Lučano Spaleti (©Reuters)
Lučano Spaleti (©Reuters)

Buongiorno Italia: Spaleti je “anti-Italijan”

Vreme čitanja: 6min | uto. 21.02.23. | 13:53

Juventus sa četvoricom ofanzivnih igrača protiv Nanta

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Italija sanja da posle 17 godina vidi tri tima iz Serije A u četvrt finalu Lige šampiona. Poslednji put se to dogodilo u sezoni 2005/2006 kada su Milan, Inter i Juventus stigli među osam najboljih u Evropi. U poslednjih devet godina su do četvrtfinala stizali samo Juventus, Roma i Atalanta iz Serije A. Štaviše, tim iz Bergama je bio poslednji italijanski klub tako visoko na fudbalskom nebu Evrope.

Izabrane vesti

Najveće nade se polažu u Napoli, ne samo zato što je lider na tabeli i u najboljoj formi, već i zato što Azurima leži Ajntraht Frankfurtu kao protivnik. Oliver Glazner, izdanak Red Bulove fudbalske škole, je definisao svog kolegu Lučana Spaletija kao “anti-Italijana” u smislu da Napoli praktikuje igru koja nema mnogo dodirnih tačaka sa tradicionalnom italijanksom fudbalskom filozofijom.

Gazda Napolija Aurelio De Laurentis nije postavio kao imperativni cilj osvajanje Lige šampiona, ali smatra da njegov tim ima sve potrebne karte da se nađe u najužem krugu onih koji će odlučivati o tituli prvaka Evrope. U prevodu, Napoli je za polufinale, a posle šta im svevišnji da.

U Frankfurtu Napoli će se osloniti na svoja četiri elementa koji drže kičma tima: Kim daje sigurnost, Lobotka garantuje organizaciju, Kvarachelija je fantazija, a Osimen snaga. Spaleti ima uobičajene dve male nedoumice oko sastava: Mario Rui ili Olivera na mestu levog beka i Lozano ili Politano u ulozi desnog krila.

Viktor Osimen će biti na terenu od prvog minuta. Problemi zbog kojih je Nigerijac morao da napusti teren pre poslednjeg sudijskog zvižduka je već ostavljen iza leđa i regularno će predvoditi napad Azura. Italijanski mediji su ovih dana promovisali Osimena kao jedinog klasičnog centarfora koji može da stane na crtu Holandu pošto su Benzama i Levandovski na zalasku karijere.

NAPOLI 4-3-3: Meret - Di Lorenco, Rahmani, Kim, Mario Rui (Olivera) - Angisa, Lobotka, Zjelinski - Politano (Lozano), Osimene, Kvarchelija

INTER ZNA KAKO SE IGRA PROTIV PORTUGALACA, KONSEISAO PROTIV ITALIJANA

Statistika kaže da Inter nije nikada izgubio od portugalskih timova u evropskim takmičenjima na San Siru: osam pobeda i jedan remi sa Boavistom pre trideset i kusur godina. Međutim, Seržo Konseisao je noćna mora italijanskih klubova. Bivši igrač Lacija i Intera već je sa Portom eliminisao Juventus, Romu i Lacio.

Simone Inzagi nije nikada u karijeri uspeo da stigne do četvrt finala Lige šampoiona. Na klupi Lacija morao je da položi oružje pred Bajernom a prošle godine je Liverpul eliminisao Inter.

Novina pred sutrašnji meč bi trebalo da bude povratak Hakana Čalhanoglua u ulogu režisera igre i povratak na klupu Marcela Brozovića. Promena hijerhije u veznom redu Nerazura otvara vrata za prodaju hrvatskog reprezentativca koja neće biti nimalo jednostavna jer Brozović zarađuje preko šest miliona evra godišnje.

Sportski direktor Pjero Auzilio brani Simonea Inzagija od sve češćih kritika tvrdeći da trener poštuje zacrtane ciljeve i put Intera. Međutim, upravo slučaj Brozovića pokazuje da je neko pogrešio. Zašto dati platu od 6.500.000 evra Brozoviću, a zatim ga preseliti na klupu? Neko tu greši, Auzilio i Marota koji su dali Hrvatu tako veliku platu ili Inzagi koji ne zna dobro da iskoristi resurse koje ima na raspolaganju? Da ne govorimo da je Inter platio Aslanija 15.000.000 evra s idejom da nasledi Brozovića u ulozi metronoma.

Vraćajući se na sutrašnji meč i dalje visi u vazduhu dilema da li će Inter igrati sa Romeluom Lukakuom ili Edinom Džekom. Belgijanac je u usponu forme, nije još blizu svog nivoa, ali je kapiten reprezentacije BiH u velikom padu, u 2023. godini je postigao samo dva gol, na prvom meču protiv Napolija i u Superkupu Italije.

Za razliku od Lukakuka i Džeka, Lautaro Martinez je u 2023. godini loše odigrao samo dva meča proti Empolija i Sampdorije i već je upisao na svoj račun osam golova u novoj godini.

GULITI I ŠEVČENKO HRABRE DE KETELAREA

Šarl De Ketelare (©Reuters)Šarl De Ketelare (©Reuters)

Dvojica legendi Milana i osvajači “Zlatnih lopti”, Rud Gulit i Andrij Ševčenko, potrošili su pregršt lepih i ohrabrujućih reči za Šarla De Ketelara. Belgijski talentovani fudbaler prolazi kroz veoma težak period u karijeri. U prethodnih šest meseci nije odigrao nijednu utakmicu na nivou koji se od nejga očekuje i nije još uvek zatresao mrežu u dresu Rosonera, a nije da nije imao šansi, čak i kolosalnih.

Bivši holandski as je pozvao Piolija i čitav ambijent Milana, uključujući i navijače, da imaju strpljenja sa De Ketelarom jer je reč o igraču koji nesumnjivo ima kvalitete i veliki potencijal. Ševčenko je bio još direktniji. Ukrajinac smatra da je Belgijancu potreban samo jedan gol da se odblokira i da će onda izaći na videlo sav njegov talenat koji je ostao potisnut u prvim mesecima u Seriji A.

Inače, Stefano Pioli je juče nagrađen kao najbolji trener u Seriji A u prošloj sezoni. Šef stručnog štaba Milana je dobio 33 od 46 glasova svojih kolega, a na pobedničkom postolju su završili Davide Nikola, koji je u međuvremenu ironijom sudbine dobio otkaz u Salernitani, i Lučano Spaleti.

JUVE SA ČETIRI MUSKETARA

Dušan Vlahović, Filip Kostić, Anhel Di Marija i Fedriko Kjeza su četiri musketara sa kojima Maks Alegri želi da osvoji Nant i obezbedi kartu za prolaz u osminu finala Lige Evrope.

Poslednji treninzi u Kontinasi su dali nekoliko indikacija. Prva je da je Federiko Kjeza trenirao sa saigračima i biće na spisku putnika za Francusku i verovatno u statrtnoj postavi.

Juventusu je potrebna pobeda da bi prošao dalje i zato je Alegri sklon ideji da sa povećavanjem broja kvalitetnih igrača u početnoj postavi, sposobnih da vertikalizuju igru, driblaju protivnike i prave tzv. igrača više u napadu, proba da poboljša igru svog tima.

Rezultati Juve u Evropi u ovoj godini su katastrofalni: pet poraza, remi i samo jedna pobeda. Di Marija, Kjeza i Kostić su karte u koje šefa stručnog štaba Juventusa polaže nade. Sa njima iza leđa i na bokovima i Dušan Vlahović bi trebalo da bude manje izolovan u napadu, odnosno odsečen od ostatka tima kao što je bio prečesto slučaj u ovoj sezoni.

Inače, u Kontinasi se radi već na sređivanju tima za sledeću sezonu. Ugovor Aleksu Sandru neće biti produžen i Brazilac će napustiti sledećeg leta Juve. Na njegovo mesto bi trebalo da dođe njegov zemljak Karlos Augusto koji je ostavio upečatljiv utisak u ovom šampionatu u dresu Monce.

FJORENTINU SAMO KUP ITALIJE I LIGA KONFERENCIJE SPASAVA 


Remi sa Empolijem je pokvario dobro raspoloženje koje se stvorilo u i oko Fjorentine posle ubedljive pobede protiv Brage u Ligi konferenije. Ljubičasti imaju čak 11 bodova manje u Seriji A i sedam mesta su niže u odnosu na isti period u prošloj sezoni.

Jedini način da se sezona učini uspešnom je osvajanje trofeja u Kupu Italije ili Lige konferencije. Ta dva cilja nisu tako nedostižna kako bi moglo da se učini na prvi pogled. Toskanci u polufinalu Kupa Italije igraju protiv Kremonezea i u jednoj partiji u finalu, bilo protiv Juventusa ili Intera, može svašta da se dogodi. U Ligi konferencije među mogućim kandidatima nema nijednog koga Fjorentina ne bi mogla da prođe uključujući Lacio, Vest Hem, Nicu ili Viljareal.

Jedan od motiva zašto Fjorentina nije napravila kvalitativan skok koji se od nje očekivao pripisuje se nedovoljnom doprinosu pojačanja, od Luke Jovića, preko Dodoa, do Baraka. Srpski centarfor je funkcionisao samo u kup takmičenjima dok je u prvenstvu poprilično podbacio.

Vinčenco Italijano ne rizikuje da dobije otkaz, osim ako prvoligaški status Fjorentine ne bude doveden u pitanje, što je malo verovatno. Međutim, čak i ako osvoji jedan od dva trofeja u takmičenjima gde je Fjorentina i dalje u konkurenciji, to neće biti garancija da će i u sledećoj sezoni predvoditi Fjorentinu.


tagovi

Lučano SpaletiBuongiorno ItaliaŠarl de Ketelar

Obaveštavaj me

Inter
Juventus
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara