja: 5min | uto. 25.07.23. | 14:59

Vlahović još pod posebnim režimom

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

U fudbalu važi pravilo da kada se osvoje važni trofeji, pogotovo posle dugog čekanja, ispred kancelarije predsednika kluba se napravi red nekada fudbalera a danas agenata koji traže povećanje plate za svoje klijente. Međutim, postoje izuzeci koji potvrđuju pravilo, Napoli Aurelija de Laurentisa. Gazda šampionskog tima Italije uvek je sebe smatrao „histrionom“, jedna od njegovih omiljenih aktivnosti je da ide uzvodno, kao losos. Moglo bi se reći da je De Laurentis, fudbalski Bodler ili Rembo koji se zabavlja da svojim potezima šokira javnost ili demonstrira da se može drugačije ili da on može drugačije. „Epater le bourgeois“ - šokiraj (malo)grđane - bila je krilatica pristalica pokreta dekadencije u drugoj polovini 19. veka. U prvoj polovini 21. veka De Laurentis ostavlja bez reči svoje savremenike.

Izabrane vesti

Elem, dok iz Saudijske Arabije, na dnevnoj bazi, stižu vesti o basnoslovnim ponudama, dok fudbaleri velikih klubova, pogotovo onih koji su imali malo bolju sezonu, insisitraju na povećanju plate, od igrača Lacija (Imobile i Zakanji) do Dibale u Romi, De Laurentis je uspeo da svojom politikom „privoli“ Pjotra Zjelinskog da prihvati ponudu u 29. godini da produži ugovor do 2026. godine za gotovo duplo manju platu od one koje prima sada.

Paradoks je da poljski fudbaler ima istu platu kao Viktor Osimen u ovom momentu, malo manje od pet miliona evra, ali dok Napoli nudi 50 odsto veća primanja Nigerijcu, Poljaku su stavili na sto 2.500.000: uzmi ili ostavi.

Predsednik Lacija Klaudio Lotito je u razgovoru sa navjiačima Lacija u Auroncu gorko zapazio da je Zjelinski odlučio da produži ugovor sa Napolijem za menje novca od onoga što mu je on nudio. Naravno, plata Zjelinskog u Laciju je bila mnogo manji problem od transfera igrača. I tu je De Laurentis igrao tvrdo i bezobzirno i prema Laciju i prema igraču. Lotitu je rekao da bez 30.000.000 Zjelinski se ne mrda iako ima još godinu dana ugovora, a Pjotru je zapretio da će godinu dana posećivati samo svlačionicu u Kastel Volturnu ako ne produži ugovor.

Istini za volju, postoje i tumačenja da iza pristanka Zjelinskog da sam sebi smanji platu stoji neka vrsta džentlmenskog ugovora da Poljak sledeće godine za neku razumnu cifru može da promeni klub.

Ostaje činjenica da je Zjelinski jedan od rektih fudbalera, nosilaca igre u timu, koji je osvojio skudeto posle nekoliko decenije, kome je u novom ugovoru plata smanjena i to u ugovoru koji bi trebalo da bude kruna njegove karijere s obzirom na to da ima 29 godina.

Naravno, igra svoju ulogu i privlačnost Napulja kao grada i mesta za život koji se očigledno sviđa Zjelinskom jer njegovu privrženost čaršiji podno Vezuva nije uspeo da dovede u pitanje ni upad lopova u njegovo napuljsko prebivalište i štetu koju je tom prilikom pretrpeo. I to je deo neponovljivog napuljuskog iskustva.

Nije De Laurentis široke ruke ni prema Hviči Kvarceheliji. Gruzinu je ponuđen produžetak ugovora za fiksnu platu koja ne prelazi 2.500.000 evra i sa bonusima i premijama može da okrzne tri miliona evra. Kvarceheljiini agenti su, izgleda, voljni da prihvate ponudu, imajući u vidu da Hviča ima tek 22 godine.

ZOMER ŽELI U INTER

Jan ima samo jednu ideju fiksnu u glavi: kako što pre obući dres Intera i biti protagonista u dresu vicešampiona Evrope. Švajarski golman ne želi da ostane u prestonici Bavarske jer se Manuel Nojer vraća na gol Bajerna i sa njim između stativa biće vrlo malo prostora za drugog golmana uprkos veoma frekventnim nastupima Bavaraca na svim fudbalskim frontovima.

U ugovoru Zomera sa Bajernom postoji raskidna klauzula koja iznosi 6.000.000 evra. Inter ne želi da potroši više od 4.000.000 za 34-godišnjeg čuvara mreže, delimično zato što ima nameru da kupi perspektivnog mladog golmana, a dobrim delom i zato što je svaki evro važan za eventualnu kopovinu novog centarfora koji bi zamenio Lukakua.

Novina je da je Bajerni odustao od Mamardašvilija zbog previsoke cene i preusmerio je pažnju na Davida Raju iz Brentforda koji nije produžio ugovor sa engleskim klubom. Sa dolaskm 27-godišnjeg Raje u redove Bavaraca, Zomer je slobodan da pređe u Inter. Imajući u vidu odnose između dva kluba i da je Karl Hajnc Rumenige pupčano vezan za Inter, novac nikada nije bio problem već prosta činjenica da nemački šampion nije hteo da se nađe u situaciji u kojoj je Inter, bez pouzdanog golmana pred početak sezone.

Dodatno se komplikuju pregoovori za Anatolija Trubina jer Šahtjor ne popušta sa cenom, a oko ukrajinskog golmana je previše posrednika koji pretenduju na parče kolača. Nerazuri su mislili da završe posao za 10.000.000 budući da Trubinu ističe ugovor sledeće godine, a onda su se suočili sa tri pu većom cenom kada se uključe pretenzije Šahtara i raznoraznih mešetara i agenata.

Pored Zomera koji bi trebalo da bude prvi golma, ulogu drugog čuvara mreže Intera u sledećoj sezoni bi mogao da dobije Audero iz Sampdorije.

VLAHOVIĆ NE IGRA PROTIV MILANA

Maks Alegri nema nameru da pruži šansu Dušanu Vlahoviću na prijateljskom meču sa Milanom u Sjedinjenim Američkim Državama. Trener Juvenusa na delu potvrđuje najavljen posebni plan rada za centarfora koji bi trebalo da eliminiše sve preterane rizike od novih problema sa pubalgijom.

Srpski reprezentativac je trenirao odvojeno od ostatka tima koji je uvežbavao akcije za susret sa Milanom. U glavnoj grupi nije bilo ni Arkadijuša Milika koji je takođe imao specijlani tretman ali bi on za razliku od Dušana trebalo da bude barem na klupi protiv Milana.

Juve će se protiv Rosonera koji su ostavili dobar utisak protiv Real Madrida pojaviti u formaciji 3-5-2, sa Mozesom Kenom i Federikom Kjezom kao napadačkim špicom. Inače Kjeza se već nalazi u dobroj formi i odskače od drugih igrača. On je i dalje na transfer listi i čeka veliki klub. Odbio je ponudu Aston Vile dok je Liverpul, zasada odustao od njega.

Astronomske ponude koje stižu za Kilijana Mbapea iz Saudjiske Arabije i iz Real Madrida ponovo su podgrejale priču o odalsku Vlahovića i dolasku Lukakua. Naime, Dušan bi mogao ponovo da završi u orbiti Bajerna iz Minhena jer bi PSŽ sa novcem od prodaje svog najboljeg igrača mogao da „ukrade“ Harija Kejna bavarskom klubu ispred nosa.

Istovremeno se navodi da je Juve tražio od Lukakua da bude miran a od Čelsija dodatno vreme da zatvori konstrukciju, odnosno da obezbedi novac prodajom Vlahovića.


tagovi

Aurelio De LaurentisBuongiorno ItaliaJan ZomerDušan Vlahović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara