Fudbaleri Danske (©Reuters)
Fudbaleri Danske (©Reuters)

Danska potera za Đavolima uz tradicionalno "šamaranje" Islanđana

Vreme čitanja: 3min | ned. 15.11.20. | 13:10

Ribari nikada nisu uspeli da pobede crveno-bele

Sudar u Kopenhagenu, sa osluškivanjem vesti iz Brisela. Nikako drugačije. Duel Danske i Islanda u ovkiru 5. kola Grupe 2 direktno se "veže" uz onu u Biselu, gde je Belgija domaćin Engleskojh. Danci kao drugoplasirana ekipa grupe i dalje imaju dobre šanse za plasman na finalni turnir, drže sve u svojim rukama jer u poslednjem kolu igraju protiv Crvenih đavola, ali je svima jasno da su tu Belgijci poprilični favoriti. Bilo kako bilo, pre finalne runde večeras bi morala da pobedi Islanđane, koji nemaju nijedan bod u četiri odigrana kola. U prvom susretu pre mesec dana crveno-beli su slavili sa ubedljivih 3:0.

Olsenova banda nastavlja poteru za Belgijancima, koji su lideri grupe, a Island je protivnik po meri. Za Dance je prijateljska utakmica sa Šveđanima, koju su rešili u svoju korist 2:0, bila uvertira za okršaje u okviru Lige nacija. Sa druge strane, Island je sve karte položio za meč baraža za Evropsko prvenstvo s Mađarima. Ribari su sve podredili odlasku na drugo Evropsko prvenstvo u nizu, a treće veliko takmičenje. Islanđani su podbacili u ovogodišnjem izdanju Lige nacija. Nalaze se prikovani za dno Grupe 2 bez ijednog osvojenog boda i u nastavku će pokušati da pomrse konce nekome od rivala iz grupe. Možda baš Dancima.

Izabrane vesti

Mada, kako je Island u Budimpešti prosuo prednost u poslednja dva minuta i od već viđene pobede otišao u poraz, teško da u selekciji, koju će još četiri dana da trenira Erik Hamren, još ima "života". Selektor Hamren je smenjen, ali ostaće na funkciji do kraja obaveza Islanda u Ligi nacija.

Selektor Danaca Kasper Hjulmand stavljen je na velike muke i dobrano će morati da promeša karte protiv Islanda i potom Belgije. Gotovo izvesno mu na raspolaganju neće biti čak sedmorica igrača koje je pozvao za reprezentativne akcije. Korona virus i engleski propisi će umnogome krojiti sastav Danske. Svi igrači sa Ostrva koji bi otputovali na utakmicu u Dansku morali bi po povratku da provedu dve nedelje u karantinu, pa je malo verovatno da će Hjulmand moći da računa na Šmajhela, Kristensena, Vestergarda, Hejbjerga, Jensena, Dalsgarda i Losla.

Crveno-beli su četiri utakmice u nizu neporaženi. Na startu takmičenja pod okriljem UEFA Danska je pretrpela poraz od Belgije na Parkenu. Remi s Engleskom, a potom i trijumf nad Gordim albionom na Vembliju i preslišavanje Ribara u Rejkjaviku (0:3) stavili su Dance u dobar položaj pred nastavak takmičenja.

Danska i Island su se do sada sastali 22 puta. Islanđani nikada nisu osetili slast pobede, a u poslednjih osam susreta Danci su bili nepogrešivi.

LIGA NACIJA, DIVIZIJA A - 5. KOLO

Nedelja

GRUPA 1

18.00: (1,40) Holandija (4,50) Bosna i Hercegovina (8,50)

20.45: (1,73) Italija (3,50) Poljska (5,30)

GRUPA 2

20.45: (2,45) Belgija (3,30) Engleska (2,95)

20.45: (1,33) Danska (5,00) Island (10,0)

Subota

GRUPA 3

Švedska – Hrvatska 2:1 (2:0)

/Kuluševski 36, Danijelson 45+2 - Danijelson 82ag/

Portugalija – Francuska 0:1 (0:1)

/Kante 53/

GRUPA 4

Nemačka – Ukrajina 3:1 (2:1)

/Sane 23, Verner 33, 64 – Jaremčuk 12/

Švajcarska – Španija 1:1 (1:0)

/Froljer 26 – Moreno 89/



tagovi

Liga nacijareprezentacija Islandareprezentacija Danske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara