ĆabiManija i jesen kad je Bajern patio

Vreme čitanja: 7min | uto. 14.11.23. | 04:10

Uživanje je gledati Bajer Leverkuzen ove sezone...

Bajer Leverkuzen na pretposlednjem mestu Bundeslige. Jedna jedina pobeda u prvih osam rundi. Herardu Seoaneu je odzvonilo. Tim projektovan za Ligu šampiona u zoni ispadanja. Bio je početak oktobra prošle godine. Simon Rolfes, vođa sportskog sektora Verkselfa, povukao je u tom času hrabar potez, a sa visine današnjag dana svakako jedan od najznačajnijih u novijoj istoriji kluba. Okrenuo je broj telefona tada početnika Ćabija Alonsa - radio u rezervnom timu Real Sosijedada - i ponudio mu da sedne na klupu jednog od najambicioznijih nemačkih kolektiva.

Epilog dobro poznat: Bajer je proteklu sezonu završio na mestu što vodi u Evropu, čak se u jednom času borio za Ligu šampiona; u Ligi Evrope dogurao do polufinala. Tokom leta ostao je bez najboljeg igrača (Musa Dijabi za 55.000.000 otišao u Aston Vilu), ali je odabir pojačanja bio pravi.

Izabrane vesti

Viktor Bonifejs, Jonas Hofman, Alehadro Grimaldo i Granit Džaka kao novajlije, uz starosedeoce poput supertalentovanog Florijana Virca, Ezekijela Palasiosa i Žeremija Frimponga, nagoveštali su nešto specijalno pod komandom trenera koji će vrlo brzo poneti epitet 'jedan od najperspektivnijih u Evropi', međutim niko nije mogao ni da sanja nešto tako impresivno kao što su Leverkuzenove partije u prvoj trećini sezone.

Ubedljivim trijumfom protiv Union Berlina (4:0) proteklog vikenda, Ćabijeva četa izjednačila je najbolji start u istoriji bundesligaškog fudbala postignut od strane Bajerna dok ga je sa klupe vodio Pep Gvardiola. Bilo je to u sezoni 2015/16. Tada su Bavarci u prvih 11 kola ispustili samo dva boda. Ovogodišnji učinak Bajer je ponovio odigravši nerešeno jedino sa Bajernom u Minhenu u 4. kolu.

Upravo nakon te utakmice zapodenute su prve priče i analize na temu: 'Može li Leverkuzen da bude ozbiljan konkurent za titulu?'

Bajern je tih nedelja bio u velikoj krizi, Alonso je usred Minhena očitao lekciju Tomasu Tuhelu, u dobrom delu meča desetostruki uzastopni šampion bio je sabijen u svojih 30 metara, pa su se te predikcije o šampionskoj trci i Leverovom učešću u istoj, uglavnom temeljile na Bajernovim slabostima. Tačno dva meseca kasnije Bavarci su stali na noge, stabilizovali se, počeli da pobeđuju u seriji, pa opet, utisak je da šanse Leverkuzena nisu ni za jotu manje nego što su bile. Štaviše, pobedama u nekim 'malim' utakmicama, kada tim možda nije izgledao kako je Alonso želeo - a mora se priznati da ih nije bilo mnogo - Bajer je pokazao da nema taj čuveni 'Dortmundov sindrom', nije se saplitao protiv Darmštata, Hajdenhajma ili Kelna, već im je mreže punio kao od šale i iz meča u meč pumpao samopouzdanje.

Tako je manje-više svaki igrač, od golmana Hradeckog pa do prvog napadača Bonifejsa, prešao put od čuvenih izjava 'kako idu korak po korak i ne misle na 'salataru', do te faze da na novinarska pitanja o šampionskoj trci odgovaraju jasno i glasno:

"Da, naravno da razmišljamo o tituli. Mi smo lideri, pobeđujemo, igramo najbolji fudbal. Ne bi bilo normalno kad ne bismo razmišljali o najvišim ciljevima", izjavio je nedavno Aleks Grimaldo.

Bajer nema problem sa derbijima - pored remija u Minhenu dobio je Lajpcig, lako slavio na uvek teškom gostovanju u Gladbahu - timove koji su puno slabiji 'čašćava' sa po tri, četiri ili pet golova u mreži, a kad je teško, kao što je bilo protiv Frajburga ili Volfzburga, ume da pokaže onu takmičarsku stranu i da zanemari prepoznatljivu ekspresiju.

Sve to dovelo je do istorijskog učinka kakav klub sa Baj arene nikada u svojoj istoriji nije imao. Od prvih 17 utakmica u sezoni, Ćabijeva četa dobila je 16?!

Od remija na Alijanc areni, Verkself je vezao 12 pobeda. U pitanju je niz bez premca u 'ligama petice'. Prate Inter i Đirona sa tek po šest vezanih slavlja. Sa 59 pogodaka u tri takmičenja (Bundes, DFB kup, Liga Evrope) Leverkuzen je takođe rekorder u najjačim ligama. U pitanju je prosek od 3,4 gola po meču.

U Nemačkoj su lideri po posedu, broju udaraca ka golu, po broju razmenjenih pasova...

I to bi bilo to što se tiče brojki i rekorda. Ono što je mnogo važnije jeste način na koji Bajer igra. A on pleni.

"Imamo 31 bod od 33 moguća pred novu pauzu. To nije bilo lako postići. Zaslužili smo da budemo tu gde jesmo. Ali idemo dalje, nećemo tu da se zaustavimo", kazao je Ćabi Alonso nakon poslednje pobede protiv Uniona.

Leverkuzen igra najlepši fudbal - u Nemačkoj sigurno, možda i u celoj Evropi. U svakoj od dosadašnjih 17 mečeva, trojica štopera (Kosunu, Ta i Tapsoba) više vremena proveli su oko kruga na centru igrališta nego oko svog šesnaesterca.

Još letos, kada je Grimalda pridružio Frimpongu, bilo je jasno da je Alonso stvorio možda i najbolji bekovski par na svetu. Ovo što od njih imamo prilike da vidimo samo je potvrda. Prelep Grimaldov pogodak protiv Union Berlina samo je jedan od osam što je postigao od starta sezone, a tu je i šest asistencija. Žeremi Frimpong uglavnom odmara u Ligi Evrope, pa je njegov učinak nešto skromniji, ali takođe impresivan - pet datih i sedam nameštenih golova.

Dakle, samo bekovi direktno su učestvovali u 26 golova Bajer Leverkuzena ove sezone!

Florijan Virc spada trenutno u najspektakularnije mlade igrače na svetu. Imao je problema s teškom povredom. Vratio se i ponovo je u punoj formi. On predstavlja onaj dodir magije potreban svakom šampionskom sastavu.

Potpuno nekarakterističan nemački fudbaler. Igra s puno mašte, sjajan dribler, što je i pokazao protiv Frajburga krajem prošlog meseca. Kada Bajer nikako nije uspevao da probijem Štrajhov bedem, Virc je rešio da sve uradi sam.

Evo kako je to izgledalo:

Viktor Bonifejs u potpunosti je opravdao epitet najvrednijeg pojačanja. U proseku po utakmici ima ili gol ili asistenciju. Mrežu je tresao 11 puta, ključno dodavanje poslao u šest navrata. Ko ga nije zapazio dok je nosio dres Union Sen Žiloaza prilično se zaprepastio - čudesna snaga, brzina, tehnika! Kada bude doterao realizaciju biće jedan od najboljih napadača na svetu i na njemu će Lever vrlo verovatno inkasirati rekordno obeštećenje.

"Ne, zaista ne mogu da budem zadovoljan. Kako bih bio? Ako 38 puta šutirate ka golu, morate da postignete makar 25 golova. Ja sam postigao osam. Nemam naročitog razloga da budem srećan zbog toga", izjavio je kada su mu novinari saopštili da je uputio najviše udaraca ka golu u celoj ligi.

Mentalitetovog momka, očito, neće biti prepreka za najviše ciljeve...

Uz Grimalda, Frimponga, Virca i Bonifejsa, udarnu pesnicu Bajer Leverkuzena kompletira iskusni Jonas Hofman. Samo dobro upućeni u bundesligaške prilike znaju da se radi o igraču visoke klase. Ipak, malo ko je verovao da Hofman može da bude 'apgrejd' kada je stigao da odmeni Dijabija.

I ne radi se samo o njegovih sedam golova i šest asistencija u 15 mečeva, nego o uticaju na igru; na Vircovo sazrevanje, recimo, zatim na odvlačenje pažnje i pravljenje prostora za Frimponga po toj desnoj strani.

Slično je i sa Granitom Džakom. Voleli ga - ne voleli, Albanac sa švajcarskim pasošem doneo je neophodnu čvrstinu na sredini terena, sjajno se 'spario' sa Palasiosom, a statističari su sračunali kako ima najviše uspešnih pasova u završnoj trećini terena u 'ligama petice' - 129.

Poslednja linija jeste najkritičnija, no i ona pod Alonsom izgleda sasvim pristojno. Pogotovo ako se uzme u obzir da Kosunu ima tek 22 godine, Inkapije 21, Tapsoba 24, Stanišić 23... Džonatan Ta sa 27 među njima izgleda kao veteran.

Naposletku, tu je i vrlo respektabilna klupa. Amin Adli i skupoceni Nejtan Tela koriste svaku šansu, Robert Andrih je pouzdan vezista, Patrik Šik će biti i te kako dobra alternativa za Bonifejsa kad se napokon oporavi. Možda čak u jednom času proradi i Adam Hložek. I njemu je tek 21...

Sedamdeset odsto ovog kadra Bajer je imao i pre dolaska Ćabija Alonsa. To bi trebalo da ukaže kako je Španac ipak najveća snaga i prvi adut neočekivanog procvata kluba koji nikada nije bio šampion Nemačke, a prilično dugo mašta o tome.

Pa i da ne dođe do toga, pamtiće se jesen 2023. Jesen kad je Bajern pobeđivao i patio. Patio igrački u tom duelu sa Leverom. I patio što evo već tri meseca ne može na čelo tabele.

ĆabiManija je u toku. Došao pre tri dana da je oseti uživo i Horhe Valdano lično. Uslikan u loži Baj arene. Nešto je pedantno zapisivao u tefter.

Šta mislite, koga je gledao? Po koga je došao?

Biće da nije niko od igrača Bajer Leverkuzena. Ipak Realu od leta treba novi trener...



tagovi

Ćabi AlonsoBundesliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara