©MN PRESS
©MN PRESS

Drama od 270 minuta: Turbo "traktor" krenuo u preticanje, Mladost na dva koraka od elite - niko još nije opstao

Vreme čitanja: 5min | uto. 03.05.22. | 10:01

Pet timova i Prve lige Srbije u borbi za dva direktna i dva indirektna mesta koja vode u Superligu, teoretski svih osam preostalih ekipa može da ispadne u Srpsku ligu

Tri kola ili 270 minuta dramatičnog fudbala u Prvoj ligi Srbije prelomiće jednu od najzanimljivijih sezone u drugoligaškom rangu takmičenja poslednjih godina. Uzbudljivo će biti u borbi za promociju u viši rang takmičenja, gde pet klubova ravnopravno konkuriše za prva četiri mesta, od kojih prva dva vode direktno u Superligu, a treće i četvrto u baraž sa 13. i 14. timom Superlige. Još paklenije nego u elitnom rangu biće u borbi za opstanak, gde nema nikakvog dogiravanja već sva četiri tima idu direktno u Srpsku ligu. Već prežaljeni Kabel je odavno trećeligaš, a preostalih osam klubova još uvek strepi i niko nije zvanično osigurao opstanak u Prvoj ligi Srbije.

PLEJ-OF

Izabrane vesti

U najboljoj poziciji kada je u pitanju plasman u najviši rang takmičenja srpskog fudbla je Mladost GAT. Novosađanima će u poslednja tri kola biti neophodna jedna pobeda da obezbede jedno od prve četiri pozicije, odnosno učešće u baražu, a dve da i zvanično postanu superligaš. Ekipa iz novosadskog naselja Satelit narednog vikenda dočekuje Žarkovo, a potom ide na noge Randičkom iz Sremske Mitrovice. Obe ekipe su izgubile šansu da se nađu u višem rangu, tako da ekipe Ljubomira Ristovskog ima idealnu situaciju pred sobom. Ipak, ukoliko stvari ne budu išle onako kako su planirali Novosađani, mogli bismo da gledamo pakleni derbi u poslednjem kolu, kada na GAT Arenu stiže IMT.

Popularni Traktoristi ubacili su u "turbo brzinu" u poslednjih mesec dana i počevši od 4. aprila i meča sa Mačvom na Novom Beogradu krenuli u seriju od šest uzastopnih pobeda. Nakon Grafičara, Radničkog, Loznice i Žarkova, ekipa Bojana Krulja juče je u velikom derbiju savladala zahuktali Javor u Ivanjici (4:2) i prišla mu na samo dva boda zaostatka. Novobeograđani u narednom kolu gostuju Inđiji, potom dočekuju Železničar iz Pančeva, a onda u poslednjem kolu idu na noge pomenutoj Mladosti. IMT je u ovom trenutku teći na tabeli, ima isti broj bodova (61) kao i Inđija, te dva boda više od Želeničara iz Pančeva, koji je prvi ispod crte. Dakle, kada su oni u pitanju još uvek su otvorene sve opcije. Mogu direktno u Superligu, mogu u baraž, ali i da na kraju završe na petom mestu.

Javor je juče poražen u Prvoj ligi Srbije prvi put od 19. marta i prethodnog meča sa IMT-om u Ivanjici (1:2), tačnije nakon osam uzastopnih utakmica, u kojima je ostvario šest pobeda i svega dva remija. Upravo zbog toga je uspeo da se domogne drugog mesta na tabeli, pa i dalje drži sve u svojim rukama kada je u pitanju direktan plasman u Superligu. Ekipa Igora Bondžulića se nalazi u dobroj situaciji kada je u pitanju raspored u poslednja tri kola, pošto se sastaje sa timovima koji koji nemaju takmičarske ambicije u finišu sezone, a to su Radnički, Žarkovo i Loznica.

Inđija je pobedom u Žarkovu (2:0) prekinula niz od čak četiri vezana poraza u Prvoj ligi Srbije i tako zadržala šanse da se domogne promocije u viši rang. Sastav Milana Kuljića će imati ozbiljnu prveru trenutne snage narednog vikenda kada će na svom terenu dočekati IMT, a potom ide na noge Loznici i dočekuje Radnički iz Sremske Mitrovice.

Nikako u konačnom raspletu ne treba izbacivati Železničar iz Pančeva kao ozbiljnog konkurenta za promociju, pošto je ekipa Dragana Perišića u prilično stabilnoj formi. Pančevci su na dva boda zaostatka od timova iz baraža, a dodatno će popraviti svoju poziciju ukoliko u narednom kolu savlada Loznicu na svom terenu. Mnogo toga bi mogao da odluči derbi sa IMT-om na Novom Beogradu 14. maja, dok će u poslednjem kolu 21. maja dočekati Žarkovo.

PLEJ-AUT

Golman Rada Nikola Đurković ©Star SportGolman Rada Nikola Đurković ©Star Sport

Rad je pre remija sa Mačvom (1:1) od pre dva dana bio u seriji od pet uzastopnih pobeda, zahvaljujući kojima je došao u prilično spokojnu situaciju kada je u pitanju opstanak u drugoligaškom društvu, ali ga još uvek nije formalno obezbedio pošto tri kola pre kraja ima pet bodova više od Budućnosti iz Dobanovaca (prva ekipa ispod crte). Građevinari u narednom kolu idu na noge Grafičaru, koji je pobedama nad Budućnosti i Timokom takođe došao u prilično dobru situaciju, pa je jasno da ćemo gledati izuzet uzbudljiv okršaj iza južne tribine stadiona Rajko Mitić. Na Banjicu zatim stiže Timok, a onda ekipa Branka Mirjačića ide u Dobanovce. Sa druge strane Grafosi posle Rada dočekuju Zlatibor, tako da imaju priliku da sve reše na domaćem terenu u naredna dva kola, a potom idu na noge Mačvi.

Šapčani su na tri boda udaljenosti od opasne zone, ali su vezali tri meča bez pobede i jedna su od ekipa sa najlošijom formom u plej-autu. Mačva može mnogo toga da prelomi u narednom kolu i obraduje sve ekipe iznad zone ispadanja ukoliko na svom terenu savlada Budućnost. U slučaju da gosti iz Dobanovaca pobede, onda će nastati ozbiljna drama. Mačva potom gostuje Bačkoj, a u poslednjem kolu dočekuje Grafičar.

Zlatibor je sa dve vezane pobede nad Mačvom i Kabelom izbio iznad zone ispadanja, pa sada ima sve u svojim rukama. U narednom kolu dočekuje Timok, potom ide na noge Grafičaru, a u poslednjem kolu će ugostiti Bačku.

Budućnost iz Dobanovaca se nikako ne sme otpisivati, s obzirom da je pre poraza od Grafičara na svom terenu bila u seriji od četiri meča bez poraza u Prvoj ligi Srbije. Sastav Branka Smiljanića u naredna dva kola gostuje Mačvi i Kabelu, a onda u poslednjem kolu čeka Rad u Dobanovcima.

Timok je posle tri meča bez pobede uspeo da vrati nadu protiv Bačke, čime ju je gurnula u prilično nezavidnu situaciju. Zaječarci idu u goste Zlatiboru i Radu u naredna dva kola, kada će biti sve jasno po pitanju konačnog plasmana. U poslednjem kolu im na noge dolazi Kabel.

Bačka je na pet bodova udaljenosti od spasonosnog 12. mesta na tabeli, u naredna dva kola dočekuje Kabel i Mačvu, pa je jasno da bi samo u slučaju dve pobede mogla da se nada šansi da zadrži drugoligaški status. Ukoliko u tome uspe, odluka će padati u poslednjem kolu u Čajetini.

RASPORED DO KRAJA:

PLEJ-OF:

MLADOST GAT (66 bodova):

Žarkovo (G)

Radnički SM (G)

IMT (D)

JAVOR (63)

Radnički SM (D)

Žarkovo (G)

Loznica (D)

IMT (61)

Inđija (G)

Železničar Pančevo (D)

Mladost GAT (G)

INĐIJA (61)

IMT (D)

Loznica (G)

Radnički SM (D)

ŽELEZNIČAR PANČEVO (59)

Loznica (D)

IMT (G)

Žarkovo (D)


PLEJ-AUT:

RAD (45)

Grafičar (G)

Timok (D)

Budućnost Dobanovci (G)

GRAFIČAR (44)

Rad (D)

Zlatibor (D)

Mačva (G)

MAČVA (43)

Budućnost Dobanovci (D)

Bačka (G)

Grafičar (D)

ZLATIBOR (41)

Timok (D)

Grafičar (G)

Bačka (D)

BUDUĆNOST (40)

Mačva (G)

Kabel (G)

Rad (D)

TIMOK (37)

Zlatibor (G)

Rad (G)

Kabel (D)

BAČKA (36)

Kabel (D)

Mačva (D)

Zlatibor (G)



tagovi

Prva liga SrbijeGrafičarMladost Novi Sad

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara