FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

FIFA "Serija" šarenila kreće od marta, kraj prijateljskim utakmicama kakve poznajemo

Vreme čitanja: 2min | uto. 27.02.24. | 20:08

Sudari državnih timova bez takmičarskog značaja u buduće bi trebalo da budu igrani u formi mini-turnira

Osnivanjem UEFA Lige nacije pre šest godina, činilo se da će prijateljske utakmice "izumreti" usled prenatrpanog rasporeda. Nisu se takve najave obistinile, slobodnih termina je bilo, pa tako i dobrih starih prijateljskih susreta, koji su uostalom svojevrsni začetnici fudbalske igre.

FIFA je kao jednu od strateških odluka za naredne godine najavila reorganizaciju ovakavog tipa utakmica, a od marta će krenuti u pilot-projekat nazvan "FIFA Serija". U srži plana je cilj da se u budućnosti reprezentacije sa različitih kontinenata što češće sastaju. Po novom modelu, umesto prijateljskih utakmica igraće se prijateljski turniri sa po četiri reprezentacije. Sve će biti održano u jednoj zemlji, a u razmaku od nekoliko dana igraće se polufinale, utakmica za treće mesto i finale.

Izabrane vesti

U pomenutom pilot projektu učestovovaće 16 reprezentacija. Na turniru u Alžiru, će pored domaćina učestvovati i Bolivija, Andora i Južna Afrika. U Azerbejdžanu će igrati Bugarska, Mongolija i Tanzanija. Na neutralnom terenu u Saudijskoj Arabiji igraće Zelenortska Ostrva, Gvajana, Kambodža i Ekvatorijalna Gvineja, dok će najegzotičnije biti na Šri Lanci. Na azijskom Ostrvu učestvovaće Butan, Papua Nova Gvineja, Centralnoafrička Republika i selekcija domaćina.

"FIFA serija je zaista pozitivan korak napred za reprezentativni fudbal. Naši savezi članovi nam već duže vreme govore da žele da se testiraju protiv svojih kolega sa drugih kontinenata, a sada će to moći da učine u redovnim FIFA terminima kada ne igraju zvanične utakmice. Sistem sa četiri selekcije u jednoj zemlji biće značajno isplativiji savezima koji raspolažu manjim sredstvima za daleki put, poredeći sa klasičnim formatom kada putujete u drugu zemlju samo da bi odigrali jednu utakmicu", rekao je prvi čovek FIFA Đani Infantino.

Za sve ostale svetske selekcije, uključujući i one najjače projekat bi trebalo da krene sa sprovođenjem od 2025. godine. Teoretski posmatrano, novi model bi mogao da unese dosta zanimljivosti u prijateljske mečeve. Primera radi, možemo zamisliti turnir na kom učestvuju Francuska, Argentina, Obala Slonovače i Meksiko. Polufinale, meč za treće mesto, pa finale. Zvuči primamljivo...


tagovi

FIFAPrijateljske utakmice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara