Ćabi Alonso (©Reuters)
Ćabi Alonso (©Reuters)

Ćabi Bajeru došao kao aspirin sa produženim dejstvom

Vreme čitanja: 7min | pon. 30.10.23. | 18:01

Odluka klupske uprave da šansu pruži mladom i na najvećoj sceni nedokazanom treneru ispostavila se kao najbolja moguća u trenutku kada je Leverkuzen bio duboko u zoni ispadanja. Posle osam pobeda u uvodnih devet kola sada polako ističe kandidaturu za titulu

30. septembar 2022. godine.

Fudbaleri Bajerna istrčavaju na travnjak Alijanc arene i Bajer Leverkuzenu spremaju izlazak na giljotinu. Do 39. minuta Leroj Sane, Džamal Musijala i zatim Sadio Mane donose minhenskom gigantu ubedljivo vođstvo, da bi Tomas Miler šest minuta pre ulaska u nadoknadu kompletirao pobedu koja je najavila kraj trenerskog mandata Herarda Seoanea posle samo godinu i po dana. Prethodno je Bajer odveo do trećeg mesta u prvenstvu, što je bio najbolji plasman kluba u rasponu od sedam sezona. Njegov kraj došao je posle zvanično najslabijeg starta Bajera od 1979. godine. Jedna pobeda, dva remija i pet poraza. Sa samo pet osvojenih bodova i gol-razlikok 9-16, Bajeru je bila potrebna hitna promena. Aspirin da ublaži bolove...

Izabrane vesti

5. oktobar 2022. godine.

Posle nekoliko dana razmišljanja i gotovo očajničke potrage za rešenjem, klupska uprava i pre svega sportski direktor Simon Rolfes odlučuju da uđu u verovatno najveći rizik dotad i trenersku poziciju dodele Ćabiju Alonsu. Debi je usledio tri dana kasnije. Španac je razbijenu i psihološki devastiranu ekipu uspeo da podigne, što je rezultiralo deklasiranjem Šalkea identičnim rezultatom kao što je to Bajern učinio Bajeru poslednjeg dana septembra.

Ako izvrtimo film do 29. oktobra ove godine i pobede nad Frajburgom kod kuće rezultatom 2:1, Bajer je sa Ćabijem Alonsom na kormilu prošao put konstantnog uspona. Aspirindžije su proteklu sezonu Bundeslige završile na šestoj poziciji, što ih je kvalifikovalo za grupnu fazu Lige Evrope, što je ozbiljan podvig uzimajući u obzir sve okolnosti. Ekipa je takođe otišla do polufinala drugog po kvalitetu evropskog takmičenja, gde je eliminisana u dvomeču od Rome.

Razlog zašto je Bajer sada toliko u centru pažnje jesu ovogodišnji rezultati. Bajer je u prvih devet kola prvenstva zabeležio osam pobeda uz dramatičan remi sa Bajernom na Alijanc (2:2) posle gola Ezekijela Palasiosa sa bele tačke u dubokoj nadoknadi. Leverkuzen je od u ovih devet kola imao i neke zapažene rezultate, dobio je Lajpcig na svom terenu (3:2), lako premostio gostovanja Borusiji Menhengladbah i Majncu koje je dobio sa po 3:0, a posle dva meseca sezone još ne zna za poraz. Štaviše, Bajer posle devet kola beleži ne samo najbolji start u klupskoj istoriji, već i drugi najbolji u istoriji kompletne Bundeslige! Bolji učinak posle devet rundi imao je samo Bajern Pepa Gvardiole iz sezone 2015/16 koji je imao svih devet recki uz impresivnu gol-razliku 29-4. Ćabijev Bajer je na 27-8, što je okruglo tri gola po utakmici!

Izuzetno lep, zabavan i pre svega taktički potkovan fudbal igra ova ekipa koja u svojim redovima nema igrača svetske klase. Najbliži tome je Florijan Virc kome Ćabi beskrajno veruje zbog čega 20-godišnji vezista izrasta u top fudbalera. Ćabi ga čak zove “Bajerov Mesi“ zbog toga što stvari ne radi mehanički, već proračunato, inteligentno i koristi svaki metar prostora koji mu se ukaže. Zasad je na učinku od pet golova i osam asistencija na trinaest utakmica, a samo u protekloj nedelji bio je od ključne važnosti u pobedama nad Volfzburgom, Karabagom i Frajburgom.

“Ćabijev potpis prošlog oktobra mnoge je obradovao, ali je izazvao i dozu skepse. Ćabi je bio fudbaler svetske klase, ali je neiskusan trener i do dolaska u Bajer nije bio trener kluba najvišeg ranga“, govorio je nedavno Simon Rolfes.

Upravo su sportski i generalni direktor Fernando Karo bili glavni zagovornici Ćabijevog dolaska na BajArenu. Do potpisa za Bajer mladi trener rodom iz Tolose, malog gradića u srcu Baskije, radio je samo u B timu svog dečačkog kluba - Real Sosijedada. Zbog svega što je za kratko vreme uradio u Nemačkoj, gde se proslavio igrajući za Bajern, dobio je nedavno produžetak ugovora do juna 2026. godine, što je sasvim logičan potez uprave jer je tim koji je preuzeo na 17. mestu doveo do toga da je sada lider Bundeslige, sa dva boda više u odnosu na svoj Bajern. Ipak, produžetak saradnje došao je sa određenom cenom, na koju je Bajer morao da pristane kako bi zadržao mladog stručnjaka bar još neko vreme. Nedavno je obelodanjeno da u ugovoru postoji izlazna klauzula za slučaj da dobije poziv svojih bivših klubova iz igračkih dana – Real Madrida, Liverpula ili Bajerna! Na BajAreni su morali da prihvate ovakve uslove, svesni da mladi trener sa ovakvim razumevanjem fudbala i kvalitetom koji je pokazao za kratko vreme ne želi da propusti šansu da vodi jednog od tri evropska giganta, kojima je podario najbolje dane fudbalske karijere.

Dok traje, Bajer uživa! Od ekipe koja je imala previše rupa u odbrani i nedostajao je pravi identitet u napadu, Bajer je postao jedan od najstabilnijih bundesligaša u ovom trenutku.

“Doneo nam je motivaciju da postižemo mnogo golova, a pre svega balans među linijama tima, defanzivnu solidarnost cele ekipe. Rekao bih da je njegov doprinos našoj igri ogroman“, rekao je Patrik Šik.

Transformacija kroz koju je Bajer prošao za godinu dana je više nego očigledna. Od tima koji je dozvoljavao dva gola po utakmici uz 13,4 šuteva protivnika u prvih osam utakmica pod komandom Herarda Seoanea, sada je na 1,4 primljenih pogodaka iz 10,9 šuteva u ovoj godini. Ćabi je za ovih godinu i kusur postao trener koji osvaja najveći broj bodova po utakmici, konkretno 2,8, po čemu je ispred direktnih rivala Tomasa Tuhela, Sebastijana Henesa i Edina Terzića. Prema statistici sa specijalizovane platforme Coachinside, Španac ima drugi najbolji razvojni indeks u Bundesligi, 9,7 od mogućih 10 bodova. Samo ga je Henes nadmašio u tom pogledu.

“Svaki trening je priča za sebe i doživljava ih kao da je poslednji. Pokušava da izvuče maksimum iz nas“, otkrio je Ezekijel Palasios.

Otkako je preuzeo komandu, Ćabi Alonso insistirao je na principima koje je stekao iz igračkih dana – najviše dva dodira sa loptom i ide napred. To je navodno moto koji se ponavljao na svakom treningu tokom letnjih priprema.

“Oduvek sam voleo da kontrolišem igru, zato želim da moje ekipe igraju dinamično, atraktivno, a da istovremeno postoji i intenzitet u odbrani“, priznao je Ćabi novinarima jednom prilikom.

Sada već pomalo prevaziđen sistem 4-2-3-1 Herarda Seoanea transformisao je u formaciju 5-2-3 koja izgleda drugačije, zavisno od toga da li je lopta u posedu Bajerovih igrača ili ne. To je zapravo varijacija sistema 3-4-3, koji u odbrambenoj fazi može da bude i 5-4-1.

Velika promena u odnosu na prošlu sezonu je konzistentnost startnih jedanaest. Lane je istu startnu postavu izveo u samo 32 odsto utakmica, što je potpuno logično jer je i sam tražio jasnu sliku tima. Takođe, menjao je i sisteme, pa je tako počeo sa formacijom 3-4-3 koja mu je bila najdraža, ali je eksperimentisao i sa 3-4-1-2, 3-4-2-1, 4-2-3-1 i 4-3-3. Period tranzicije je u potpunosti iskoristio da isproba sve varijante, pre nego što se odlučio za varijantu koja mu najviše odgovara.

Ključ njegovog dosadašnjeg uspeha leži u bočnim igračima, tačnije Žeremiju Frimpongu na desnoj i Alehandru Grimaldu na levoj strani. Bajer ima trenutno dvojicu najproduktivnijih bekova u Evropi. Frimpong je prvi asistent sa šest završnih dodavanja, a postigao je i tri gola, isto koliko i Grimaldo koji takođe spremio i četiri gola za svoje saigrače. Odluka da se izdvoji nešto više od 20.000.000 evra za kupovinu Viktora Bonifejsa iz belgijskog Uniona zasad se ispostavila kao pun pogodak jer Nigerijac zasad ima sedam ligaških golova, odnosno deset ukupno. U ovom trenutku je daleko ispred konkurencije po broju upućenih šuteva (52), čak 17 ispred Harija Kejna, a drugi je po broju uspešnih driblinga (31).

Jonas Hofman je zasad Bajerov kapitalac jer je stigao za 10.000.000 evra iz Menhengladbaha ovog leta i već ima pet golova uz četiri asistencije. Ni ne oseti se odlazak talentovanog Muse Dijabija, umesto koga je daleko iskusniji Nemac stigao. Ipak, klub najveće prihode očekuje od prodaja Bonifejsa, Virca, Frimponga, a tu su i dosta zanimljivi fudbaleri poput štopera Edmonda Tapsobe, Pjera Inkapjea, Josipa Stanišića, Ezekijela Palasiosaa, Amina Adlija, Adama Hložeka... Ćabi Alonso je relativno mlado jezgro uspeo da uobliči prisustvom iskusnih kajli poput Hofmana, Džake i Hradeckog, što se pokazalo kao zasad uspešna kombinacija. Džaka mu je postao centralna figura sredine terena, pa je tako postao drugi igrač Bundeslige po broju podeljenih dodavanja (871), kao i sedmi sa najboljim procentom uspešnosti (92%), dok je prvi po dodavanjima u završnoj trećini igrališta (104) i progresivnim dodavanjima od bar devet metara (87).

“Ćabijev manir komandanta i njegov posvećen rad doneli su mnogo toga dobrog klubu koji se razvija jako lepo. Istovremeno pokazao je izuzetnu profesionalnost i razumevanje ka obavezama i razumevanju potreba ovog kluba koji je želeo da nastavi dalji rast i razvoj. To je odlična stvar za sve“, rekao je generalni direktor Karo.

Ćabi Alonso je trener kome danas mnogi zavide. Mogao je da uči od najboljih i u njegovom pristupu vide se elementi napadačkog fudbala Karla Anćelotija, taktičke posvećenosti Žozea Murinja, načina na koji vodi tim i vodi računa o detaljima kao Pep Gvardiola.

Još nismo ušli u novembar i jako je rano govoriti o napadu na titulu jer sve može da se okrene u jednom danu. Ipak, za Bajer bi osvajanje prve šampionske krune u skoro 120 godina dugoj klupskoj istoriji i prvi trofej od nacionalnog kupa 1993. godine bio uspeh ravan osvajanju Triplete. Navijači Aspirindžija veruju u čudo i nadaju se da je Ćabi Alonso taj koji može da ih odvede do kraja. Da se fraza “Neverkuzen“, koja se aktivno koristi od 2002, kada je klub u istoj sezoni tri različita takmičenja završio kao vicešampion, konačno izbaci iz upotrebe i da Bajer konačno doživi najveću radost.


tagovi

Ćabi AlonsoBajer Leverkuzen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara