Željko Gavrić (©Starsport)
Željko Gavrić (©Starsport)

Francuzi sa Guirijem i Adlijem tehnički i fizički superiorni, Orlići ne mogu da se trkaju u Humskoj

Vreme čitanja: 6min | uto. 12.10.21. | 11:27

Galski petlići u prošlom kolu zgromili Ukrajinu, svetskog prvaka, a izabranici Zvonka Živkovića upisali prvu pobedu i postigli prvi gol posle godinu dana

Godinama je Srbija predstavljala sinonim za uspeh kada su u pitanju rezultati mladih reprezentacija. Orlići su bili velesila u toj kategoriji, ali u poslednje vreme i tu je situacija počela da se menja. Srbija se posle tri uzastopna učešća na Evropskim prvenstvima za igrače do 21 godine nije kvalifikovala za poslednji turnir, a ako se nešto drastično ne promeni u igri Orlića - neće ni za iduće Evropsko prvenstvo.

Okrenula je Srbija reprezentaciju Jermenije u Jerevanu teškom mukom (4:1), tek u završnici se Srbija raspucala i izbegla jednu od najvećih blamaža u mlađim kategorijama. Krajnji rezultat ne daje pravu sliku, a da kod Orlića nešto ozbiljno ne štima govori podatak da je to bila prva pobeda Srbije još od oktobra prošle godine!? Izmiče „klasi 2000“ plasman na Evropsko prvenstvo, a da joj šanse za direktnu prohodnost ne bi bile svedene na minimum, moraće na stadionu Partizana da pobedi Galske petliće (18.30).

Izabrane vesti

Iliju Stolicu je prethodni saziv FSS najavljivao kao dugoročno rešenje, uz obećanje da će se "stvoriti sistem". A vrlo brzo se ispostavilo da od dugoročnog planiranja nema ništa. Stolica je smenjen, a početkom aprila ove godine za selektora U21 reprezentacije Srbije postavljen je Zvonko Živković. Boljitak ni pod novim selektorom nije primetan, jer Orlići ne samo da su na pobedu čekali godinu dana, već i na gol. Pre kanonade u smiraj meča u Jerevanu, mlada reprezentacija Srbije se poslednji put na semaforu upisala protiv Poljske u kvalifikacijama za prethodno Evropsko prvenstvo, a strelac je bio Veljko Nikolić (1:0). 

Doveli su Orlići sebe u takvu poziciju da im je preko potrebna pobeda protiv Francuske, koja spada među najmoćniji selekcije, kako u uzvratu do 21 godine, tako i u ostalim kategorijama. Piramida je u Francuskoj perfektno posložena, a olakšavajuća okolnost za Srbiju protiv fizički, možda, najdominantnije reprezentacije je što neće igrati prva zvezda Galskih petlića i madridskog Reala – Eduarda Kamavinge.

Svestan je selektor Zvonko Živković da Orlići ne mogu fizički da pariraju vršnjacima iz Francuske. Od trkanja sa supersoničnim Galskim petlovima nema ništa, spušten gard značio bi debakl. Tako je prošla Ukrajina. Tim Ruslana Rotena raznet je – 5:0. A, gro te selekcije čine igrači koji su svetski šampioni.

Srbija je u Jerevanu bila bez Petra Stranića – bio na terapiji zbog posledica udarca koje je osećao još od Razgrada – i Filipa Stevanovića – povredio članak – a za meč sa Francuzima je selektor Živković ostao bez Nemanje Jovića. Naknadno je u poziv stigao Milošu Pantoviću.

“Pripremili smo se teoretski koliko možemo, fizički sigurno da smo inferiorniji. Sreća je što možemo da promenimo pet igrača, ali takođe mi imamo usku bazu igrača iz 2000. godišta. Pre koji dan kada smo se sakupili javljeno nam je da su neki igrači povređeni, pa smo morali da pozovemo nove igrače. Sve su to problemi sa kojima se susrećemo”.

18.30: (4.50) Srbija (3.50) Francuska (1.75)

Srbija je zakazala protiv Makedonije u Ohridu, Slobodan Tedić je na tom meču promašio penal, a bela tačka je u Jerevanu pocrnela Željku Gavriću. Ali imali su i Francuzi svoje žute minute. Ukrajinu su razneli (5:0), Makedonija je bila nemoćna (3:0), a neočekivan kiks desio se na gostovanju Farskim Ostrvima (1:1).

“Francuzi su pobedili Ukrajinu sa 5:0, a to je tim koji je pre dve ili godinu i po dana osvojio Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina. Tu veliki broj igrača igra i za selekciju do 21 godine. Gledajući njihove snimke lako je uočljivo da su tehnički superiorni, da su fizički na jednom izuzetnom nivou... Brzinom ne možemo da im pariramo, ne možemo se trkati sa njima. Pokušali smo igračima tokom prethodna dva dana da predočimo kako igraju, a kako bismo mi trebali da odigramo taj meč“.

Uloga favorita ide Galskim petlićima...

“Želim da momci daju svoj maksimum, da budu koncentrisani tokom svih 90 minuta i nadam se da ćemo na kraju ostvariti pozitivan rezultat protiv Francuske, koja je favorit ne samo ove grupe, nego uopšte u mlađim kategorijama na svim velikim takmičenjima”, zaključio je Zvonko Živković.

Dok je Eduard Kamavinga bio tu, selektor Silvan Ripol je igrao u formaciji 4-4-2. Sredinu su držali fudbaler Real Madrida i Maksens Kakere, a kako je Eduard Kamavinga prethodni meč propustio zbog povrede, Silvan Ripol se odlučio za promenu formacije, koja je bila plodonosna. Prešao je iz sistema 4-4-2 u 4-2-3-1, sa izrazito ofanzivnim krilnim igračima. Posle kanonade protiv Ukrajine – posao im olakšao crveni karton Talevijerova u 27. minutu – teško da će se postavka igre i startnih 11 u skorije vreme menjati. 

Sastav Francuza prepun je igrača koji igraju standardno u „ligama petice“. U izostanku Eduarda Kamavinge, prvo ime tima je napadač Nice Amin Guiri. Jedan je od najvećih francuskih talenata – na Evropskom prvenstvu do 17 godina bio najbolji strelac – i stub je Nice. Iako se u ovim kvalifikacijama nije naročito golgeterski istakao – postigao gol samo protiv Farskih Ostrva – fantastično igra na Alijanc Rivijeri pod komandnom palicom Kristofa Galtijea. Mladi napadač Galskih petlova je u Ligi 1 dao pet i namestio tri gola. 

Štoperski tandem čine kapiten Vilijam Siliba, koji nastupa za Marselj kao pozajmljen igrač, i Benoa Badijašil iz Monaka. Za štoperske pozicije konkuriše i Loik Bade. Letos je Bade prešao u Ren za 17.000.000 evra, a kraj leve-aut linije je protiv Ukrajine bio Badeov saigrač iz Rena – Adrijen Trufer. Drugustranu drži Pjer Kalulu, koji u Milanu počinje da dobija ozbiljniju minutažu.

Kefren Tiram, sin Lilijana Tirama, zadužen je za kvarenje protivničkih napada. U mladoj reprezentaciji Francuske dobio je više prostora otkad nema Eduarda Kamavinge. Dinastija Maldinija je u Milanu produžena, a slično je i u Francuskoj, gde caruje dinastija Tiram. Markus Tiram iz Menhengladbaha debitovao je za A selekciju Francuske, a u budućnosti bi mogao i Kefren Tiram. Tu je i tandem Liona Maksens Kakure i Rajan Čerki, a van Francuske od Galskih petlića u „ligama petice“ igraju Amid Adli (Bajer Leverkuzen), dok Ilan Melije brani za Lids.

Moćan tim, ali je na prethodnom Evropskom prvenstvu zakazao u četvrtfinalu protiv Holandije (2:1). U Humskoj će biti praznik fudbala, napadač Metalca Filip Stuparević očekuje odličnu utakmicu.

“Naravno, kako je značilo na pobedi samoj ekipi, tako je i nama kao igračima pojedinačno da dobijemo na samopouzdanju. Jednostavno, utakmica je bila odlična sa puno golova, što je nama opet dalo na tom velikom samopuzdanju, koje će se preliti i na utakmicu sa Francuskom”, rekao je Stuparević i dodao:

“Stručni štab je odlično pripremio utakmicu protiv Francuske, odlično smo ih analizirali i trudićemo se da damo sve od sebe. To je jedan veliki praznik fudbala za sve nas. I za one koji će igrati, ali i za one koji će biti na klupi. Mislim da će biti odlična utakmica”.

Ivan Milosavljević istakao je da im je pobeda u Jerevanu mnogo značila i da Orlići uvek moraju da igraju na pobedu, bilo da se susreću sa „strašnim“ Francuzima ili nekom drugom reprezentacijom. 

“Velika je stvar što smo upisali prva tri boda, pogotovo na strani protiv jedne jake reprezentacije. Pokazali smo navijačima da, ipak, imamo kvalitet i snagu čak da preokrenemo rezultat. Jesu imali minimalnu prednost, ali nije lako napraviti preokret kada igrate u gostima. Susrećemo se sa svetskim prvakom, što je velika motivacija za nas. Imamo tim, imamo poverenje stručnog štaba i navijača, i dočekujemo ih sa velikim motivom. Kada se igra za Srbiju, očekivanja su uvek ista - pobeda. Bilo da igramo protiv Francuske ili neke druge reprezentacije. Otkad smo došli iz Jermenije pripremamo se, mislim da smo maksimalno spremni. Daćemo sve od sebe i pokazaćemo šta umemo”.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO (U21)

Utorak

16.00: (3.15) Jermenija (3.25) Makedonija (2.20)

17.00: (1.13) Ukrajina (8.00) Farska Ostrva (14.0)

18.30: (4.50) Srbija (3.50) Francuska (1.75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Srbija U21mlada reprezentacija SrbijeMlada reprezentacija Francuskekvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara