Kazemiro (©Reuters)
Kazemiro (©Reuters)

Dobro je! Kazemiro probio švajcarski blok i sačuvao šansu Orlovima (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 28.11.22. | 18:52

Neće biti lako osvojiti bodove protiv Švajcarske, ali bitno je da Srbija i dalje ima šansu za plasman u osminu finala

Nije bilo lako gledati duel Brazlla i Švajcarske. Strepeli smo kao da igra Srbija, a dobro je poznato i zbog čega. Remijem sa Kamerunom (3:3) Orlovi su otežali sebi situaciju u borbi za plasman u osminu finala Svetskog prvenstva u Kataru i morali svim silama da budu uz Brazilce u duelu sa defanzivno sjajnom ekipom Murata Jakina. Preznojavali smo se do 83. minuta, ali smo onda konačno mogli da odahnemo posle pogotka Kazemira. Dovoljnog Selesau za pobedu 1:0, kojom je obezbeđen prolaz u narednu rundu - i koja je s oduševljenjem dočekana u Srbiji.

Uz petostruke svetske prvake, dalje će gotovo sigurno i pobednik duela Srbija - Švajcarska. Švajcarcima igra i remi, dok naši fudbaleri moraju da osvoje tri boda i nadaju se da Kamerun neće prirediti senzaciju protiv Brazila. U tom slučaju, našim fudbalerima bila bi potrebna pobeda s golom više od afričke selekcije.

Izabrane vesti

Po viđenom večeras, definitivno je da neće biti lako savladati Švajcarsku, kojoj će u duelu sa Srbijom odgovarati i remi. To znači da će se Sajdžije braniti kao protiv Brazila - s dva bloka od po četiri igrača u liniji i dvojicom koji oko centra pokušavaju da osujete početak akcije rivala. Početkom drugog poluvremena švajcarski fudbaleri su se, čak, odvažili i da probaju s visokom presingom na rivala. Poremetilo je to malo igru Brazilaca, dovelo do dva uzbuđenja pred hjihovim golom, ali bez konkretne šanse. Ostala je Švajcarska do kraja meča bez udarca u okvir Alisonovog gola.

Nije ni Brazil imao prilika za pogodak kao u meču sa Srbijom, ali je opet dvaput zatresao mrežu. Prvi put poradovali smo se u 64. minutu kada je Vinisijus Žunior iz kontre lepo pogodio malu mrežu, ali je prethodno Rišarlison bio u ofsajdu, te gol nije priznat. Usledilo je novo kidanje živaca, sve do pomenut šuta Kazemira nakon sjajnog protoka lopte brazilskih igrača i asistencije Rodriga.


U nedostatku golova prvo poluvreme na stadionu 974 obeležio je bizaran trenutak u 45. minutu, kada su se na nekoliko sekundi ugasili reflektori. Bilo je to pred korner Brazila, ali osvetljenje se brzo vratilo i kratko pomračenje nije dovelo do prekida utakmice.

Niti je uticalo na koncentraciju igrača, pošto su se Švajcarci još jednom uspešno odbranili u prvom delu meča, tokom kog je lopta uglavnom bila na njihovoj polovini terena.

Ušao je Brazil u utakmicu slično kao protiv nas. S visoko postavljenom odbranom i velikim brojem igrača na polovini rivala, ali bez zaletanja i prevelikog trošenja energije. Kontrolisali su Titeovi izabranici tok igre, ostavivši Švajcarce bez šuta ka njhovom golu u prvom poluvremenu. Jedino uzbuđenje proizvedeno napadaom Švajcarske bio je solo-prodor Rema Frojlera u 26. minutu, međutim, lako osujećen.

Dve promene u startnoj postavi napravio je Tite u odnosu na meč sa Srbijom. Umesto Danila desnog beka je prinudno igrao Eder Militao, dok je takođe povređenog Nejmara na poziciji „desetke“ zamenio Lukas Paketa, a njegovo mesto u tandemu zadnjih veznih sa Kazemirom zauzeo je Fred.

Izostanak prve zvezde u timu petostrukih svetskih osetio se u igri Brazila. Brazilci su večeras bili manje prodorni nego pre četiri dana. Prvu šansu stvorili su u 12. minutu kada je Paketa spoljnim delom stopala iz prve poslao loptu na desnu stranu za Rafinju. Probao je dvostruki strelac iz meča sa Srbijom da proigra Vinisijusa pred golom Švajcarske, ali je Manuel Akanđi bio dobro postavljen. Nekoliko minuta kasnije i Elvedi se istakao intervencijom pred svojim golom na centaršut Pakete, a najbolju priliku u prvom poluvremenu Brazil nije iskoristio u 27. minutu.

Rafinja je sa desne strane poslao teledirigovanu dijagonalu za Vinisijusa koji je utrčavo u kazneni prostor Švajcarske. Uspeo je napadač Real Madrida da uhvati volej, ali nedovoljno dobro, pa je Zomer skrenuo loptu u korner.

Svestan da napad nije dovoljno produktivan, Tite je za drugo poluvreme uveo Rodriga umesto Pakete, ali umalo hladan tuš za Selseao ubrzo po povratku sa odmora. Švajcarci su dvaput probili po bokovima, Džaka i Vidmer na desnoj strani, pa Vargas na levoj, međutim, ni te akcije nisu dovele do prve intervencije Alisona u meču. A, onda je golman Liverpula sam sebi zakomplikovao situaciju, kada mu je Bril Embolo umalo ukrao loptu. Uspeo je ipak da se snađe, a Brazil povrati inicijativu.

Nedugo zatim stigao je poništen gol Vinisijusa, a napenost je nestala tek desetak minuta pred kraj (računajući i nadoknadu) pogotkom Kazemira. Moglo je i ranije, ali bolje ikad nego nikad. Posle ove pobede Brazila lakše će se disati u taboru Orlova do petka (20.00) i odlučujućeg okršaja sa Švajcarskom.

Nisu oduševili naši fudbaleri u prva dva meča Mundijala, ali sigurno je da imaju kvalitet da naplate dug rivalu za poraz od pre četiri godine u Rusiji. Motiv ne bi trebalo da im nedostaje.

BRAZIL - ŠVAJCARSKA 1:0

/Kazemiro 83/

Doha

Stadion: 974

Gledalaca: 46349 poseta

Sudija: Ivan Arsides Barton Sisneros (Salvador)

Žuti kartoni: Fred (Brazil), Rider (Švajcarska)

BRAZIL (4-2-3-1): Alison - Militao, Markinjos, Tijago Silva, Aleks Sandro (od 86. Teljes) - Fred (od 59. Gimarais), Kazemiro - Rafinja (od 73. Antoni), Paketa (od 46. Rodrigo), Vinisijus - Rišarlison (od 73. Žezus).

ŠVAJCARSKA (4-3-3): Zomer - Vidmer, Akandži, Elvedi, Rodrigez - Sou (od 75. Ebišer), Džaka, Frojler - Rider (od 59. Štefen), Embolo (od 76. Seferović), Vargas (od 59. Fernandes)

GRUPA G - 2. KOLO

Kamerun - Srbija 3:3 (1:2)

/Kasteljeto 29, Abubakar 63, Čupo Moting 66 - Pavlović 45+1, SMS 45+3, Mitrović 53/

Brazil - Švajcarska 1:0

/Kazemiro 83/



tagovi

Katar2022Fudbalska reprezentacija Brazilareprezentacija Švajcarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara