De Hea (©reuters)
De Hea (©reuters)

De Hea čitao “puškice“ i odveo Junajted u finale! Marču sreća okrenula leđa, hrabri Brajton ispao

Vreme čitanja: 4min | ned. 23.04.23. | 20:22

Đavoli dobili penal seriju i uspeli da se plasiraju u finale FA kupa

Za trofej ovogodišnjeg pobednika FA kupa takmičiće se velikani iz Mančestera! Posle Sitija koji je dobio Šefild Junajted u subotu i Junajted je uspeo da se izbori za poslednji korak pre trona pobedom nad Brajtonom u tesnom i napetom polufinalu sa Brajtonom i to tek posle boljeg izvođenja jedanaesteraca – 0:0 (7:6 posle jedanaesteraca). Kompletnu penal seriju možete pogledati OVDE.

Ako tako može da se kaže, tragičar susreta, ne samo penal drame je Soli Marč koga je David De Hea naterao da pošalje loptu preko gola u sedmoj seriji, dok mu je tokom 120 minuta fudbala dva puta "skinuo" vrlo dobre pokušaje da Brajton stigne do vođstva i verovatno prolaza dalje. Doduše, sreća mu je zaista okrenula leđa u današnjem meču, a osim intervencija kojim je zaključao svoju mrežu, De Hea je najbolji potez napravio u ruletu kada je imao malu pomoć "puškica".

Izabrane vesti

Naime, španski čuvar mreže je u vremenu kada je čekao da njegovi saigrači izvedu udarac sa kreča tajno čitao sa papirića koji je krio u opremi instrukcije gde i kako treba da se baci kako bi protivnike naterao da na teži način stignu do pogotka. I uglavnom je pogađao strane, samo su Marčovi prethodnici pucali dovoljno snažno i precizno da De Hea nije mogao do intervencije. Nije ni kod Marčovog udarca on odbrani, već je Brajtonov fudbaler pokušao da zakuca loptu ispod mesta gde se spajaju prečka i stativa, ali u istom preterao, pa je pogodio nekoga na tribinama...

Pobednički gol postigao je Viktor Lindelef posle savršenih šest serija na obe strane i tako prekinuo crnu tradiciju Junajteda koji je do večeras izgubio sedam od osam penal serija! Sledeći podatak dovoljno govori koliko su Đavoli bili u problemu kada utakmica ode do ruleta - jedina serija koju su dobili u poslednjih 14 godina bila je ona protiv Ročdejla u Liga kupu. Ono što je takođe zanimljivo jeste da je De Hea odbranio samo dva penala u prethodnih sedam godina!

Večeras su mu "puškice" ipak značile da natera bar jednog od fudbalera Brajtona na grešku. Ako ne direktno, onda bar postavljanjem tela na putanju lopte ka golu. Mada je imao neke sjajne intervencije, poput one Huliju Ensisu u 57. minutu ili Aleksisu Mak Alisteru s početka meča, kada je odbranio udarac direktno iz slobodnjaka.

Posle katastrofe koju je Junajted doživeo u četvrtak protiv Sevilje u Ligi Evrope i sumraka Harija Megvajera i upravo pominjanog Davida de Hee, Španac se bar delimično iskupio za svoje greške, dok kapitena nije bilo u protokolu za ovaj susret. Daleko od toga da je Junajted blistao protiv taktički fantastično potkovane ekipe Roberta de Zerbija, jer u 120 minuta fudbala nismo videli previše toga kvalitetnog, ali je nominalni gost na večerašnjem susretu uspeo da zadrži za toliko hladnije živce da taj jedan promašaj napravi razliku.

Nije ni Brajton blistao, ali je to bilo za očekivati, odnosno da će De Zerbijeva ekipa igrati više oprezno i biti fokusirana da sačuva svoju mrežu i šansu traži iz prekida ili kontre. Junajted jeste bio nešto kvalitetniji u dodatnih pola sata, ali su i tada mreže mirovale. Pojedini engleski novinari čak tvrde da je ovo jedno od najslabijih polufinala kvalitetom igre u novije vreme. Brajton se nije obrukao u polufinalu niti se na igračima ovog tima osetio pritisak velike utakmice, zbog čega su Galebovi bili možda i bolji sastav u uvodnih 45 minuta.

Najbolju partiju u redovima Junajteda definitivno je pružio Bruno Fernandes koji se vratio u sastav posle “hlađenja“ zbog suspenzije i od njega su polazili svi napadi. No, nisu se njegove lopte na na kraju isplatile pogotkom. Duel su možda i najviše obeležili golmani. I Robert Sančez je imao nekoliko minijatura na svojoj gol liniji, poput udaraca koje je zaustavio Kristijanu Eriksenu i Brunu u samoj završnici prvog dela, kao i pokušaj gotovo nevidljivog Markusa Rašforda u produžetku!

Junajted će se sa gradskim rivalom sastati na Vembliju 3. juna i biće to prvo finale ovih rivala u jednom od dva engleska kup takmičenja.

FA KUP - POLUFINALE

Subota

Mančester Siti - Šefild junajted 3:0 (1:0)

/Marez 43p, 61, 66/

Nedelja

Brajton - Mančester Junajted 0:0, 6:7 posle penala

/Mak Alister, Gros, Undav, Estupinjan, Dank, Vebster, Marč (promašaj) – Kazemiro, Dalot, Sančo, Rašford, Sabicer, Veghorst, Lindelef/


tagovi

Mančester JunajtedBrajtonFA kupDavid De HeaSolomon Marč

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara