Razočarani igrači Mančester Sitija (©Reuters)
Razočarani igrači Mančester Sitija (©Reuters)

Crna noć engleskog fudbala: Ništa od petog mesta u Ligi šampiona, Nemci imaju zicer

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.04.24. | 08:22

Direktan trijumf Bajerna nad Arsenalom i eliminacija Mančester Sitija su težak udarac za Aston Vilu i Totenhem

Do prošle nedelje je sve izgledalo sjajno i engleska Premijer liga je već videla petog predstavnika u Ligi šampiona od sledeće sezone…

Podsetimo, dodatna dva mesta u Ligi šampiona dobijaju zemlje čiji klubovi su ostvarili najbolje rezultate za nacionalni koeficijent u ovoj sezoni evrokupova. Kako su Italijani dobro izbalansiranim rezultatima svih klubova u svim takmičenjima praktično kaparisali jedno mesto, za drugo su Englezi su bili apsolutni favoriti ispred Nemaca.

Izabrane vesti

Mančester Siti kao favorit protiv Reala u četvrtfinalu Lige šampiona plus Arsenal sa dobrim šansama da eliminiše uzdrmani Bajern. Liverpul kao apsolutni favorit u Ligi Evrope, Vest Hem sa dobrim šansama da dogura daleko u istom takmičenju i Aston Vila kao favorit da dođe do samog kraja u Ligi konferencije. Smešila im se tripla kruna…

Čak i nije loše krenulo jer je Siti ostao neporažen u Madridu, a Arsenal pokazao da je ravnopravan sa Bajernom. Englezi su posle prvih četvrtfinalnih mečeva Lige šampiona imali zicer. Prevedeno u brojke, Italijani su imali 98,2 odsto šansi za petog predstavnika, Englezi 84,4%, a Nemci samo 17,0%. Imali su identičan nacionalni koeficijent u ovoj sezoni – 16,500. Ali, Englezi su u četvrtfinalima imali pet predstavnika naspram tri nemačka. Ogromna prednost. 

Međutim, usledio je potop Liverpula na Enfildu protiv Atalante i poraz Vest Hema od Leverkuzena sa dva razlike u direktnom duelu Engleza i Nemaca. Samo je Vila protiv Lila opravdala ulogu favorita. Mada, i taj jedan gol razlike nije velika garancija pred revanš u Francuskoj. Engleske šanse su pale na 57,8 odsto, a nemačke skočile na 41,8.

Englezi su i dalje bili u boljoj poziciji. Siti je bio favorit protiv Reala, a Arsenalu su se davale solidne šanse u Minhenu. Sa njihovim plasmanima u polufinale i Aston Vilom u Ligi konferencija bi čak nadoknadili i izvesne eliminacije Liverpula i Vest Hema iz Lige Evrope. Pogotovo što se Borusiji nisu davali neki dobri izgledi pred revanš sa Atletikom.

Ali krenulo je od lošeg ka gorem…

Borusija je donela bodove Nemcima eliminacijom Atletika. Bajern je izbacio Arsenal u direktnom duelu i dodao još bodova Nemačkoj, a Real je na penal seriji ostavio Premijer ligu bez predstavnika u polufinalu elitnog takmičenja posle četiri godine.

Ako Liverpul ne napravi čudo u Bergamu, a Vest Hem ne istopi minus od dva gola protiv sjajnog Leverkuzena, Nemci mogu da slave petog predstavnika u Ligu šampiona jer sve engleske nade počivaju na Aston Vili koja bi morala da dobije svaki meč u Ligi konferencija do kraja. Pa čak i tada bi Nemci zavisili sami od sebe i rezultata Bajerna, Borusije i Leverkuzena do kraja.

Nemci sada imaju koeficijent 17,642, a Englezi 16,875. Sve bi već danas moglo da bude rešeno ako Leverkuzen trijumfuje i u revanšu protiv Vest Hema, a Liverpul ne eliminiše Atalantu.

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Zvezdu iz lože Marakane, Partizan u Areni, Real na Bernabeu ili Bajern na Alijanc Areni?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

Borusija bi onda mogla rasterećenije da dočeka finiš sezone jer zna da joj i peto mesto u Bundesligi donosi Ligu šampiona, a trenutno je bodovno poravnata sa četvrtoplasiranim Lajcigom. Veliko olakšanje za oba kluba… Sa druge strane, Aston Vila će morati da vodi žestoku borbu za četvrto mesto sa Totenhemom. Delovalo je da će zajedno u Ligu šampiona kao četvrti i peti jer su debelo odmakli Mančester Junajtedu i Njukaslu, ali sada ih čeka paklena trka. Vila ima tri boda više i utakmicu manje od Totenhema kojeg u preostalih pet premijerligaških mečeva očekuju dueli sa Arsenalom, Čelsijem, Liverpulom i Mančester Sitijem!


tagovi

ArsenalLiverpulVest HemAston VilaMančester SitiBajern MinhenBajer LeverkuzenBorusija Dortmund

Obaveštavaj me

Totenhem
Bajern
Dortmund
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara