Rajan Babel (©Twitter/Eyupspor)
Rajan Babel (©Twitter/Eyupspor)

Četvrti klub Istanbula po broju navijača nikada nije igrao Superligu, Babel i Sekidika će to da promene

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.12.22. | 15:26

Ejup dominira drugim turskim rangom i na dobrom je putu da izbori promociju u najjače društvo prvi put u preko 100 godina postojanja

Fudbal u Turskoj ima zanimljivu priču. Počela je u Solunu i Smirni poslednjih godina 19. veka kada su Englezi koji su tu živeli počeli da se bave ovim sportom. U početku je fudbal za Turke bio zabranjen, pa su samo grčki i jermenski građani mogli da pokažu interesovanje za njega. Međutim, kako je vreme prolazilo, ljubav Turaka prema trčanju za loptom bila je veća od one prema sultanu.

Sport je potom počeo da se razvija i postao je organizovan u Istanbulu. Prva fudbalska liga – Carigradska fudbalska liga – odigrana je 1904. Od tada su u gradu osnovani brojni timovi, i dok su neki lako pridobili naklonost pristalica, drugi gotovo da nisu našli navijače u milionskom gradu.

Izabrane vesti

Istanbul. Metropola na dva kontinenta. Most između istoka i zapada. Grad sa preko 20.000.000 stanovnika, uglavnom ludih za fudbalom. Čak i oni koji ga ne prate, imaju svog favorita. Bez pogovora. Najčešće su to Galatasaraj, Fenerbahče i Bešiktaš, tri najuspešnija kluba u Turskoj, i iza njih - misterija...

18.00: (1,32) Ejup (4,70) Tuzla (9,00)

O četvrtom najvoljenijem istanbulskom timu ne piše se mnogo. Donedavno nije bio u epicentru dešavanja, a sada se juri ka premijernom ulasku u Superligu. Dakle, prema brojnim izveštajima iz najvećeg grada u Turskoj, klub sa najviše navijača u Istanbulu posle Velike trojke je Ejup, trenutni lider druge lige. Kasimpaša, Karagumruk, Istanbul i Bašakšehir su iza ljubičasto-žutih. Bašakšehir ima simpatije ljudi širom grada i zemlje, ali oni baš i ne mogu da se nazovu klasičnim navijačima. Većina ovih simpatija je iz političkih razloga.

Ejup je osnovan 1919. u srednjoj školi. Tokom okupacije Istanbula od strane saveznika po završetku Prvog svetskog rata, klub je zatvoren jer je u njemu skrivao pripadnike otpora. Kasnije je reformisan uglavnom kao paravan za šverc oružja i municije nacionalnom pokretu otpora u Anadoliji, dok se takmičio i sa fudbalskim timovima koje su formirali vojnici invazijskih oružanih snaga. Kada je klupski grb redizajniran u doba republikanaca, nacionalni simboli su dodati grbu kako bi se proslavio doprinos kluba nacionalnom otporu. Ejup je jedan od privilegovanih timova koji iz gore navedenog u grbu ima zastavu Turske.

Džesi Sekidika u dresu Napretka (©MN Press)Džesi Sekidika u dresu Napretka (©MN Press)

Ukupno 61 sezonu je klub iz četvrti na evropskoj strani Istanbula proveo u amaterskom rangu, dve godine je igrao četvrti rang, a 31 je proveo u trećoj ligi. Leta 2021. se vratio u drugi rang i odmah se dokopao plej-ofa za promociju, mada nije imao uspeha.

Na krilima jake kampanje klub se letos pojačao na svim frontovima. Stigao je trener Ibrahim Uzulmez, legendarni bek Bešiktaša i nekadašnji reprezentativac. Uzulmez je rešio da igrački kadar ojača proverenim imenima, iskusnim igračima, i ima ih Ejup u svakoj liniji tima. Najzvučnije ime je ofanzivac Rajan Babel, bivši holandski reprezentativac i as Liverpula, Ajaksa, Galatasaraja i Bešiktaša. Tu su i turski internacionalci sa zavidnim stažom u Superligi, Umut Bulut, Harun Tekin, Ugur Demirok, Ibrahim Akdag...

Jedan od glavnim navalnih opcija Ejupa je Džesi Sekidika, nigerijsko krilo, koje je evropsku karijeru počelo u Kruševce. Dve godine je Sekidika nosio dres Napretka, da bi potom sreću potražio u Turskoj i preko Eskišehira stigao čak do Galatasaraja. Sada sa ljubičasto-žutima ide ka direktnoj promociji u Superligu, jer Ejup je vodeći u drugom rangu sa 34 osvojena boda posle 15. odigranih kola. Kod kuće je neumoljiv sa svih osam trijumfa i gol-razlikom 18:5.

Večeras na otvaranju 16. runde Ejup dočekuje Tuzlu, koja je gradski rival sa azijske strane, i koja je stacionirana na 14. poziciji sa 16 bodova. Dva koraka je gostujući tim daleko od zone ispadanja, ali ga hrabre dva minula duela na kojima je sakupio četiri poena. Ejup je, s druge strane, nanizao 11 mečeva u prvenstvu bez poraza.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

TURSKA 2 - 16. KOLO

Petak

18.00: (1,32) Ejup (4,70) Tuzla (9,00)

Subota

11.30: (1,65) Bandirma (3,60) Altinordu (5,10)

11.30: (1,45) Bodrum (4,10) Genčlerbirligi (6,75)

14.00: (1,35) Samsun (4,50) Denizli (8,50)

17.00: (2,30) Sakarija (3,25) Erzurum (2,95)

Nedelja

11.30: (2,20) Manisa (3,30) Kečiorengudžu (3,10)

14.00: (2,70) Adana (3,15) Goztepe (2,55)

17.00: (4,20) Altaj (3,30) Bolu (1,85)

Ponedeljak

18.00: (2,40) Rize (3,15) Pendik (2,90)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Turska 2Rajan BabelEjupDžesi Sekidika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara