Da Jordan postane šampion u fudbalu, pa posle može i da se ratuje…

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.02.24. | 08:47

Reprezentacija sa Bliskog istoka na korak do toga da napravi jednu od najvećih senzacija, ove subote od 16 časova igra protiv Katara u finalu Azijskog kupa

Drhti ovih dana svih 11.500.000 stanovnika na teritoriji Jordana. Delom zbog rata, koji je toj zemlji pred vratima, ali velikim delom i od uzbuđenja zbog fudbalske reprezentacije. Jordan je napravio senzaciju na Azijskom kupu, dogurao je do samog finala, koje je na programu ove subote od 16 časova. Još jedna prepreka je na putu izabranika Huseina Amute do dženeta, muslimanskog raja. Domaćin turnira – Katar.

Sve što se dešavalo ove godine u zemlji na obalama Persijskog zaliva zaličilo je na onu 2007. godinu, kada je ratom razoreni Irak došao do krune na Azijskom kupu. U Jordanu od oktobra, otkad su počeli oružani sukobi u pojasu Gaze atmosfera nikako nije prijatna. I dodatno se pogoršala prošle nedelje, tokom trajanja Azijskog kupa, kada su u toj zemlji ubijena tri vojnika Sjedinjenih Američkih Država, što su moćnici lako mogli da protumače kao zvaničnu objavu rata.

Izabrane vesti

I dok Amerikanci pojačavaju vojne snage u državi koja razdvaja Izrael i Irak, prosečan Jordanac bi samo da ove subote može da se zavali uz svoj televizor, sipa sebi čašu piva, nabida ili masture (najpopularnija pića u Jordanu) i da se od 18 časova po lokalnom vremenu uključi u prenos iz Dohe. Barem na tih dva sata da pobegne od stvarnosti. Možda i na duže, ako branilac trona konačno izgubi.

Katar još niko nije uspeo da zaustavi. Domaćin je u grupi redom savladao Liban (3:0), Tadžikistan (1:0) i Kinu (1:0), u osmini finala je bio bolji od Palestine (2:1), u četvrtfinalu od Uzbekistana (1:1, penalima 3:2), a u polufinalu od Irana (3:2).

16.00: (3,70) Jordan (3,20) Katar (2,15)

Jordan je na početku turnira deklasirao Maleziju sa 4:0 i tada je već moglo da se nasluti da nam je ova selekcija spremila nešto veliko. Naravno, nije to odjeknulo u svetu toliko, koliko jeste rezultat u 2. kolu. Jordan – Južna Koreja 2:2. Pritom, Korejci su bod isčupali zahvaljujući autogolu Jazana Abo Al Araba.

Poraz od Bahreina (0:1) u poslednjem kolu je pomalo kontroverzan. Već je bila obezbeđena osmina finala, a da su Jordanci ostali neporaženi na početku nokaut faze bi igrali protiv Japana. Ovako, rival im je bio Irak, kojeg su ludačkim preokretom u nadoknadi vremena savladali sa 3:2. Vodili su Iračani sa 2:1 sve do 95. minuta, Al Arab je pogodio za izjednačenje, a dva minuta kasanije i Nizar Al Rašdan za potpuni preokret. Ko zna šta bi bilo da Iračanin Ajmen Husein nije proslavljao gol za 2:1 po mišljenju sudije nepropisno, zbog čega je dobio drugi žuti karton i ostavio saigrače na vatrometini u poslednjih dvadesetak minuta.

Jordanci su u četvrtfinalu zasluženo bili bolji od Tadžikistana (1:0), a u polufinalu su i po drugi put šokirali Južnu Koreju. Trijumfovali su sa 2:0, golovima Al Najmata i Al Tamarija. Poslali su In Boma Hvana nazad u Beograd.

Ponosni smo što smo stigli do finala. Nadamo se da ćemo pružiti još jednu dobru partiju i da ćemo učiniti Jordance srećne i ponosne na nas. Imamo sve uslove koji su neophodni da se spremimo i oporavimo. Ništa nas ne ometa, svi se fokusiramo samo na finale. Porodice i prijatelji će nam biti na tribinama, to će nam pružiti dodatnu motivaciju“, kazao je defanzivac Jordana Salem Al Adžalin.

Zvuči pomalo neverovatno, ali u finalu Azijskog kupa ćemo gledati samo jednog fudbalera koji igra za evropski klub. Krilnog napadača Jordana Musu Al Tamarija, koji je član francuskog prvolgaša Monpeljea.

Al Tamari je zvezda Jordana. Postigao je tri gola, zaključno sa sjajnim solo prodorom protiv Južne Koreje, a imao je i jednu asistenciju. Al Tamari je brz, direktan, te zbog toga veoma težak za čuvanje. Na turniru je pokazao da je spreman da se podredi ekipi, često se vraća u odbranu da pomaže bekovima. Biće važan adut Jordanu.

Katar želi da dokaže da osvajanje prošlog Azijskog kupa nije slučajnost, da nije to samo jedan dobro odigran turnir. Nije se Katar dokazao na Mundijalu 2022. godine, kada je bio domaćin. Zato je pokazao još jednom da je sila makar za najveći kontinent.

---------------

SVI ŠAMPIONI AZIJSKOG KUPA

4 – Japan

3 – Saudijska Arabija, Iran

2 – Južna Koreja

1 – Izrael, Kuvajt, Australija, Irak, Katar

---------------

Čitava reprezentacija Katara je sastavljena isključivo od igrača koji igraju u domaćem prvenstvu. Ima naravno naturalizovanih igrača, poput Brazilaca Ro-Roa i Lukasa Mendeša, ali glavni deo tima ipak čine domaći igrači. Zvezda je Almoez Ali, 27-godišnji napadač rođen u Sudanu, koji je već odigrao 109 utakmica za nacionalni tim i postigao 52 pogotka.

Imali smo malo vremena za odmor, samo dva dana od polufinala i meča sa Iranom. Odmor i oporavak su krucijalni, s obzirom na to da se sastajemo sa timom koji veoma poštujemo. Verujem u svoje igrače, zaslužili su svojim igrama da igraju u finale. Svaki igrač ima ulogu koju je do sada odlično odrađivao, to je ključna stvar u našoj filozofiji“, istakao je selektor Katara Markez Lopez.

Jordan i Katar su odigrali prijateljsku utakmicu neposredno pred početak Azijskog kupa. Tada je Katar vodio na poluvremenu, ali je Jordan u nastavku golovima Al Najmata i Olvana iz penala stigao do pobede sa 2:1. Prijateljska utakmica i finale kontinentalnog šampionata ipak nisu ista stvar...

AZIJSKI KUP – FINALE

Subota

16.00: (3,70) Jordan (3,20) Katar (2,15)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Azijski kupreprezentacija Jordanareprezentacija Katara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara