Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Kostić i Milik u službi Vlahovića, Jovićeva najbolja partija od dolaska u Firencu

Vreme čitanja: 7min | pet. 07.10.22. | 13:37

Na udaru De Ketelare, ali i Sergej Milinković Savić zbog crnog četvrtka za Rimljane

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

U odsustvu Anhela Di Marije, Filip Kostić i Arkadijuš Milik će imati zadatak da snabdevaju sa upotrebljivim loptama Dušana Vlahovića. Maks Alegri želi da iskoristi zalet srpskog centarfora i tzv. "pravilo Ruda Van Nistelroja" po kome su centarfori kao začepljena tuba kečapa, odnosno kada prebrode golgeterski post počnu da tresu rafalno mreže u kontinuitetu. Vlahović je posle gotovo mesec dana bez gola, u sedam dana matirao golmane Norveške, Bolonje i Makabija i šlag na torti bi bio gol protiv Milana na San Siru.

Izabrane vesti

Đanluka Zambrota i Marko Borijelo su nosili i belo-crni i crveno-crni dres u karijerama i obojica se slažu da je Vlahović ključni igrač Juventusa i da bi igra Bjankonera trebalo da bude u funkciji stavljanja u maksimalni pogon reprezentativca Srbije.

Zambrota i Borijelo se slažu da je Rafa Leao Milanovo najjače oružje i da je za razliku od Vlahovića, kome je potrebno da tim stoji iza njega, Portugalac „one man show“ kadar da reši utakmice sam. Međutim, da bi Leao napravio kvalitativan skok i približio se Kilijanu Mbapeu, sa kojim ga najviše porede, mora značajno da poboljša efikasnost, to jest broj golova na svom računu.

Adrijen Rabio je sa dva gola protiv Makabija potvrdio konstantni uspon svoje forme u dresu Juvea. Može se reći da je Francuz najveći dobitnik povratka Alegrija na klupu koji ga je nekoliko puta hvalio na sva usta konstatujući da je njegov izostanak bilo najteže nadoknaditi.

Rabio je trebalo da bude prodat prošlog leta i samo zahvaljujući alavosti i tvrdoglavosti mame Veronike, ostao je u Juventusu. Mnogi su u tom potezu videli nameru da Rabio napusti i Juve, kao PSŽ, bez evra obeštećenja što je njemu dalo mogućnost da obezbedi platu od 7.000.000 evra, a mami da inkasira ček na ime provizije u visini od 10.000.000 evra.

Poslednje vesti iz Kontinase kažu da bi Stara dama mogla pokuša da spreči pomenuti scenario, odnosno da ponudi novi ugovor „Vojvodi“. Najveća prepreka za taj scnario su zahtevi mame i sina: 10.000.000 evra godišnja plata za Adrijena, plus bogata provizija za Veronik.

Predsednik Andrea Anjeli je u pismu akcionarima Juventusa obećao da će Bjankoneri već u ovoj sezoni biti stavljeni na šine osvajanja trofeja, ali je nagovestio i da klub ne odustaje od Superlige ili ozbiljne reforme sistema fudbalskih takmičenja i posebno redistribucije zarađenog novca.

TEO ERNANDEZ I ŠARL DE KETELAR DVA LICA MILANA

Povratak Tea Ernandeza se očekuje sa velikim nestrpljenjem u Milanu. Prema poslednjim najavama francuski reprezentativac bi trebalo da bude među starterima na sutrašnjem meču.

Stefano Pioli je primoran da riskira sa ubrzanim povratkom Tea Ernandeza jer mu već nedostaju dva standardna prvotimca u odbrani (Menjan i Kalabrija), a Fikajo Tomori ne prolazi kroz najbolji period.

Inače, glavna tema u Milanu je i dalje Šarl De Ketelar. Slabe igre na startu sezone mladog Belgijanca dovode u pitanje njegov status startera i posledično mesto u avionu reprezentacije Belgije za Mundijal u Kataru. Naime, selektor „crvenih đavola“ Roberto Martinez je obećao De Ketelaru da će ga voditi na Mundijal pod uslovom da ima zavidnu minutažu u Milanu. De Ketalaru se najviše prebacuje da još nije zatresao mrežu i da je na 11 mečeva u Seriji A i Ligi šampiona, od kojih je na sedam bio na terenu od prvog minuta, samo jednom uputio šut u okvir gola.

Protiv Juventusa De Ketelar bi mogao da završi na klupi, a šansu bi mogao da dobije Braim Dijaz. Neubedljiv start sezone De Ketelara i poslovične oscilacije u igri Dijaza su stavile u prvi plan i pitanje Jasina Adlija. Bivši vezista Bordoa je ostavio obećavajući utisak tokom pripremnih utakmica, a onda je nestao sa radara, a po karakteristikama ima sve regularne karte da igra u ulozi ofanzivnog pleja.

DA LI SE JOVIĆ VRAĆA U FORMU?


Luka Jović je konačno postigao gol, gotovo dva meseca posle debitantskog u dresu Fjorentine u prvom kolu Serije A protiv Kremenoneza. Međutim, više od gola ohrabruje činjenica da je Luka protiv Hartsa bio sve vreme u fokusu igre i apsolutni protagonista, ne samo zbog gola već i svega drugog što je uradio na terenu, uključujući i crveni karton Nilsona zbog nepropisnog zaustavljanja.

Indikativno je da je Jović dobio sedmicu od svih medija što je njegova najbolja ocena od kada je došao u Toskanu. Sedmicu ili 6,5 je dobio i Aleksa Terzić. Srpski bek je bio jedno od najprijatnijih iznenađenja, između ostalog i zato što je igrao u ulozi desnog beka, a ne levog što je njegova prirodna kolokacija. Predstavu je učinio vrednijom asistencijom za gol Mandragore koji je otvorio put ka pobedi Ljubičastih.

Dobre vesti su stigle i od Nikole Milenkovića koji je posle gotovo mesec dana bio ponovo na terenu. Bleki je sasvim solidno obavio zadatak u drugom poluvrenu, reklo bi se rutinski i zaradio prelaznu šesticu.

Za Fjorentinu pobeda nad Škotima nije bila samo značajna zbog obezbeđivanja prolaza u nokaut fazu Lige konferencija već i zbog činjenice da su se napadači konačno odblokirali budući da je pored Jovića gol postigao Kuame, najbolji akter meča.

Seriju pozitivnih odgovora za Fjorentinu je zaokružila vest o definitivnom oporavku Nikolasa Gonzalesa. Argentinac je veoma važan šraf u timu Vinčenca Italijana i njegov povratak može da bude najava lepše jeseni Ljubičastih.

CRNI ČETVRTAK RIMLJANA

Roma i Lacio nisu uspeli da potvrde dobre igre i rezultate od prošlog vikenda. Istina, Đalorosi nisu zaslužili da izgube dok je Lacio bio bliži porazu nego pobedi i pored toga što je Čiru Imobileu poništen gol zbog milimetarskog ofasajda.

Mečevi sa Betisom odnosno Šturmom iz Graca su potvrdili dve boljke rimskih timova: Murinjova Roma ima veliki problem sa golovima dok Lacio na gostovanjima u Evropi ima neobjašnjive padove u igri i koncentraciji.

Paulo Dibala je juče povećao lični udeo u broju golova Rome, praktično više od dve trećine golova Đalorosih nosi njegov pečat bilo kroz asistencije ili pogotke. Ako Hoja ne uradi ili izmisli nešto Roma gol ne postiže. Zabrinjava i visoko postotak golova Rome iz prekida, odnosno minimalan broj pogodaka koji su bili plodovi dobro osmišljenih i odigranih akcija. Rečju, sve se svelo, kao što se događa često u Murinjovim timovima, na potez pojedinca.

Ruku na srce i protiv Betisa je Vučica kreirala nekoliko stopostotnih šansi za gol, baš kao što je primila naivno dva gola. U Rimu su u ovoj nedelji otvorili pitanja statusa Ruija Patrisija kao nezamenljivog golmana: jučerašnja utakmica je pokazala da bi Murinjo trebalo da pruži šansu Miletu Svilaru kada ga je već doveo u Trigoriju.

Žoze Murinjo (©Reuters)Žoze Murinjo (©Reuters)

Drugo pitanje je Tami Ejbraham. Englez se nalazi u krizi i jedan od prvih Murinjovih zadataka u sledećih par nedelja bi trebalo da bude regenerisanje bivšeg centarfora Čelsija.

Treći problem Murinja je Nikolo Zaniolo. Mladi Italijan kada mu ne krene dobro ili kada mu ne pođe za nogom sve što zamisli, postaje nervozan i dekoncentrisan što vodi ga velikom broju pogrešnih poteza, ali i gubitku lucidnosti kao šutiranje protivnika u sudijskoj nadoknadi vremena.

Nemanja Matić je bio najmanje loš igrač u veznom redu Rome: jedini je dobio prealznu šesticu. Nemanja je odigrao najviše lopti, borio se do poslednjeg daha i pored toga što je često ostavljan sam protiv dvoijce protivničnih igrača na sredini terena.

NAJLOŠIJA PARTIJA SERGEJA MILINKOVIĆA U POSLEDNJE DVE GODINE

Ne pamti se kada je Sergej Milinković-Savić odigrao tako loše kao juče protiv Šturma iz Graca. Nastup srpskog asa je bio toliko bezličan da bi bilo mnogo bolje da je Mauricio Sari ispoštovao najave pred meč sa Austijancima da će Sergej biti pošteđen i da će biti na klupi.

U Gracu se potvrdilo da kada Milinković nije u utakmici, kada su njegovi motori ugašeni, a mozak spor i lenj, Lacio muku muči sa bilo kojim protivnikom, pa čak i sa skromnim kao što je Šturm. U pojedinim momentima se činila kao da Milinković i njegovi drugovi žele da opravdaju konstataciju njihovog trenera da nisu još uvek u stanju da igraju tri meča na visokom nivou u jednoj nedelji.

Mauricio Sari je posle meča rekao da motiv loše predstave Lacija nije bio psihološke prirode nego tehničke. Čini se ipak da nešto nije funkcionisalo na psihološkom planu, slično kao i protiv danskog Midtjilanda. Počev od Milinkovića igrači su imali pristup i ponašanje kao da su na treningu ili nekoj prijateljskoj utakmici, a ne takmičarskoj što se videlo kroz uporno insistiranje na igranje petom, hazarderskim dodavanjima, površnosti u markacijama i duelima, itd.

Jedina dobra strana austrijske večeri je remi sa Šturmom kao i nerešen rezultata Fajenorda i Midtjilanda tako da sva četiri tima imaju po četiri boda i Nebeskoplavi i dalje mogu da osvoje prvo mesto u grupi.


tagovi

Luka JovićDušan VlahovićSergej Milinković SavićŠarl de KetelarBuongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara