Aleksandar Varjačić (©Starsport)
Aleksandar Varjačić (©Starsport)

Druga mladost prve violine Mladosti – ko kaže da u Srbiji nema dobrih desnih bekova?

Vreme čitanja: 5min | sub. 14.10.23. | 08:03

Aleksandar Varjačić, najveće otkrovenje dosadašnjeg toka Mozzart Bet Superlige

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša/)

Tema stara, sto puta prežvakana. Višegodišnja nestašica desnih bekova u srpskom fudbalu. Nemaju ih beogradski večiti rivali, nema ih ni reprezentacija. Nema ih ni u Mozzart Bet Superligi? E pa, tu ima!

Izabrane vesti

Nakon što je odigrana trećina osnovnog dela prvenstva, jedno ime se posebno izdvojilo kao neka vrsta otkrovenja sezone 2023/24. Niti je u Partizanu, niti je u Zvezdi, niti je u cvetu mladosti i igrač za milionski transfer, niti je ikada nastupao u inostranstvu. A odskače. U kontinuitetu.

Prvotimac Mladosti iz Lučana, 32-godišnji Aleksandar Varjačić četvrti je najbolje ocenjeni fudbaler dosadašnjeg toka šampionata prema izveštajima novinara Mozzart Sporta, jedini desni (krilni) bek u prvih 25 na toj listi. Nekoliko puta igrač utakmice, trostruki strelac, jednom asistent. Sa dva gola u 90. minutu direktno je Lučancima doneo četiri boda, odigrao svih 900 minuta od početka sezone i sve vreme neumorno špartao uz desnu aut liniju.

"Trebalo mi je malo vremena da se adaptiram zimus nakon što sam promenio sredinu. U početku nisam bio standardan, dugo sam čekao pravu šansu, ali sa promenom formacije dočekao sam svojih pet minuta. Od dolaska trenera Tomislava Sivića i one utakmice u Nišu u plej-autu sve se promenilo, a partijama u tekućoj sezoni, i sopstvenim i ekipe, sam, naravno, prezadovoljan. Jesmo imali velika očekivanja, ali i dozu zebnje zbog načina na koji smo se proletos jedva spasili u borbi za opstanak, a nismo značajno menjali sastav u pauzi", počinje Varjačić priču za Mozzart Sport.

Uprkos činjenici da od 3. septembra ima samo jednu pobedu u prvenstvu i da je u poslednja dva kola, doduše protiv ekipa koje su u tom momentu bile lideri na tabeli, osvojila samo bod, sastav trenera Igora Savića je i dalje sasvim visoko pozicioniran u ligi – na šestom je mestu, samo bod ispod zone plasmana u Evropu.

A ako se upustimo u malo dublju analizu, zaključićemo da su glavni aduti u ovim uspešnim rezultatima bili upravo ving-bekovi Lučanaca. Sa jedne strane Aleksandar Varjačić i njegov gore pomenuti doprinos, sa druge Žarko Udovičić, koji je, prema zvaničnoj statistici lige, njen prvi asistent uz Bibarsa Natha, sa po četiri direktna dodavanja za golove svojih saigrača.

"Nas dvojica smo se baš skapirali. A maltene smo identičan profil igrača, ofanzivno nastrojeni, i obojici nam baš leži ova formacija 3-5-2. On je upravo tu poziciju igrao dok je bio u Poljskoj. I meni mnogo više odgovara da pokrivam celu stranu, nego da igram beka u postavi sa četvoricom pozadi. Ovako nazad mogu malo i da me istrpe, a volim da se često ubacujem u napad. Sve više ekipa forsira tu formaciju. Sa jedne strane, imaš tri štopera, odbrana je sigurnija, a sa druge više igrača u završnici. Ako, na primer, centriramo sa leve strane, tu je jedan, pa drugi špic, ja se ubacujem sa desne strane, vezni iz drugog plana... Dobro je to za fudbal, pada više golova, interesantnije su utakmice", ističe ovaj Kragujevčanin na privremenom radu u Lučanima.

U aktuelnoj sezoni, Varjačić je dva puta „svirao kraj“ na utakmicama svog tima. Napretku je u Kruševcu dao gol na isteku 90. minuta za 0:1, koji sekund ranije zatresao je mrežu Spartaka u Lučanima za 2:1. Mladost je i protiv TSC-a do boda došla u nadoknadi vremena, a, zanimljivo, nakon toga je upravo naš sagovornik imao veliku šansu, ali je Simić vrhovima prstiju loptu izbacio u korner.

"Iskreno, mislim da je tajna u fizičkoj spremi i da je tu moja najveća prednost. Kada niko drugi ne može, ili kada je mnogima duša već u nosu, ja izvučem poslednji atom snage. A to je, opet, posledica dobrog rada na treninzima. Svi pričaju pomalo i podrugljivo za Lučane da je mala sredina, ali radi se na najvišem nivou".

I zaista, jeste bila pomalo iznanđujuća odluka da Aleksandar Varjačić nakon gotovo 19 godina u matičnom klubu, što je prekidao samo kraćim odlascima u surdulički Radnik i Jagodinu, karijeru nastavi u Mladosti.

"Posle sedam sezona u kojima sam u kontinuitetu nosio dres Radničkog izdešavale su se neke stvari koje su me naterale da promenim klub. Ja i dalje živim sa porodicom u Kragujevcu, putujem u Lučane sa Mirićem, donedavno je sa nama išao i Neca Tomić. Nekad baš ostanem tamo da prespavam. Ali, o Mladosti zaista mogu da govorim samo o superlativu. Mislim, da se razumemo, ovo je profesionalizam, došao sam da igram fudbal i zaradim novac. Ali, znate i sami koliko ima klubova u Srbiji gde fudbaleri moraju da razmišljaju o stanovima, plati, premiji... Ovde je sve to u dan, nekada i pre vremena. Umeju da cene ako igrači svoj posao odrađuju kvalitetno. Tvoje je samo da namestiš glavu i igraš".

Ima ona fraza „za njega se ne može reći da igra kao u svojim najboljim danima, jer ovo su njegovi najbolji dani“. Varjačićev vršnjak Eden Azar je, primera radi, pre neki dan objavio završetak karijere. A opet, među prvotimcima Lučanaca, on spada u kategoriju mlađih.

Nedavno se pojavio zvaničan podatak Međunarodnog centra za sporstke studije, po kome Mladost ima treću najstariju ekipu u 53 fudbalska šampionata na svetu, a daleko najstariju u Evropi. I taj prosek od 31,95 godina bio bi još veći da ga ne „kvare“ neki tinejdžeri, poput Sremčevića i Veličkovića. A Mladost jeste, u kratkom vremenskom razmaku, napravila dva bombastična izlazna transfera svojih bisera - Gordića i Jojića.

"Neško Milovanović voli starije igrače, zato što smo mi, da me neko pogrešno ne shvati, drugačije fudbalski vaspitani. Starije ne moraš da teraš da treniraju, ove nove generacije su malo drugačije po tom pitanju. Ako trčiš i boriš se, u Lučanima te niko ne pita koliko imaš godina. Pa pogledajte samo Janka Tumbasevića. Opet, tu su uvek po dva, tri izrazito mlada igrača koje klub ’gura’ i koje mora malo i da istrpi i kada im ne ide, a i te kako umeju da bljesnu. Stariji su tu da povuku i za njih. Zvuči paradoksalno, ali takvo vreme došlo", osmehuje se vihorni bek.

Nakon reprezentativne pauze, Mladost očekuju vezani dueli sa dva imenjaka, iz Niša i Kragujevca. Jedan Radnički će najpre dočekati u Lučanima, a onda će Varjačić prvi put u dresu Mladosti zaigrati protiv matičnog kluba u rodnom gradu.

"Nadam se da je došlo vreme za pobede. Mi u svakoj utakmici igramo da damo gol više od rivala i to mi se dopada. Generalno, liga odavno nije bila zanimljivija, bukvalno svako svakoga može da pobedi. Naš cilj se zna, da se domognemo plej-ofa i izbegnemo prošlosezonsku dramu. A onda ćemo eventualno moći da pričamo o višim ambicijama", zaključio je Aleksandar Varjačić razgovor za Mozzart Sport.


tagovi

Aleksandar VarjačićMladost LučaniMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara