Aleksandar Pavlović (AFP)
Aleksandar Pavlović (AFP)

Čekaj me i ja ću doći? Pavlović kao stara kajla, želi svaku loptu

Vreme čitanja: 4min | sre. 06.03.24. | 10:32

U Fudbalskom savezu Srbije će se nakon jučerašnje blistave partije Aleksandra Pavlovića, s dozom strepnje i nelagode, čekati spisak selektora Nemačke Julijana Nagelsmana

Centralna tema srpskih medija tokom jučerašnjeg dana - Aleksandar Pavlović. Stavio je, potencijalni reprezentativac Srbije i Nemačke, Orlove na "hold" dok ne počne i ne završi se dolazeće Evropsko prvenstvo u Nemačkoj. To je potvrdio direktor A tima Srbije Stevan Stojanović, rekavši da Bajernov supertalentovani izdanak ne želi momentalno da donese odluku kojoj će se reprezentaciji prikloniti. Poreklo mu je srpsko, u Minhenu je rođen i tamo je naučio sve što zna sa loptom. A zna mnogo. Za momka njegovih godina (još ima status tinejdžera) i previše. Toliko da je na prvom startu, a drugom nastupu u Ligi šampiona, izgledao kao da već godinama igra najgledanije evropske utakmice utorkom i sredom.

Nije mu Tomas Tuhel davao previše prilike u evropskoj eliti. Za čitavu grupnu fazu, Pavlović je odigrao tek 26 minuta protiv Kopehagena, presedeo je na klupi ono turobno veče u Rimu pre tri nedelje, a onda je sinoć, motivacionim govorom u jednoj od najneukrotivijih svlačionica Evrope, tokom kojeg je, povredio palac zamahnuvši nogom ka nepoznatom objektu, uspeo da izvuče iz svog tima jednu od najboljih predstava čitave sezone. Iz čitavog tima, samim tim i iz Pavlovića.

Izabrane vesti

Rekao je predsednik Bajerna za Skaj nakon što je Pavlović pre nekih mesec dana postigao golove u vezanim utakmicama protiv Augzburga i Menhengladbaha da će ukoliko nastavi tim tempom sigurno dobiti priliku u reprezentaciji Nemačke i da se čeka rasplet oko mogućeg odlaska na Evropsko prvenstvo.

Krajem februara izveštaji nemačkih mediji uglavnom su imali identičan ton - selektor Julijan Nagelsman neće zvati Pavlovića za martovske prijateljske utakmice protiv Francuske i Holandije. No, doktorat koji je na terenu u brucoškoj godini u Ligi šampiona sinoć pisao mlađani vezista, mogao bi da promeni okolnosti.

Statistički gledano Pavlović je protiv Lacija bio impresivan, utisak na oko, bez da ste gledali brojke, još upečatljiviji.

Odigrao je svih 90 minuta, imao 97 kontakata sa loptom (samo dvojica fudbalera imala više), uz 83 dodavanja od čega je bilo 78 tačnih. Dakle, samo pet netačnih za čitavo veče i procenat uspešnosti od 94 odsto. A daleko od toga da je statistiku podebljavao alibi pasovima unazad, ili prvom čoveku do sebe. Naprotiv. Konstantno je tražio smislena i konkretna rešenja ka protivničkoj trećini, jer Bajern je, jureći rezultat, tako morao da igra. Od sedam dugih lopti, prošlo je pet. Jedna od njih, bila je ona ključna kojom je pripremljen i najavljen vodeći pogodak. Za ljubitelje statistike, da dodamo i dva blokirana udarca, dva čišćenja, dve presečene i četiri osvojene lopte. Dobio je Pavlović i dva od tri vazdušna duela, a ako ćemo tražiti iglu u plastu sena, neka to bude da je izgubio četiri od šest duela na zemlji. BILD ga je ocenio sa dvojkom (kec najviša ocena), a keca je dobio jedino dvostruki strelac Hari Kejn.


U skaldu sa partijom, ubrzo nakon utakmice stigle su i pohvale - najglasnije sa dve adrese.

"On je momak za kojeg se vidi da uživa na terenu i želi da ima svaku loptu. Veoma sam srećan zbog stvari koje mu se dešavaju i načina na koji se razvija. To nije slučajnost. Uživam da igram sa njim", rekao je Jozua Kimih u miks zoni Alijanc arene, a čuveni Diter Haman koji je i sam bio šestica sipao je hvalospeve na Pavlovićev račun u razgovoru za nemački Skaj Sport:

"Pavlović je jednu od prvih utakmica za Bajern odigrao u derbiju protiv Borusije ušavši sa klupe u poslednjih 30 minuta, a odigrao je kao stara kajla. Način na koji je igrao u svom prvom startu u Ligi šampiona je senzacionalan. Kakav talenat! U nekoj drugoj fazi, ili nekoj drugoj sezoni, možda ne bi bio korišćen ovoliko i zato samo možemo da budemo srećni što je ispalo ovako", objasnio je nekadašnji defanzivni vezista Bajerna, Liverpula i reprezentacije Nemačke.

Pavlovićev vrtoglavi rast tek dobija na težini, kada se u jednačinu implementiraju i reči Danija Švarca, čoveka koji mu je bio trener u kadetskim selekcijama U16 i U17.

"Njegova budućnost u Bajernu je uvek imala ravnotežu. U U16 selekciji bio je na raskršću. Unterheking i Minhen 1860 su ga imali na radaru kao i mnoge talente koji ne dobijaju mnogo šanse za igru u Bajernu. Ali on je uvek govorio: Definitivno želim da ostanem u Bajernu i krčim svoj put ovde. On je momak stoprocentno poistovećen sa ovim klubom."

Vrlo je moguće, da iz vizure reprezentacije Srbije, nije bilo dobro što je Pavlović odigrao partiju karijere u meču koji je sinoć pratilo pola fudbalske Evrope. I zato će se u Fudbalskom Savezu Srbije s dozom strepnje i nelagode čekati dolazeći spisak Julijana Neglsmana za martovske utakice. Na njemu će sigurno biti Toni Kros, a da li će veteran i povratnik među Pancere zauzeti mesto koje bi moglo da pripadne Pavloviću, znaće se za koji dan.

A ako zaista, prema ranijim najavama Pavlović ne dobije poziv Elfa, onda bi čelni ljudi srpskog fudbala morali da poslušaju savet Ranka Stojića i sa teškom atiljerijom krenu u Minhen, po momka koji bi mogao da promeni reljef Orlova za narednih desetak i kusur godina.


tagovi

Aleksandar PavlovićBajern Minhen

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara