Džošua Zirkze i Nikola Milenković (©Reuters)
Džošua Zirkze i Nikola Milenković (©Reuters)

Derby dell'Appennino za plasman u Evropu

Vreme čitanja: 3min | sre. 14.02.24. | 15:01

Bolonja dočekuje Fjorentinu u zaostalom susretu 21. kola Serije A

U Seriji A postoji osam timova koji - sa njihove tačke gledišta - još mogu nešto da urade na tabeli, jer su odigrali meč manje od većine. Među njima su Bolonja i Fjorentina, koji će izgubiti ovaj "bonus" u sredu uveče posle posebnog meča zvanog Derby dell’Appennino (

19.00

Izabrane vesti

).

Bolonja i Fjorentina su bez trofeja u više od 20 godina, a rivalstvo između dva glavna kluba koji se nalaze na suprotnim stranama Severnih Apenina nije od onih iz večitih borbi za srebrninu. Međutim, ovaj sukob ostao je dugi niz decenija značajan datum u italijanskom fudbalskom kalendaru.

Derbi je bio na vrhuncu pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Dvoboji Danca Haralda Nilsena iz Bolonje i Šveđanina Kurta Hamrina iz Fjorentine ili oni između Đuzepea Sinjorija i Gabrijela Batistute, bili su nezaboravni. Bilo je i ozbiljnih tuča i incidenata između navijača dveju ekipe u prošlosti, čak i bacanje Molotovljevog koktela, i kamenja na vagon u kome su bile pristalice Rosoblua...

19.00: (2,35) Bolonja (3,35) Fjorentina (3,35)

Zabavne godine Fjorentine sa zvezdama kao što su Batistuta i Rui Kosta donele su dva uspeha u Kupu Italije, ali malo je verovatno da će u bliskoj budućnosti tim iz Toskane konkurisati za skudeto. Ista stvar važi i za Bolonju. Oba kluba su poslednji put osvojila šampionsku titulu šezdesetih, i dok Viola u vitrinama ima dva pehara prvaka, Bolonja je u sedam navrata uspevala da pokori Italiju.


----------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu 

mozzartbet.comDovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

----------------------

No, 163. epizoda derbija igra se ove srede na Renato Dal'Ari, kada Rosoblu dočekuje Violu u ključnom okršaju u trci za Evropu. Tim Tijaga Mote, koji bi mogao da ostane neporažen na četiri meča zaredom, ima za cilj da nadogradi pobede nad Lečeom i Sasuolom i izjednači se sa Atalantom na visokom četvrtom mestu.

U međuvremenu, Ljubičasti, koji zaostaju dva boda za Bolonjom, pobedom bi se pomerili iznad velikog rivala. Pošto je osvojila samo bod u uvodna četiri meča ove godine, ekipa Vinčenca Italijana vratila se na pobednički put savladavši Frozinone sa 5:1 u petak veče.

Bolonja ima mnogo toga da popravi kada je u pitanju Fjorentina. Ove sezone su se ekipe dva puta suočile, a Rosoblu nije uspeo da se raduje. U 12. kolu Serije A izgubio je na Artemio Frankiju sa 1:2, a početkom januara rivali su se sukobili u Kupu Italije. Ni ovoga puta, međutim, Bolonja nije uspela da nasamari Fjorentinu, i posle penala se napretku radovala ekipa iz Toskane.

Ali Bolonja je od tada pokazala neke hrabre igre i iznad svega, ima mnogo samopouzdanja na domaćem terenu. Na nivou cele lige, Bolonja je ta koja se najbolje ponaša kod kuće. U dosadašnjih 12 duela na stadionu Renato Dal'Ara, izgubila je samo jednom, a devet puta uspela da pobedi.


SERIJA A - ZAOSTALI MEČ 21. KOLA


Sreda

19.00: (2,35) Bolonja (3,35) Fjorentina (3,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija ABolonjaFjorentina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara