Romelu Lukaku (©Reuters)
Romelu Lukaku (©Reuters)

Čelsiju se smeši finale, Plavcima prete Igalo i Pereira

Vreme čitanja: 3min | sre. 09.02.22. | 10:02

Klupsko SP u Abu Dabiju: Šampion Evrope danas (17.30) veliki favoriti protiv pobednika azijske Lige šampiona Al Hilala. Tomas Tuhel bez Risa Džejmsa, rovit je Mejson Maunt, a u tim se vraća Eduar Mendi. Palmeiras čeka pobednika ovog duela

Navikli smo da u finalima Svetskog klupskog prvenstva igraju pobednici Lige šampiona i Kopa Libertadoresa, vladari Evrope i Južne Amerike. Doduše, prošle sezone u borbi za trofej igrao je meksički Tigres sa Andreom Pjerom Žinjakom. Poklelao je u finalu od Bajerna (0:1).

Ko će biti naslednik Bavaraca na tronu? Jednog finalistu već imamo, a to je šampion Južne Amerike, Palmeiras, koji je u utorak dobio prvak Afrike, Al Ahlija sa 2:0, a borba za krunu smeši se i prvaku Starog kontinenta, Čelsiju.

Izabrane vesti

Izazivači Plavaca je šampion Saudijske Arabije i Azije Al Hilal. Meč se igra danas (17.30) u Abu Dabiju na stadionu Mohemed Bin Zajed. Četa Tomasa Tuhela ima ulogu velikog favorita. Tim iz Rijada je slabiji ove sezone, teško će da odbrani domaću krunu. Prošle nedelje klub je napustio najbolji igrač, Bafetimbi Gomis. Iskusni Francuz se vratio u nekadašnji klub, Galatasaraj.

17.30: (11,0) Al Hilal (6,25) Čelsi (1,25)

Čelsi je na svetskoj smotri učestvovao samo 2012. godine, kada ga je u finalu savladao brazilski Korintijans sa 1:0. Ostao je tako poslednji klub iz Evrope koji nije osvojio ovaj turnir. Timu Tomasa Tuhela će duel sa Al Hilalom da bude prvi od mučenja sa Plimutom u FA kupu, u subotu je eliminisao trećeligaša tek posle produžetaka (2:1). Junak meča bio je Španac Kepa Arizabalaga koji je odbranio penal u finišu drugog produžetka.

Za polufinale Svetskog prvenstva, Tuhel bi mogao da računa na prvog golmana, Seneglaca Eduara Mendija. On je sa svojom reprezentacijom osvojio Kup afričkih nacija, a ovaj meč dolazi samo tri dana posle najvećeg uspeha u istoriji ove zemlje. Za Čelsi neće igrati Ris Džejms, dok je pod znakom pitanja roviti Mejson Maunt.

Al Hilal zaostaje 12 bodova za liderom u Saudijskoj Arabiji, Al Itihadom. Portugaalc Žardim nema problema oko sastava. U napadu se najvše očekije od Odiona Igala i Mateusa Pereire koji su igrali u Premijer ligi.

Azijati nikada nisu pokorili planetu, a Al Hilal je pravio tim za to. Prošle godine je plaćeno 18.000.000 evra Vest Bromvič Albionu za Mateusa Pereiru. Ove zime su skupo plaćeni i Mišel iz Flamenga, Odion Igalo iz Al Šababa, nekoliko domaćih igrača…Kvota u Mozzartu da će na ovom meču da bude 3+ je 1,55.

Al Hilal je najveći uspeh napravio 2019. godine, kada je završio četvrti. Tada ga je u polufinalu savladao Flamengo sa 3:1, a u borbi za bronzu meksički Monterej posle penala. Te sezone je titulu podigao engleski klub, Liverpul. Azijski klubovi su se samo dva puta plasirali u finale, japanska Kašima Antlers 2016. i Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 2018. Oba tima su izgubila od Real Madrida.

Priliku za utešno peto mesto imaće nekadašnji reprezentativac Srbije Miloš Kosanović. On će sa šampionom Ujedinjeim Arapskim Emiratima, Al Džazira danas (14.30) dočekati meksički Monterej. Šampion Konkakafa (Severna i Srednja Amerika i Karibi) je već na startu ispao od egipatskog velikana Al Ahlija.

Tim iz Abu Dabija nije imao problema protiv Piraeja sa Haitija (4:1) na startu, ali je onda razbijen u četvrtfinalu od Al Hilala (1:6).

KLUPSKO SVETSKO PRVENSTVO (ABU DABI)

POLUFINALE

Utorak

Palmeiras – Al Ahli 2:0 (1:0)

/Vejga 39, Dudu 49/

Sreda

17.30: (11,0) Al Hilal (6,25) Čelsi (1,25)

ZA 5. MESTO

14.30: Monterej - Al Džazira

***kvote su podložne promenama


tagovi

FIFA Klupsko svetsko prvenstvoAl HilalČelsi

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara