FOTO: AFP, Reuters
FOTO: AFP, Reuters

Francuski specijalista i prvi vrač turnira - magičan spoj dovoljan za polufinale

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.02.24. | 23:03

Predvođen rekorderom Embembom DR Kongo izborio plasman među četiri najbolja tima

Mnogo je evropskih trenera na klupama i još više vrača na tribinama na ovogodišnjem Kupu afričkih nacija. Sa francuskim strategom Sebastijenom Desabrom specijalizovanim za rad na Crnom kontinentu i ekscentričnim magom na tribinama fudbaleri Demoratske Republike Kongo izborili su plasman u polufinale.

Bez obzira verujete li u onostrano, pojava gospodina obojenog u belo već danima izaziva veliku pažnju među ljubiteljima takmičenja, a njegove moći čine se jačima od drugih "kolega" na turniru. Posle trijumfa nad Egiptom u osmini finala, reprezentacija površinski druge najveće zemlje Afrike savladala je i Gvineju u četvrtfinalu 3:1 (1:1).

Izabrane vesti

Nisu Nacionalni Slonovi uspeli da pregrme još jedan meč bez prve zvezde Serua Girasija. Postojala je teoretska mogućnost da golgeter Štutgarta zaigra protiv Leoparda, ali se ispostavilo je drugi strelac Bundeslige dovoljno oporavljen tek za dvadesetak minuta igre. Povredila se prva zvezda Gvineje nekoliko dana pred početak turnira, a i bez nje tim domaćeg selektora Kabe Dijavare uspeo je da izjednači svoj najbolji rezultat u 21. veku. Ipak, poražena je Gvineja i peti put u poslednjih 20 godina u četvrtfinalnim utakmicama, baš kao i 2004, 2006, 2008 i 2015. godine.

Napadač francuskog Avra Mohamed Bajo dao je gol u sedmom minutu nadoknade u osmini finala protiv Ekvatorijalne Gvineje, a isti igrač doneo je prednost Gvineji i ove večeri golom iz jedanaesterca u 20.minutu. Samo sedam minuta trajala je prednost domaćih, pošto je defanzivac Olimpika iz Marseja Šansel Embemba izjednačio posle asistencije Artura Masuakua. Interesantno, bila je ovo rekordna 81. utakmica za Embembu u dresu reprezentacije, pa je tako pretekao dosadašnjeg rekordera Isamu Empeka.

Pred početak utakmice, bukmejkeri su davali prilično slične šanse za prolaz, a u skladu s takvim procenama i prvo poluvreme bilo je potpuno izjednačeno. Gvineja je imala nešto veći posed lopte, a DR Kongo konkretnije napadao. Meč je pretio da utone u potpuno miran tok i produžetke, a onda je Žulijan Žanvije faulirao Silasa Vamagituku (iliti Katompa Emvumpu) i tako poklonio penal DR Kongu. Odgovornost je preuzeo najbolji igrač tima Joan Visa i rutinski savladao Ibrahima Konea. Brentordov ofanzivac čini se istinskim naslednikom Dijumersija Embokanija, godinama prve pesnice u napadu Leoparda.

Najlepši momenat dogodio se u 82. minutu kada je Artur Masuaku iznenadio golmana Konea i iskosa sa dvadesetak metara direktno iz slobodnog udarca savladao čuvara mreže malteškog Hibernijansa. Za veliko slavlje navijača Demokratske Republike Kongo, za još jedan uspešan mig ekscentričnog vrača na tribinama i prvi plasman u polufinale od 2015. godine.

Sanjaju sada u nekadašnjem Zairu ponavljanje rezultata iz 1968. i 1974. godine kada su osvojali titule šampiona Afrike. Drugi trofej podignut je s jugoslovenskim selektorom Blagojem Vidinićem.Pre 50 godina Dr Kongo (tadašnji Zair) je ne samo poslednji put osvojio titulu, već i poslednji put igrao u finalu, a sada će imati priliku da to uradi u slučaju trijumfa u polufinalu nad pobednikom sutrašnjeg četvrtfinala između domaćina Obale Slonovače i Malija (subota, 18.00).

KUP AFRIČKIH NACIJA - ČETVRTFINALE

Petak:

Nigerija - Angola 1:0 (1:0)

/Lukman 41/

DR Kongo - Gvineja 3:1 (1:1)

/Embemba 27, Visa 65 pen, Masuaku 82 - Bajo 20 pen/

Subota:

18.00 (3,20) Mali (3,10) Obala Slonovače (2,40)

21.00 (2,75) Zelenortska Ostrva (2,95) Južna Afrika (2,85)



tagovi

Kup afričkih nacija 2024Afrički kup nacijaKup afričkih nacijaDR KongoGvineja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara