©Reuters
©Reuters

Buongiorno Italia: Epohalna promena - Inter igra najplepši fudbal u Seriji A

Vreme čitanja: 6min | pon. 11.12.23. | 12:42

Sastav Simonea Inzagija je venčao sve parametre, statistiku i lepotu ove jeseni. Nerazuri osvajaju sa lakoćom s kojom kreiraju šanse, otvaraju prostor, razvijaju akcije, način na koji se igrači kreću na terenu. Bilo koji aspekt igre da se analizira Inter i njegovi fudbaleri prednjače ispred svih

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Inter je retko kada u svojoj vekovnoj istoriji slovio za klub koji igra lep, dopadljiv, lepršav fudbal, a kamoli da je poneo oreol tima sa najlepšom igrom u Seriji A. Milan, pogotovo od dolaska Berluskonija, je bio viđen u planetarnim razmerama kao klub koji je gajio i držao do toga da bude prepoznatljiv po atraktivnom stilu igre. S vremena na vreme su kao kultivatori zavodljivog fubala slovili Napoli, Juventus, Roma, Lacio, čak i Parma, Fjorentina ili Atalanta.

Izabrane vesti

Nerazuri su se odlikovali po pragmatičnosti, sposobnosti da pate, disciplini, kontranapadima, požrtvovanosti. Nije slučajno da je jedna od njapoznatijih rok pesama „Una vita da mediano“ posvećana Leleu Orijaliju a Havijer Zaneti je postao simbol kluba. Najomiljeniji treneri na klupi Nerazura se nisu odlikovali po „šampanjac fudbalu“ već po „ratničkom fudbalu“ i Diminom duhu „svi za jednog, jedan za sve“, od Erere preko Kupera i Murinja do Kontea.

Godinama su vlasnici i rukovodioci Intera pokušavali da promene DNK tima dovodeći trenere koji su praktikovali fudbal koji ostavlja bez daha, poslednji u nizu Gasperini, Mančini i Spaleti. Nije im pošlo za rukom da promene Inter. Čak ni Spaletiju koji je svuda prethodno uspeo, od Udinezea, Rome i Zenita pre i Napolija posle.

Kada se sve prethodno rečeno ima u vidu transformacija Intera u prthodne dve i po sezone sa Simoneom Inzagijem je kopernikanska. Fudabl koji demonstrira vicešampion Evrope u prvom delu ove sezone je nešto najbolje što najvažnija sporedna stvar može da ponudi, ne samou u Italiji, već i u Evropi i na svetu.

Inter je venčao parametre, statistiku i lepotu ove jeseni. Nerazuri osvajaju sa lakoćom s kojom kreiraju šanse, otvaraju prostor, razvijaju akcije, način na koji se igrači kreću na terenu. Bilo koji aspekt igre da se analizira Inter i njegovi fudbaleri prednjače ispred svih.

Inzagi je kreirao veoma moćnu mašinu za izuzetno malu svotu novca zahvaljujući fantastičnom poslu koji su odradili Bepe Marota i Pjero Auzilio. Najskuplje plaćeni fudbaler u timu Intera je Nikolo Barela (40 miliona evra). De Fraj, Čalhanoglu, Mhitarjan, Tiram su došli u Inter bez evra obeštećenja. Par miliona evra su plaćeni Zomer, Darmjan, Ačerbi. Dimarko je Introvo dete, Lautaro Martinez je koštao manje od 20 miliona evra, baš kao Dumfris, Karlos Augusto.

Razlika od dva boda na tabeli između Intera i Juventusa ne oslikava verno odnos snaga dva tima. Da bi se imala jasna ideja šta gledaoci mogu da vide prateći Inter i Juventus potrebno je baciti pogled na parametre popput gol razlike dva tima, kreiranih šansi i tzv. expected goals.

JUVE ĆE UŠTEDETI 30 MILIONA EVRA AKO POGBA BUDE DISKVALIFIKOVAN

Ne dolazi svako zlo da naškodi, jedna je od omiljenih italijanskih poslovica. Juventus je lišen usluga Pola Pogbe, praktično od kada se vratio iz Mančester Junajtedea, prvo povrede a onda suspenzija zbog dopinga. Pogba je Staru damu koštao, bruto iznos, preko 15 miliona evra a odigrao je nekoliko desetina minuta u prethodnih 17 meseci.

Sa 30 godina Pogba izgleda kao bivši igrač. Ako nadležni sudski ogan prihvati zahtev optužbe da se suspenduje na četiri godina zbog korišćenja dopinga to će de fakto biti kraj karijere Francuza. U Kontinasi će biti razočarani jer će ostati definitivno bez igrača koji je Juventusu doneo titule i omogućio da zaradi 100 miliona evra od transfera u Mančester Junajted, ali će biti i zadovoljni budući da u slučaju definitivne suspenzije na četiri godine, torinski klub ne bi morao da ispoštuje ugovor sa Pogbom do leta 2026. godine. Drugim rečima, Juve bi uštedeo oko 30 miliona evra koliko bi koštala plata Francuza.

Osim Pogbe Juve ne može da računa ni na Fađolija u veznoj liniji tako da mora, hteo ne hteo, da pronađe adekvatne zamene ili barem jednog igrača na sredini terena. Kako se približavamo januaru i zimskom prelaznom roku imena kandidata izlaze na površinu industrijskom brzinom.

U poslednjih par dana vrlo je puplarno ime Kalvina Filipsa iz Mančester Sitija. Engleski klub bi želeo da ga proda, ali ne rivalima u Premijer ligi. Juventus nema novac da plati transfer u januaru, ali bi mogao da uzme Filipsa na pozajmicu sa pravom oktupa. Stara dama je poželjna destiancija za reprezentativca Engleske jer je velika verovatnoća da će imati veliku minutažu a to je neopohodan uslov da bi mogao da se nađe na spisku igrača nacionalne selekcije za Evropsko prvenstvo sledeće godine u Namačkoj.

Pored Filipsa u modi je ime Geordija Sudakova, mladog reprezentativca Ukrajine kojeg je Bjankonerima ali i Milanu preporučio Tasoti koji ga je treneriao u ukrajinskoj reprezentaciji kada je bio pomoćnik Andrija Ševčenka.

U slučaju da gazda kluba Džon Elkan odreši kesu prvi pik Juventusa će btii Teun Kupmejners ili Rodrigo de Paul. Atalanta za Holanđanina traži preko 40 miliona evra dok je Argantinac nešto jeftiniiji.

RIMLJANI SE ŽALE NA SUDIJE

Roma i Lacio su se ujedinili prošlog vikenda u okrivljavanju sudija za remije sa Veronom, odnosno Fjorentinom, koji imaju ukus poraza i propuštenih prilika. Mauricio Sari i Žoze Murinjo od početka sezone pokušavaju da pronađu alibi u svim drugim segmentima osim u činjenici da njihovi timovi igraju loše.

Sari se žalio na arbitra Ajroldija jer je poništio gol Kazalea i nije imao isti aršin u davanju žutih kartona igračima dva tima. Roma smatra da je oštećena takođe zbog neuravnoteženog kriterijuma Rapuanua koji je za igrače Fjoretine „tumačio“ pravilnik a za fudbalere Rome je primenjivao doslovno pravila. Drugim rečima, po Murinju i njegovim saradnicima crveni kartoni Zalevskom i Lukakuu su prestrogo svirani.

Lacio ima problem sa postizanjem golova. On se ne odnosi samo na Imobilea i Kasteljenosa već na čitav tim. Kapiten Nebeskoplavih je, uprkos svim poteškoćama, više-manje, na liniji postignutih golova iz prethodne sezone kad je Sarijev tim osvojio titulu viceprvaka Italije. Nedostaju golovi Andersona, Zakanjija i veznih igrača. Milinković-Savić je poslednjih godina redovno garantovao preko 20 golova, što kroz asistencije što kroz pogotke, i u današnjoj liniji veznih fudbalera niko nije ni blizu da popuni prazninu koja je ostala iza Milinkovića.

Druga tačka slabosti Lacija je koncentracija i pad igre u drugom poluvremenu. Nebeskoplavi su izgubili čak 10 bodova iz pozicije kada su bili u prednosti na mečevima Serije A. U prevodu da su sačuvali vođstva, Nebeskoplavi bi danas bili treći na tabeli sa 31-im bodom.

Meč Roma – Fjorentina je još jednom potvrdio da kad izađe Dibala, ili kada odsustvuje, u Romi nema ko da „upali svetlo“. Razlika koja se vidi između Rome sa Dibalom i bez njega je veoma zabrinjavajuća jer je Argentinac previše sklon povredama.

U Trigoriji se nadaju da sinoćna povreda nije težeg karaktera jer Romu u sledećih mesec dana čeka pet odlučujućih utakmica za realizaciju ambicije povratka u Ligu šampiona posle pet godina: Bolonja, Napoli, Juventus, Atalanta i Milan.

Nesreće nikada ne dolaze same. Lukaku je odigrao blizu 400 utakmica u Engleskoj, Italiji i Belgiji i nikada, do sinoć, nije dobio crveni karton. Pogibeljni start na Kuameu je klasičan faul iz frustracije. Big Rom će najverovatnije biti suspendovan na dva meča, mada se u Romi nadaju da bi mogao da prođe samo sa jednom utakmicom.

U svakom slučaju, nerešen rezultat sa Fjorentinom je bio neka vrsta „Pirovog remija“ jer su Đalorosi osim dva boda izgubili Dibalu i Azmuna zbog povreda, a Lukakua i Zalevskog zbog crvenih kartona. Da sve dobije još gorči ukus pobrinuo se kalendar: sledećeg vikenda se ide na megdan Bolonji, timu koji nije izgubio od Juventusa i Intera u ovoj sezoni i deli četvrto mesto sa Romom na tabeli.

PIOLI PRED OTKAZOM, IBRA NA VRATIMA

Zlatan Ibrahimović po treći put među Rosonerima. Šveđanin s balkanskim korenima će ovog popodneva i zvanično postati savetnik u Milanu. Kriza rezultata milanskog kluba je primorala vlasnika Džerija Kardinalea da ubrza povratak Ibre u Milanelo, između ostalog i zato što se klupa Stefana Piolija ozbiljno ljulja.

U lomabardijskoj prestonici su uvereni da bi evantulni poraz od Njukasla i posledično ispadanje iz LŠ i Lige Evrope otvorio vrata za otkaz Pioliju pre Božića. Pioli se već duže vreme nalazi na udaru kritika pošto se njemu pripisuje veliki broj povreda koji je značajno kumovao da Milan akumulira zaostatak od devet bodova za Interom i sedam za Juventusom.

Dobra vest za Rosonere je povratak Rafe Leaa. Portugalac će biti u timu protiv Njukasla. Loša je da se niko od defanzivaca nije oporavio i Ernandez ili Florenci će ponovo morati da igraju u ulozi centralnog beka.


tagovi

Buongiorno ItaliaSimone InzagiZlatan Ibrahimović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara