Nikola Jokić i Karl Entoni Tauns (©AFP)
Nikola Jokić i Karl Entoni Tauns (©AFP)

Denver večeras mora da pobedi i bude spreman na mnogo tvrđu igru

Vreme čitanja: 5min | pet. 10.05.24. | 18:14

Indijana je mesto gde će takođe biti jako interesantno

Klivlend je uzeo pobedu u Bostonu, Dalas u Oklahomi. Dva prva nosioca plej-ofa ulaze u nastavak serija s rezultazom 1-1, a danas nas čekaju treće utakmice u dvije serije u kojima ekipe ulaze s vodstvom 2-0-. Njujork je odbranio domaći teren protiv Indijane, a Minesota je u prva dva meča napravila čudo i slavila u Denveru. Večeras nas čekaju paklene utakmice u pokušaju Pejsersa i Nagetsa da izbegnu zaostatak od 0-3.

01.00: (1,35) INDIJANA (14,0) NJUJORK (3,70)

Izabrane vesti

Da možemo birati jednu utakmicu plej-ofa koju bismo želeli da gledamo uživo, bila bi to ova. Ne zato šta očekujemo neku spektakularnu košarku, nego će atmosfera u Indijani biti paklena. Pejsersi i Niksi imaju istoriju međusobnih susreta u doigravanju tokom devedesetih o kojima je snimljen i jedan od najboljih sportskih dokumentaraca svih vremena, 'Winning Time', a sada se u ovoj fazi susreću prvi put nakon puno godina. Samo to je dovoljno da publika u Indijani s uzbuđenjem čeka ovaj koncert, a dodatni začin je sve ono šta se događalo u prve dve utakmice u Medison Skver Gardenu.

Njujork je u obe utakmice pobedio u teškoj borbi, zahvaljujući neverovatnim partijama Džejlena Bransona, ali i, ako pitate Indijanu, zahvaljući sudijama. Svi su u iz redova Pejsersa ljuti na suđenje u prva dva meča pa su NBA ligi dali prigovor s čak 78 nabrojenih grešaka na njihovu štetu, a trener Rik Karlajl je u jednom obraćanju medijima rekao da bi i timovi iz malih sredina trebali imati isto pravo da dođu do pobede kao i oni iz većih.

Karlajl je iskusni veteran, zna dobro šta se događalo u devedesetima i da je narativ veliki - mali grad, urbana - ruralna sredina bio važan u dvobojima Niksa i Pejsersa pa smo sigurni da ovo nije slučajno rekao pa verujemo da će atmosfera u Gejnbridž Fildhausu večeras biti suluda. To bi stvarno trebalo videti.

Što se igre tiče, pre druge utakmice smo napisali da Pejsersi treba da dobiju Tajrisa Halibartona i on je odgovorio sa 34 poena, devet asistencija, šest skokova, sedam trojki i tri ukradene lopte. Imali su Pejsersi i dobar učinak s klupe, a za pobedu im je trebala bolja napadačka igra visokih igrača, Paskala Sjakama i Majlsa Tarnera. Ako je dobiju večeras, onda će biti blizu pobedi i smanjenju rezultata u seriji na 1-2.

No, možda im neće trebati ni da dobiju dobre partije svojih važnih igrača, možda će da bude dovoljno da ostanu na parketu do kraja utakmice. Naime, ludi ritam Toma Tibodoa čiji igrači na s parketa izlaze samo ako praktično ne mogu disati, a i tada dobiju minutu-dve odmora. Takav ritam odneo je već Bojana Bogdanovića i Mičela Robinsona do kraja sezone, a za ovu utakmicu Njujork ne može da računa na O-Dži Anunobija. To znači da će u petorku Majls Mekbrajd, a da će na klupi neke konkretnije minute napokon dobiti Alek Burks. Ili možda neće, ne bi nas čudilo da Tibodo večeras koristi samo šest igrača u rotaciji...

03.30: (1,60) MINESOTA (13,0) DENVER (2,60)

Nikola Jokić je ušao u istoriju kao prvi neamerički košarkaš koji je tri puta osvojio nagradu za MVP-a NBA lige, ali smo sigurni da bi tu nagradu odmah menjao da je njegov tim u Minesotu otišao s prednosti od 2-0 umesto da gube istim rezultatom. Denver je u problemima, branilac titule bi s večerašnjim porazom otišao u rupu od 0-3 iz koje se niko nikada nije izvukao u istoriji NBA lige. Naravno da za sve postoji prvi put, ali Nagetsi bi više voleli da to ne moraju da naprave, odnosno da pobede večeras.

Jedna stvar je najvažnija u pripremi za ovu utakmicu - Denver mora biti spreman na tvrdu igru koju Minesota potencira i koju smo videli u prva dva meča. Svi oni prigovori kako igrače Nagetsa malo previše tuku nisu opravdani jer ne vidimo razliku u suđenju u ovoj seriji u odnosu na ostale. Jednostavno, ovo je plej-of i ako su arbitri odlučili da puste tvrdu igru treba se na nju prilagoditi. Čini nam se da su u Denveru, a posebno to mislimo na trenera Majkla Melouna, više odlučili brinuti se o sucima nego o svojoj igri i očitim nedostacima u slaganju rostera šampionske ekipe o čemu smo pisali od početka sezone. Neverovatno je da generalni menadžer ekipe daje izjave u stilu "važnije nam je da osvojimo tri od šest naslova nego dva zaredom i nije problem da ga ne osvojimo ove sezone". Vidimo svi da u NBA ligi ne postoji toliko vremena da se "baci jedna sezona u vetar" - neprestano se pojavljuju nove mlade ekipe. Pogledajte Oklahomu ove sezone, ko zna kako će da izgleda Memfis zdrav i maksimalno motivisan sledeće, za par godina će tu da bude San Antonio sa Viktorom Vembanjamom, a već sada je tu Minesota.

Da, Minesota je u ovih šest utakmice plej-ofa pokazala da već sada puca na velike stvari. Imati skor 6-0 protiv timova u kojima igraju Jokić, Kevin Durant, Devin Buker, Džamal Marej i ostali je stvarno velika stvar, a sigurni smo da će večeras opet ući maksimalno napaljeni da na naki način završe ovu seriju, odnosno usmere je prema kraju. Imaju odbranu, imaju Entonija Edvardsa, imaju Karl-Entonija Taunsa koji je na neki način i najvažniji igrač serije jer odlično povezuje sve ono u igri Vukova.

Znamo kako će Minesota da igra, a šta treba da napravi Denver? Pre svega, trebaju da pokušaju odgovoriti na žestoki ritam kojeg će Vukovi da nametnu od početka, a onda i da pronađu način da otvore šta više prilike Jokiću i Mareju. U toj ideji bi glavnu ulogu trebao da ima Eron Gordon koga igrači Minesote najčešće puštaju da bi pomagali u odbrani na drugim igračima, Gordon mora da bude agresivan u napadanju obruča, ali bilo bi dobro i da šta više ima loptu u svojim rukama na počecima napada kako bi se Marej oslobodio pritiska odbrane trčeći kroz blokove.

Od Gordona i čvrstog pristupa zavisi hoće li Denver večeras da dođe do jako važne pobede. Marej je najbolji u najtežim utakmicama, a u Jokića ne sumnjamo. Ipak je on MVP.

Piše: Emir FULURIJA

NBA LIGA - PLEJ-OF

Subota:

01.00: (1,35) Indijana (14,0) Njujork (3,70)

03.30: (1,60) Minesota (13,0) Denver (2,60)

21.30: (1,65) Dalas (13,0) Oklahoma (2,50)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Nikola JokićNBA ligaDenver NagetsMinesota Timbervulvs

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara