Aleks Sandro iz Juventusa i Davide Kalabrija iz Milana (© Reuters)
Aleks Sandro iz Juventusa i Davide Kalabrija iz Milana (© Reuters)

Buongiorno Italia: Menadžeri uzeli 174.000.000 evra na ime provizija u Seriji A

Vreme čitanja: 6min | sre. 30.03.22. | 12:46

Milan prvi favorit za skudeto, kako je Inzagi od priče o produžetku ugovora stigao do pominjanja otkaza

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Klubovi Serije A su platili menadžerima i posrednicima u letnjem i zimskom prelaznom roku basnoslovnu sumu od 173.871.816,68 evra! Juventus je obogatio agente za 29.000.000 evra, Inter za 27.500.000, a Roma za 26.000.000. Milan je na četvrtom mestu sa 12.500.000 potrošenih na plaćanje usluga menadžera, dok su Atalanta i Fjorentina iskeširali više od 8.000.000 evra.

Izabrane vesti

U prvoj godini pandemije virusa korona čekovi za usluge posrednika i menadžera su prvi put posle dužeg vremena bili u padu. Već u prethodna dva prelazna roka smo se vratili na prethodni nivo pošto je zabeležen rast od 26 odsto. Podsetimo, u 2019. godini agenti su inkasirali rekordnu sumu od 187.000.000 evra.

Juventus, Inter i Roma su komotno mogli da kupe barem po jednog odličnog igrača za novac koji su potrošili na provizije menadžerima. Podaci koje je objavio FS Italije u godišnjem izveštaju pokazuju koliko su klubovi Serije A izgubili kontakt sa realnošću. Klubovi koji traže pomoć od države, dakle od svih građana Italije koji plaćaju poreze, beskrupolozno pune džepove menadžera, posrednika, mešetara i osoba, eufemistički rečeno, kontroverznog karaktera.

Juve je platio proviziju za Kaja Žorža, rezervu rezervi i trenutno povređenog, čak 3.800.000 evra. Roma je platila 45.000.000 evra Ejbrahama i povrh tog se obavezala da uplaćuje svake godine u sledeće četiri sezone po 800.000 evra menadžeru engleskog centarfora.

BIVŠI ASOVI KAŽU MILAN OSVAJA SKUDETO

Gazeta delo Sport je napravila anketu sa bivšim asovima: Zofom, Krespom, Ferarom, Barzaljijem, Tasotijem, Kruzom, Kauzijom, Serenom, De Napolijem i Altafinijem, na temu ko će osvojiti skudeto. Većina se izjasnila za Milan, s tom razlikom što Hulio Kruz, bivši igrač Intera, i dalje veruje da će Nerazuri prišiti drugu zvezdicu, a Nando de Napoli i Žoze Altafini ne isključuju mogućnost da Napoli napravi iznenađenje.

Milan nije samo na putu da osvoji skueto već i da sredi u potpunosti račune. Rosoneri su u ovoj sezoni primer da se mogu ostvariti odlični rezultati trošeći manje i pametnije novac. Lider na tabeli Serije A nije samo skresao troškove poslovanja, već je povećao prihode za čak 40 odsto u poslednjih šest meseci, a osvajanjem skudeta bi se slilo u kase dodatnih 90.000.0000 evra.

 

Entuzijazam među Rosonerima je dostigao zvezdane razmere. Za meč sa Bolonjom su prodate sve karte iako je na programu u ponedeljak veče.

Stefano Pioli očekuje da u finišu sezone proradi i Ante Rebić, jedini napadač Milana koji u ovoj sezoni nije imao berićetni period i iskusni trener bi mogao da mu pruži šansu da se iskupi u finišu sezone počev od okršaja sa Bolonjom.

DIBALA ČEKA INTER?

Lautaro Martinez i Nikola Milenković (© Reuters)Lautaro Martinez i Nikola Milenković (© Reuters)

Vesti o Paulu Dibali su prilično kontradiktorne. Jedni tvrde da je Hoja veoma blizu Atletiko Madrida, drugi ga sele na Ostrvo u Mančester Siti, Arsenal i Totenhem, a treći, kao Tutosport, tvrde da Dibala čeka Inter.

Horha Antun, menadžer desetke Juventusa, sreo se sa sportskim direktorm Intera Pjerom Auzilijom. Prema informacijama torinskog dnevnika, Dibala okleva da uđe u pregovore sa drugim klubovima, želi da omogući Interu da pokuša da udomi Lautara Martineza.

Inter nije rešio sve finansijske probleme prodajom Lukakua i Hakimija. Biće neophodno žrtvovati još jednog top fudbalera u sledećem prelaznom roku. Lautaro Martinez ima najviše zainteresovanih klubova i može da ostvari najveću cenu među igračima Nerazura. Prodajom Bika, Inter bi inkasirao veliku kapitalnu dobit (plusvalencu) uštedeo bi godišnju platu koja iznosi blizu 14.000.000 eva bruto i sredio račune. Đanluka Skamaka košta duplo manje od Lautara Martineza, a plata Paula Dibale, više-manje, trebalo bi da iznosi kao Martinezova primanja u Interu.

Klupa Simonea Inzagija se sve više ljulja. Već su počeli svakodnevno da izlaze tekstovi koji dovode u pitanje ostanak Inzagija na kormilu Intera. U krugu od dva meseca smo prešli put od najava produžetka ugovora koji ističe 2023. do sve izvesnijeg scenarija da se Inzagijeva avantura u Apijano Đentileu završi već posle prve godine.

Prvi korak koji Inzagi mora da napravi je da se vrati iz Torina sa tri boda. Nastavak saradnje sa Interom nije vezan za osvajanje skudeta, ali postoji velika razlika između scenarija u kojem su Nerazuri u trci za šampionski naslov do poslednjeg kola i onog u kojem na jedvite jade stižu u Ligu šampiona.

Inače, stižu potvrde da će Marcelo Brozović biti među starterima dok stanje Stefana de Fraja i dalje budi sumnje i nije sigurno da će se Holanđanin vratiti na teren proitv Juvea.

Statistike pokazuju da nisu samo napadači zakazali u 2022. godini u Seriji A (ne računajući meč sa Salernitanom, svi zajedno su postigli četiri gola). Interu nedostaju golovi igrača veznog reda u novoj godini je samo Barela zatresao mrežu jednom, protiv Venecije dok svi ostali i dalje na suvom, od Brozovića i Čalhanoglua do Galjardinija, Vidala i Vesina.

SKANDAL VERETU

Džordan Veretu ne prestaje da šokira Rimljane. Posle neodgovornog ponašanja na rođendanu supruge koja nije odustala od žurke i pored toga što je bila pozitivna na kovid-19 i tako je zarazila i igrača Rome, na površinu je isplivala još ozbiljnija priča.

Veretu je, prema pisanju Korijere delo sporta, odbio da potpiše novi ugovor sa Romom pošto mu je ponuđena manja suma novca od one koju je tražio. Roma je stavila na sto 4.000.000 za obnovu ugovora koji ističe 2024, dok je Francuz tražio 6.000.000 evra.

Prema istim izvorima, Veretu je saopštio Murinju da nema nameru da se zalaže i da igra ako ne potpiše novi ugovor. Postoji i alternativno objašnjenje za ponašanje Veretua koje insistira na tome da je vezni igrač bio uvređen činjenicom da njemu nije ponuđena veća plata od one date Đanluki Mančiniju (4.000.000 evra) i pored toga što je prethodnu sezonu Džordan odigrao odlično i bio među najboljima, ako ne i najbolji igrač Rome.

Sve u svemu, izgleda da je razvod između Francuza i Rome neizbežan. To ne znači da će sve ići glatko, jer pored velikog apetita Veretua, trenutno prima platu od 2.700.000 evra, Roma mora da inkasira više od 10.000.000 evra za njegov transfer kako ne bi bila na gubitku budući da ga je platila blizu 20.000.000 evra Fjorentini.

Jedini tim koji je pokazao konkretno interesovanje za Veretua je Olimpik iz Marselja, međutim da bi klub sa Azurne obale mogao da kupi Francuza mora da sačeka odluku Suda za sportsku arbitražu u Lozani koji je blokirao mogućnost Marselja da kupuje nove igrače.

Sve prethodno rečeno je začinila tužba bivšeg menadžera Veretua Marija Đufredija koji ga je tužio tražeći naknadu od 3.000.000 evra.

ATALANTA – NAPOLI BEZ ZAPATE I OSIMENA

Đan Pjero Gasperini i Lučano Spaleti neće moći da računaju na golgetere u nedeljnom duelu u Bergamu. Duvan Zapata je i dalje na terapiji i u Zingoniji se nadaju da će ga imati na raspolaganju za revanš meč sa Lajpcigom u Ligi Evrope, dok Viktor Osimen mora da odradi meč suspenzije zbog pet žutih kartona.

I dok se već sada zna da će Dris Mertens zameniti Osimena u redovima Azura, trener Boginje krije karte i otvoreno je pitanje da li će igrati sa „lažnim“ centarforom ili će Luis Murijel biti na terenu od prvog minuta.

Napoli sa Osimenom je potpuno drugačiji tim: sa Nigerijcem odnosi pobedu u tri od četiri meča, dok bez njega izlazi kao pobednik tek na svakoj drugoj utakmici. Kada igra Viktor Napoli osvaja u proseku 2,3 boda, bez njega tek 1,7. Razlika je vidljiva i u efikasnosti, sa Osimenom se postiže dva gola po susretu, bez njega tek 1,4.

Dobre vesti za Spaletija su stigle od Lorenca Insinjea i Matea Politana. Dvojica italijanskih igrača su se oporavila od lakših povreda i biće na raspolaganju za meč sa Deom. Frank Angisa je sve bolje, ali još uvek nije dovoljno dobro da bi se sa sigurnošću moglo reći da će biti u protokolu meča u Bergamu.


tagovi

Paulo DibalaLautaro MartinezSimone InzagiBuongiorno ItaliaŽordan Veretu

Obaveštavaj me

Juventus
Milan
Inter
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara