©Starsport
©Starsport

OFK Beograd zvanično u Superligi posle devet godina, borba za drugo mesto dostiže tačku ključanja

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.04.24. | 18:19

Romantičari se iz Odžaka plasirali u elitu, Inđija iskoristila kikseve rivala i preokretom u Ubu (2:1) preuzela drugo mesto

Tradicija je sezonama unazad da plej-of Prve lige donese neizvesnu borbu čak i do poslednjih minuta 37. kola, ali aktuelna trka ozbiljno preti da baci u senku sve prethodne završnice prvenstva.

Dok je OFK Beograd pobedom u Odžacima protiv Tekstilca i matematiččki overio povratak u Superligu posle devet godina, klubovi iza Romantičara nastavili su uzbudljivu borbu za preostalu kartu koja vodi u viši rang.

Izabrane vesti

Gužvu u vrhu i ispuštene bodove konkurenata iskoristila je danas Inđija koja je pobedom u jednom od derbija kola u Ubu preuzela drugo mesto i napravila iskorak ka cilju koji bezuspešno juri već dve sezone. Iako je Jedinstvo steklo prednost u prvom ppoluvremenu, gosti su u završnici utakmice, za 13 minuta uspeli da režiraju preokret i pobedom preskoče Ubljane, ali i Tekstilac i Smederevo koji su ostali praznih šaka protiv OFK Beoggrada i Grafičara. Upravo Romantičari su sa jednakim ushićenjem kao i Inđija proslavili pobedu zeleno-belih jer su uvećali bodovnu razliku na nedostižnih 15 poena u odnosu na prvog pratioca, pa će u sezoni 2024/25 igrati superligaški fudbal prvi put od eliminacije u takmičarskoj godini 2015/16.

Od oproštaja od elite Inđija je član gornjeg doma Mozzart Bet Prve lige, međutim dva puta su zeleno-bele skupo koštala spoticanja u samoj završnici. Pre dve sezone, Inšija je u foto-finišu ostala bez baraža, dok je prethodnog proleća u dvomeču sa Radničkim iz Niša posustala na poslednjem koraku.

Greške iz prethodnih godina danas deluju kao lekcije, a izabranici Jovana Golića kao ozbiljan konkurent za elitu. Uspeli su gosti u Ubu danas da se izdignu posle udarca koji im je zadao fantastični dvojac Jedinstava Karikari - Zubairu u 28. minutu, te su od 80. minuta do poslednjeg sudijskog zvižduka režirali preokret vredan preuzimanja druge pozicije.

Dve akcije Inđije po desnom boku rezultirale su golovima, te je Vasiljie Janjić doneo izjednačenje poslavši loptu sa boka u mrežu, dok je na sličan način trijumf zeleno-belih potpisao Aleksandar Desančić pogotkom u trećem minutu nadoknade.

Sama pobeda nad Ubljanima koa jednim od konkurenata vredela je više od tri boda za goste, a dodatni značaj je dobila usled poraza Tekstilca od OFK Beograda (1:2) i Smedereva u gostima Grafičaru (1:2).

U kojoj meri nas očekuje neizvesan rasplet borbi za mesta iza OFK Beograda na najbolji način govori podatak da se poredak kvarteta iza Romantičara menjao nekoliko puta tokom nedelje popodne, te je Jedinstvo od već viđene pobede na poluvremenu i odlaska na plus četiri u odnosu na pratioce došlo do situacije da drugu utakmicu plej-ofa završava praznih šaka, dok je sličan rolekroster proživelo i Smederevo iz juga Marakane.

Uspeli su gosti da preko Lokose načnu Zvezdinu filijalu u 24. minutu, a potom da očuvaju minimalnu prednost do završnice utakmice u kojoj su dva puta skupo platili promaju po boku i opstali pranzih šaka.

Spoticanja Jedinstva i Smedereva, uz pobedu nad Tekstilcem, donela su kolo ranije proslavu OFK Beograda koji je matematički overio prvo mesto u Mozzart Bet prvoj ligi. Pobedu Romantičara je potpisao Dejan Georgijević koji je dve asistencije Nikole Kneževića pretočio u golove, Mogli su gosti sa Stare Karaburme da iz penala overe trijumf, ali je udarac Jovana Mituljikića odbranio čuvar mreže Tekstilca, te je tim iz odžaka ubrzo potom pogotkom sa bele tačke vratio neizvesnost. Ipak, ispostavilo se da domaćin nema snage da dođe makar do boda, čime je misija izabranika Sima Krunića završena pet kola pre kraja

MOZZART BET PRVA LIGA SRBIJE (PLEJ-OF) – 2. KOLO

Subota

Grafičar - Smederevo 2:1 (0:1)

/Mladenović 73, Ajdar 90 - Lokosa 25/

Jedinstvo - Inđija 1:2 (1:0)

/Zubairu 27 - Janjić 80, Desančić 90+3/

Radnički SM - Mačva 1:0 (0:0)

/Marković 47ag/

Tekstilac – OFK Beograd 1:2 (0:0)

/Zličić 71p - Georgijević 48, 62/



tagovi

Mozzart Bet Prva liga SrbijePrva liga Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara