Slavlje Engleza (AFP)
Slavlje Engleza (AFP)

Engleska posejala strah po katarskim poljima: Deca maltretirala Iran i poslala preteću poruku konkurenciji (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 21.11.22. | 16:13

Dva gola Bukaja Sake, vrhunska partija Belingema, Rašfordov pogodak iz prvog kontakta, čak je i Griliš dao gol

Često nije presudna, ali je strahovito važna ta prva utakmica na Svetskom prvenstvu. Posebno kada slovite za jednog od favorita. Kroz istoriju su Englezi imali razočaravajući učinak mundijalskim premijerama, ali danas su osim pobede nad Iranom ispunili još jednu bitnu misiju. Napunili su mrežu najbolje azijske selekcije do vrha i poslali ostatku fudbalskog sveta koji će narednih nedelja obitavati u Kataru preteću poruku - 6:2.

Pesimisti i skeptici će reći da Iran nije merilo, da je selekcija Karlosa Keiroša na stadionu Kalifa izgledala kao raštimovani orkester, da je gotovo čitav meč morala da igra bez prvog golmana, ta je odmah stala iza lopte odustavši od bilo kakvih konkretnijih napadačkih aktivnosti. I sve navedeno stoji, ali drugačiji utisak ostavljate u očima konkurencije kada na premijeri sameljete protivnika, a drugačiji kada oskudevate u napadačkim rešenjima što se Englezima dogodilo pre četiri godine u Rusiji protiv Tunisa (pobedili 2:1 golom u 90+1).

Izabrane vesti

Nije Geret Sautgejt video gol od Harija Kejna, ali je dobio nešto mnogo važnije. Mlade zvezde u punom sjaju. Nije zaigrao u očekivanom sistemu 3-4-2-1, već redukovao odbranu te formacijom 4-2-3-1 dobio još jednog igrača u maneveru. Džudu Belingemu je standardno mesto u veznom redu namenjeno još uoči prvenstva, a Bukajo Saka, je savršeno iskoristio mesto u startnoj postavi.

Obojica su postigli po prvenac na Svetskim prvenstvima, obojica su impresionirali. Belingem možda i najmanje vodećim golom iz 35. minuta. Osim što je tada unovčio centaršut Luka Šoa, plenio je ofanzivnim kretnjama, a za prvi 45 minuta igre nije pogrešio niti jedno od 40 dodavanja. Na njegov trzaj glavom Saka se osam minuta kasnije nadovezao majstorsim volejem.

Mundijalski prvenac Rahima Sterlinga dva minuta nakon Sakinog gola, potpuno je dotukao Irance i nekako je mirisalo da im i nakon 15-minutne pauze sleduje nova porcija ugnjetavanja. Tako je i bilo. Bez prvog golmana Bejranvanda koji je zbog sudara glavom o glavu sa saigračem (9. minut), morao da napusti igru, nisu mogli gotovo ništa da odbrane.

Rezervista Hoseini bio je na konstantnoj vetrometini, te u nastavku primio još jedan gol od Sake, ali i nova dva od rezervista Markusa Rašforda i Džeka Griliša. Nakon Rašfordovog je pukla petarda, a postigao ga je posle samo 26 sekundi na terenu, jasno iz prvog kontakta sa loptom.

Mnoge će zanimati kakvu je partiju odigrao Hari Megvajer, kao neko ko je postao sinonim za kiks i kojem jedino Sautgejt veruje toliko da ga vidi kao startnog štopera u poteri za trofejem koji je Gordi Albion prvi i jedini put osvojio 1966. godine. Prvo poluvreme gotovo besprekorno, uz pogođenu prečku i asistenciju, a onda u drugom pad na praktično jedinom ozbiljnom ispitu. Pobegao mu je najopasniji igrač Irana Medi Taremi i Džordanu Pikfordu spakovao loptu pod prečku. Odbranio je Pikford u smiraj utakmice neodbranjivo rezervisti Sardaru Azmunu, a u poslednjem od 10. minuta nadoknade umešao se i VAR, te je sudija Rafael Klaus, omogućio Taremiju da se sa bele tačke domogne i drugog gola.

Osim ubedljivog trijumfa, duel će ostati upamćen po najdužoj sudijskog nadoknadi u istoriji svetstkih prvenstava. Zbog pomenute povrede golmana Irana, prvo je produženo za celih 14 minuta, a drugo kada je utakmica već bila rešena na 10. minuta. A potrajalo je čak do 103. minuta zbog VAR-a i jedanaesterca. Često u evropskom klupskom fudbalu sudije imaju praksu da uopšte ne nadoknađuju vreme u utakmicama koje su rezultatski odlučene, ali na ovom prvenstvu imaju direktivu od Fife da maltene svaki sekund bude nadoknađen.

Iranci nisu previše ni računali na bodove iz ovog meča i oni će svoju šansu za prolaz tražiti kroz preostala dva meča, prvo sa Velsom, pa sa Sjedinjenim Američkim Državama. A Englezi, ako se po jutru dan poznaje, ne bi bili zadovoljni ničim drugim ozim prve pozicije u grupi.

ENGLESKA - IRAN 6:2 (3:0)

/Belingem 35, Saka 43, 62, Sterling 45+1, Rašford 71, - Taremi 65/

Al Rajan

Stadion: Khalifa International

Sudija: Rafael Klaus

Žuti karton: Džahanbakš, Puraliganji (Iran)

Engleska (4-2-3-1): Pikford, Tripije, Megvajer, Stouns, Šo - Rajs, Belingem - Sterling, Maunt, Saka, Kejn (76. Vilson).

Iran (4-3-3): Bejranvand (od 21. Hoseini) – Moharami, Češmi (46. Kanani) Hoseini, Mohamadi (63. Torabi) - Nurolahi (78. Azmun), Hajsafi, Karimi (46. Ezatolah) - Džahanbakš (46. Golizadeh), Taremi, Puraliganji.


SVETSKO PRVENSTVO, 1. KOLO

Grupa B

Ponedeljak

Engleska - Iran 6:2 (3:0)

/Belingem 35, Saka 43, 62, Sterling 45+1, Rašford 71, Griliš 90 - Taremi 65, 103/

20.00: (2,60) SAD (3,00) Vels (3,25)



tagovi

Katar2022reprezentacija EngleskeReprezentacija IranaDžud BelingemBukajo SakaRahim Sterling

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara