'Čari' modernog fudbala: Tri puta dobiješ Bajern, tri puta Lajpcig, dva puta Leverkuzen... I onda - otkaz

Vreme čitanja: 2min | čet. 02.11.23. | 19:35

Šta to beše minuli rad

Danski stručnjak Bo Svenson (44) jedan je od najboljih primera kako u modernom fudbalu stare zasluge brzo padaju u zaborav. Do pre nekoliko nedelja obožavan i dizan u nebesa, čak proglašavan za jednog od najperspektivnijih trenera u Nemačkoj, danas - otpušten.

Posle teškog poraza od Herte u DFB kupu (0:3) i serije bez pobede koja je produžena na skoro tri meseca, Svensonu je poručeno kako je vreme da spakuje kofere.

Izabrane vesti

Jasno da eliminacija iz kupa nije glavni razlog za otkaz, već samo kap što je prelila čašu. Majnc ove sezone posrće, osvojio je samo tri boda u prvih devet kola i nalazi se na poslednjem mestu na tabeli. Svenson je na prethodna dva gostovanja uspeo malo da razdrma ekipu, osvojio bodove u Menhengladbahu i Bohumu (u međuvremenu izgubio kod kuće od Bajerna), no to nije ubedilo upravu da bi trebalo da ostane i pokuša da izvuče kola iz kanala.

Tako Bo Svenson ostavlja Majnc tamo gde ga je i našao početkom januara 2021, kada je seo na klupu - u zoni ispadanja.

Iza njega, međutim, ostaju zaista sjajni rezultati prethodnih meseci. U toj prvoj sezoni uspeo je da spase Majnc, završili su kao 12. Naredne godine ekipa se borila za Evropu, završila kao osma, a prošle sezone kao deveta.

Ostaće zabeleženo da je Majnc u Svensonovoj eri bio pravi ubica favorita. Primera radi, Bajern je pobeđen čak tri puta: u dva navrata 3:1 i jednom 2:1. Takođe i RB Lajpcig: bilo je 3:0 u gostima, odnosno 3:2 i 1:0 kod kuće. Leverkuzen je prošle sezone savladan na strani sa 3:2. Isti rezultat i godinu dana ranije u Majncu...

Ukupno je vodio 105 mečeva, ostvario 38 trijumfa, 27 remija i 40 poraza.

Majnc u narednom kolu dočekuje Lajpcig. Još nema informacija ko će biti novi trener.



tagovi

Bo Svenson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara