I Kruševac i Niš čekaju miran lenji san
I Kruševac i Niš čekaju miran lenji san

Ciljna ravnina borbe za opstanak u Mozzart Bet Superligi: Znamo li uopšte kome šta treba večeras?

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.05.23. | 11:06

Meč lopta Radničkog i Spartaka u međusobnom duelu, komšije u Ivanjici na sve ili ništa, Radnik i Mladost GAT hvataju poslednju slamku spasa pred svojim navijačima – svi mečevi pretposlednjeg kola u 18 časova

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Još 180 minuta fudbala za svaki od timova u plej-autu do konačnog raspleta. Kako se situacija na vrhu tabele sasvim iskristalisala, sav fokus fudbalske javnosti premešta se na borbu za opstanak u Mozzart Bet Superligi.

Izabrane vesti

I mogli bismo da kažemo da će već večeras oko 20 časova – kada se okončaju mečevi pretposlednjeg kola: Radnički Niš – Spartak, Radnik – Kolubara, Javor – Mladost Lučani i Mladost GAT – Napredak – sve biti mnogo jasnije. Mogli bismo, da se još uvek ne čeka odluka Disciplinske komisije po pokrenutom postupku zbog navodne povrede integriteta takmičenja, koja bi u značajnoj meri mogla da promeni izgled tabele.

Bilo kako bilo – uz ko zna koje po redu podsećanje da, u slučaju istog broja bodova na kraju prvenstva, odlučuje plasman nakon 30. kola – duel Nišlija i Subotičana na Čairu mogao bi da ozvaniči jednog od ovih rivala kao sigurnog učesnika elitnog ranga sledeće sezone. Radnički će to svakako biti ako trijumfuje, bez obzira na ostale rezultate svih mečeva u poslednja dva kola, a Spartak će pobedom već večeras prebrinuti brige samo u slučaju pobede Lučanaca u Ivanjici, no svakako bi ga bodovi sa Čaira sasvim približili cilju pred poslednje kolo, kada bi imao priliku to da overi kod kuće protiv Radnika. Nišlije čak ni remi ne bi gurnuo ispod crte, ali bi im ostala obaveza osvajanja bod(ov)a u završnoj rundi protiv Kolubare u Lazarevcu.

Svi su uslovi tu za dobar fudbal u Nišu. Radnički je vezao dve pobede, ali već nekoliko dobrih izdanja, Spartak je osvojio 10 bodova na poslednja četiri meča. Domaćin je kompletan, posle odrađenih kartona vraća se Petar Mićin, gosti su bez Ostojića, Tošeskog, kao i duže povređenih Bijelovića i Dunđerskog.

Ovde i jedna mala trivija. Pobedi li Radnički večeras, teško da ćemo u analima domaćeg šampionata pronaći sličan primer načina na koji je neko stigao do opstanka u ligi. Naime, Nišlijama bi to bio 38. bod ove sezone, a da je bezmalo polovinu, dakle 18, osvojio protiv dva rivala – Javora i Spartaka. To su jedine ekipe koje je Radnički oba puta savladao u osnovnom delu prvenstva, Javor je pre sedam dana pao i treći put, a večeras je prilika za „het-trik pobeda“ i nad Subotičanima.

Veliku pažnju privlači i komšijski derbi u Ivanjici. I Javor i Mladost poraženi su u prethodnom kolu, ponovi li im se to danas, dospeće u vrlo neugodnu poziciju. Javor se pobedom vadi iz zone baraža, u nekim kombinacijama mogla bi da mu bude i dovoljna za opstanak, a u poslednjem kolu gostuje verovatno rasterećenom Napretku, dok Lučanci teško mogu da izbegnu doigravanje za opstanak čak i sa svih šest bodova do kraja, ali u slučaju neuspeha u Ivanjici, pred poslednje kolo neće biti gospodari sopstvene sudbine čak ni u borbi za baraž.      

Mladost je bila uspešnija ove sezone, kod kuće je slavila sa 4:1, u Ivanjici je bilo 1:1. Domaćinu se vraća Adamović, pod znakom pitanja su roviti Miletić i Kopitović, dok Tomislav Sivić neće moći da računa na Bahu zbog žutih kartona.

Tabela je optička varka kada najavljujemo okršaj Radnika i Kolubare u Surdulici. Kolubara je bezbrižna na devetom mestu, ali i najviše strepi od pomenutih potencijalnih kazni Disciplinske komisije. Ovako gledano, bodovi su neuporedivo važniji domaćinu, koji, ako ne pobedi, pakuje kofere za Prvu ligu. Radnik ove sezone nije uspeo da postigne gol Lazarevčanima – u Surdulici je bilo 0:0, Kolubara je slavila minimalno kao domaćin. Slavoljub Đorđević ima na raspolaganju sve igrače, dok, prema informacijama iz tabora gostiju, internacionalci Zubaira i Mols nisu u konkurenciji za tim.

Najzad, Mladost GAT poslednju slamku spasa hvata protiv Napretka na svom terenu. Ništa više nije u rukama fudbalera Nenada Lalatovića, ali jedno je sigurno – ako večeras ne pobede, ostaju i bez teoretskih šansi za baraž. Kruševljani su u prethodnih par kola pružali mnogo bolje partije nego što pokazuju rezultati. Fali im još jedan bod zlu ne trebalo, ali verovatno im ni on neće biti neophodan.

Zanimljivo je da je Dragan Perišić debitovao na klupi Napretka upravo pobedom nad Nenadom Lalatovićem, kome je ta utakmica zapečatila sudbinu na klupi Radničkog iz Niša i večeras ima priliku za revanš. U tom nastojanju moći će da računa na neke igrače koji su mu baš falili u prošlom kolu u Surdulici, pre svih Novica Maksimović, a neće na tada pocrvenelog Đorđa Ćosića.

Kao i pre sedam dana, TV Arena sport nudi multiprenos svih mečeva (Premijum 1), kao i svaki od njih posebno na ostalim kanalima. Susret u Nišu sudiće Andrija Stojanović, onaj u Ivanjici Dejan Trifković, u Surdulici će pravdu deliti Nikola Radaković, a u Novom Sadu glavni arbitar je Momčilo Marković. Početak svih utakmica 36. kola je u 18 časova.

MOZZART BET SUPERLIGA, 36. KOLO, PLEJ-AUT

18.00: (2,15) Javor (3,25) Mladost Lučani (3,25)

18.00: (1,50) Mladost GAT (3,70) Napredak (7,00)

18.00: (2,10) Radnički Niš (3,25) Spartak (3,35)

18.00: (1,32) Radnik (4,70) Kolubara (9,00)



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara