Luka Jović (Reuters)
Luka Jović (Reuters)

Buongiorno Italia: Svilar i Jović sa štitom, Ilić i Milinković na štitu

Vreme čitanja: 5min | pet. 23.02.24. | 15:06

Plahoviti karakter Dušana Vlahovića bi mogao skupo da košta Juventus

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Mile Svilar i Luka Jović su odveli Romu i Milan u osminu finala Lige Evrope, Vanja Milinković i Ivan Ilić su podbacili u utakmici istine za Torino protiv Lacija u Seriji A.

Izabrane vesti

Svilar je vratio sa kamatom poverenje koje mu je ukazao Danijele De Rosi promovišući ga u prvog golmana Đalorosih posle samo tri nedelje od dolaska na klupu Rome. Poraz od Intera na Olimpiku i loša partija Ruija Patrisija su uverili DDR-a da je neophodno izvršiti hijerahijsku promenu.

Nije bilo lako doneti takvu odluku jer je De Rosi rizikovao da kompromituje svoj odnos sa Rui Patrisijem a nije mogao da ima garancije da će srpski čuvar mreže biti na visini zadatka iz prostog razloga što nije imao priliku nekoliko godina da brani u kontinuitetu.

Svilar je posle solidno obavljenog posla u Roterdamu, gotovo savršene partije protiv Frozinonea kada je bukvalno spasao Đalorose u prvom poluvremenu, protiv Fajenorda sačuvao Romu od vođstva Holanđana 2:0 zaustavivši šut Vifera. Penali su bili skoro pa apoteoza Svilarovih kvaliteta: odbranio je penale dvojici specijalista za jedanaesterce Hancka i Jahanbakša (ušao je u igru u poslednjem minutu da bi izveo penal), malo je nedostajalo i da osujeti Hartmanov udarac.

Roma traži prvog golmana za sledeću sezonu, ali ako Svilar nastavi kao što je počeo da brani u 2024. godini, mogla bi da otkrije da prvog čuvara mreže već ima u Trigoriji. To bi bila dobra vest i za selektora Dragana Stojkovića jer bi Mile pojačao konkurenciju.

I kad već pomenusmo konkurenciju, već u ponedeljak ćemo imati na Olimpiku derbi srpskih golmana, na jednoj strani Svilar na drugoj Vanja Milinković Savić.

JOVIĆ ČEKA DA IGRA U TANDEMU SA ŽIRUOM

Iz enturaža Stefana Piolija je procurela vest da je trener Milana imao ideju da u prvenstvu proba od prvog minuta napadački tandem Jović - Žiru, ali da ga je crveni karton Luki i posledična suspenzija na dva meča primorala da odloži primenu te ideje.

U međuvremenu, Jović se juče odblokirao i u Evropi postigavši svoj prvi gol. Naš fudbaler nije samo relaksirao poziciju Milana koja je počela da se komplikuje u Renu, već je imao i par poteza koji su deo reportoara velikih igrača, na njegovu i nesreću Milana, Leao je propustio da kruniše deliciozna Jovićeva proigravanja. Luka ne bi bio Luka da nešto ne zakomplikuje, ili da bude na pogrešnom mestu u pogrešno vreme: neopreznim igranjem rukom u šesnaestercu omogućio Renu da treći put dođe u vođstvo.

U svakom slučaju, sve je dobro što se svrši dobro. Jović je položio najteži ispit u ovoj sezoni u dresu Milana. U Monci su ga mnogi optužili da je pokopao poslednje nade Milana da se vrati u trku za skudeto i da preskoči Juventus na drugoj poziciji, sinoć je na stolu bio ulog prolaska u osminu finala Lige Evrope koja je postala ključni cilj Rosonera u sezoni.

U Milanelu još nisu doneli definitivnu odluku da li da produže saradnju sa Lukom. Od decembra, Jović je najefikasniji igrač Milana, Žiru osim što ima 38 godina, ima i par ozbiljnih ponuda iz Sjedinjenih Američkih Država i kaže se da ga supruga pritiska na selidbu s one strane Atlantika. Istovremeno, sve je izvesnije da će Rafa Leao biti prodat sledećeg leta. Najverovatnija destinacija PSŽ.

Dakle, šanse Jovića da ostane u Milanu, ako bude nastavio da postiže golova kao u poslednja tri meseca, značajno rastu.

ILIĆ I MILINKOVIĆ BLEDI KAD JE BILO NAJVAŽNIJE

Dvojica srpskih reprezentativaca su bili među najslabijim akterima. Štaviše za Gazetu i Tutosport su bili najlošiji. Milinkoviću se zamera što nije uspeo da zaustavi nijedan od dva udarca u okvir gola Torina, pogotovo za prvi Genduzijev. Vanja je sinoć nosio i kapitensku traku i očekivalo se više od njega. Ipak nije zaslužio otrovni komentar Tutosporta: „Kako god bilo, Milinković je golman koji ne daje sigurnost, pre ili kasnije napravi kiks, i to kad se najmanje nadaš“.

Ivanu se na teret stavlja prvi gol Genduzija budući da je on trebalo da ga zatvori, ali je pokazao mlak pristup, bezidejnost, odigravao kratke i banalne pasove. Nije dovoljno da Ilić odradi korektno svoje zadatke, od njega se očekuju ideje, rešenja, maštovitost. A to se juče protiv Lacija nije videlo.

Generalno jučerašnja utakmica bi mogla da se definiše u jendoj rečenici: Torino igrao, Lacio postizao golove. Tim Ivana Jurića je ostavio bolji utisak na terenu, stvorio je i nekoliko šansi potvrđujući da muku muči da zatrese protivničke mreže.

Mauricio Sari, osim bodovima, nem s čim drugo da bude zadovoljan. Sinoć su se protiv Granata kockice složile, ali je malo verovatno da će tako biti i u Firenci za tri dana ako nešto ne promene drastično.

LAUTARO MORA DA SE PROBUDI U EVROPI

Lautaro Martinez ima problem sa mečevima u Evropi. Razlika između učinka kapitena Intera u Seriji A i u Ligi šampiona je dramatično velika, pogotovo u poslednje tri godine.

Gledajući ukupne brojeve Lautaro je u Seriji A do sada postigao 99 golova na 195 utakmica, malo više od pola gola po meču. U Ligi šampiona i Ligi Evrope 15 pogodaka na 51 meču ili gotovo 0,3 gola po meču. Međutim, ako analiziramo podatke za poslednje tri sezone, uključujući i tekuću, razlika je još veća: 62 gola na 105 mečeva ili više od 0,6 golova po utakmici u Seriji A spram samo 6 golova na 28 duela u Ligi šampiona, tek malo više 0,2 po meču.

Razlika u ovoj sezoni je slikovito rečeno vrišteća. Lautaro postiže gotovo jedan gol po utakmici u Seriji A, 20 golova na 22 meča, u Ligi šampiona je druga muzika samo dva gola na sedam sureta, više manje, 0,3 po susretu.

Inter ulazi u krug favorita iz senke za osvajanje Lige šampiona, a da bi izašao iz te senke potreban je Lautaro Martinez u formatu Serije A, odnosno centarfor koji bar na svaka dva meča zatrese mrežu jednom.

VLAHOVIĆ MORA DA SE ČUVA ŽUTOG KARTONA

Plahoviti karakter Dušana Vlahovića bi mogao skupo da košta Juventus. Centarfor Juvea je dobio većinu žutih kartona zbog prepirki sa arbitrima i sada rizikuje da preskoči meč sa Napolijem, ako „požuti“ i protiv Frozinonea. Istini za volju Dušan će morati da vodi računa i protiv Napolija jer posle sledi okršaj sa Atalantom, timom u najboljoj formi uz Inter u ovom momentu.

Bez Vlahovića u formi šanse Juventusa da završi sezonu na drugom mestu se značajno smanjuju. Bjankoneri ne stižu lako do golova, i kada se zaustavi Vlahović, Alegri nema mnogo alternativa.

Trener Juvea je pokušao u ovoj sezoni da konstruiše Juve bez Dušana, ali se taj pokušaj završio mizerno i na kraju se pomirio sa činjenicom da je Vlahović najbolje što ima u Kontinasi. Ideja da se pređe na formaciju sa trojicom napadača je u funkciji stavljanja Dušana u bolju poziciju da iskaže svoj talenat i efikasnost. U sledećim mečevima, barem protiv Frozinonea i Napolija će morati da pokaže i da može da bude pribran, koncentrisan i da drži jezik za zubima.



tagovi

Luka JovićBuongiorno ItaliaMile SvilarDušan VlahovićLautaro MartinezIvan IlićVanja Milinković Savić

Obaveštavaj me

Juventus
Roma
Lacio
Inter
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara