Novak Đokovič (©Reuters)
Novak Đokovič (©Reuters)

Novak u skladu sa zakonom logike: Mute nije utišao telefon, ali je Novak utišao Mutea (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 10.05.24. | 20:38

Đoković prebrodio prvu prepreku na rimskom mastersu, meč obeležila nesvakidašnja nesmotrenost francuskog igrača

Znao je Korentan Mute u prošlosti da pravi raznorazne scene na terenu. Primera radi pre samo petnaestak dana želeo je da popije kafu u četvoročasovnom meču i kasnije se bunio kod sudije što mu to nije omogućeno. Danas je 83. igrač sveta još jednom pokazao elemente detinjastog ponašanja koje su ga možda i koštale bolje karijere. Nije Francuz isključio zvuk na mobilnom telefonu, a onda mu je on zazvonio na samom startu drugog seta. Bio je to najinteresantniji detalj na meču, značajno interesantniji od svega viđenog na terenu.

Samo je u prva četiri gema Mute pružio otpor i vodio 3:1, a onda je Novak vezao sedam uzastopno osvojenih gemova i rešio praktično sve. Đoković je trijumfovao 2:0 (6:3, 6:1) za 83 minuta igre, utišao dobar deo publike naklonjene autsajderu, zagasio zvuk u 12 godina mlađem Muteu i plasirao se u treće kolo (šesnaestinu finala) mastersa u Rimu. Đokovićev protivnik u narednoj rundi biće 32. igrač sveta Čileanac Alehandro Tabilo. Bio je ovo šestostrukom šampionu Rima 79. meč u karijeri na mastersu u italijanskoj prestonici, čime je po broju nastupa na Foro Italiku pretekao dosadašnjeg rekordera Rafaela Nadala.

Izabrane vesti

Važio je pre desetak godina Korentan Mute za jednog od najtalentovanijih francuskih tenisera, ali se momak rođen na nepunih osam kilometara od centra Pariza nije najbolje snašao u onom najosetljivijem dobu - prilikom prelaska na seniorski nivo. Osvajao je 25-godišnjak dvocifreni broj ITF i čelendžer turnira tokom karijere, ali još nikada nije značajnije zablistao na ATP turu, gde je samo jednom igrao finale turnira iz kategorije 250. Sa epitetom 83. igrača sveta i osokoljen pobedom posle preokreta nad Romanom Safijulinom u prvom kolu. ustremio se Mute od prvog gema na misiju pokušaja da ovo majsko veče pretvori u svoje najblistavije u karijeri.

Napravio je Đoković nekoliko neiznuđenih grešaka u prvom gemu, izgubio svoj servis i tako od starta uneo blagi nespokoj među navijače. Tri brejka viđena su u uvodna tri gema, a Mute je posle dvadesetak minuta igre mogao da se pohvali vođstvom od 3:1 protiv najboljeg sportiste sveta. Imali su brojni nisko rangirani igrači u prethodnom periodu momente kada su se razmahali baš protiv najvećeg, primera radi samo u ovoj godini: Dino Prižmić, Aleksej Popirin, Aleksandar Vukić, Luka Nardi, a tom spisku mogao je da bude pridodat i Korentan Mute. Postarao se Novak da tako ne bude tek malim podizanjem nivoa igre.

Od trenutaka kada je osvajač 40 masters titula vratio brejk zaostatka po drugi put u meču i izjednačio na 3:3 u prvom setu, igra rivala se potpuno raspala. Vezao je Novak pet uzastopno osvojenih gemova i dobio prvi set 6:3. Koliko je statistika često varljiva kategorija pokazaje i podatak da su oba igrača imala po osam vinera i 11 neiznuđenih grešaka u prvom setu. Ipak, Srbin je u tom delu igre realizovao sve tri brejk lopte, dok je Muteova konverzija iznosila 2/5.

Đoković je drugi set odigrao značajno bolje od prvog, mada je i Mute značajno pomogao svojom smanjenom koncentracijom. Od poslednjih 12 gemova u meču, šestostruki osvajač Rima dobio je čak 11 i tako sprečio mogućnost da se zapetlja u neželjenu trajnost svog prvog meča posle skoro mesec dana i poraza od Kaspera Ruda u polufinalu mastersa u Monte Karlu. U prvi mah činilo se da bi duel mogao da potraje i značajno duže, uzimajući u obzir da je za prvih šest gemova bilo potrebno čak pola sata. Kasnije je sve išlo značajno brže, pa je Novak sve završio za više nego pristojnih sat i 24 minuta igre.



tagovi

Novak ĐokovićKorentan Mute

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara