Detalj sa meča Didelanža i Sevilje pre tri godine (©Reuters)
Detalj sa meča Didelanža i Sevilje pre tri godine (©Reuters)

Fudbal u Luksemburgu na sve većem nivou, večeras saznajemo ko će da preti Čuki i Nišlijama

Vreme čitanja: 3min | pet. 27.05.22. | 11:11

Finale Kupa između Didelanža i Rasinga (petak, 20.00) odlučiće poslednjeg predstavnika te zemlje u kvalifikacijama za Ligu konferencije

Decenijama u nazad su klubovi iz Luksemburga bili sinonim za amaterski fudbal, pamte se na našim prostorima pobede Crvene zvezde i Partizana nad Didelanžom sa po 14:1, odnosno 6:2. Uvek se potcenjivački gleda ka njihovim predstavnicima i kada god pričamo o nekim projekcijama evropskih žrebova baš klubove iz najmanje članice Beneluksa smatramo kao najpoželjnije. Međutim, rezultati Luksemburžana na svim poljima poslednjih godina pokazuju da više ne smemo da ih potcenjujemo. Reprezentacija Srbije je imala dosta problema na susretima sa njihovim nacionalnim timom u poslednjim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i Mundijal, pogotovo u gostima. Jesu Orlovi upisali sve četiri pobede, ali na momente smo svi strepeli od kiksa.

Da se dobro radi i sa mlađim kategorijama u Luksemburgu pokazao je i kontinentalni šampionat za kadete, na kojem su Orlići za sada dodugrali do polufinala. Put do grupne faze našli su i Luksemburžani, a tamo su ih zaustavili Nemačka, Italija i domaćin Izrael. Na putu do završnog turnira eliminisali su prvo Norvešku, pa zatim i Englesku!

Izabrane vesti

Najveći uspon tamošnjeg fudbala ipak se za sada vidi na klupskom nivou. U poslednje tri godine Didelanž je dva puta stizao do grupne faze Lige Evrope, 2019. je tamo osvojio bod u grupi sa Milanom, Betisom i Olimpijakosom, a potom 2020. četiri boda u konkurenciji Sevilje, APOEL-a i Karabaga. U sezoni na izmaku su se u snagu tamošnjeg fudbala uverili i Crnogorci, konkretno Zeta koju je u kvalifikacijama za Ligu konfrencije preslišao Progres Niderkorn, dva puta sa po 3:0.

Zbog svega toga vredi ispratiti finale Kupa Luksemburga, koji je na programu ovog petka od 20 časova. Utakmica novog prvaka Didelanža sa Rasingom daće nam poslednjeg predstavnika ove zemlje u kvalifikacijama za Ligu konferencije, odnosno potencijalnog rivala Čukaričkom i Radničkom iz Niša.

20.00: (1,53) Didelanž (4,00) Rasing Luksemburg (5,70)

Didelanž će kao prvak da igra kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će drugoplasirani Diferdanž i Fola Eš (imali po pet bodova manje od šampiona) u Ligu konferencije. Preostala četvrta karta, u zavisnosti od toga hoće li Didelanž da osvoji duplu krunu ili ne, mogla bi da završi u rukama Esperanža ili Rasinga.

Ukoliko Didelanž predvođen portugalskim strategom Karlosom Fangeirom osvoji nacionalni kup po šesti put, Esperanž će u Evropu kao četvrtoplasirani tim iz lige. S druge strane, Rasing igra za svoj deveti trofej u tom takmičenju (prvi od 1980. godine), ali ujedno i peti izlazak na međunarodnu scenu.

Da, Didelanž je favorit zbog prvenstva i iskustva koje je stekao u Evropi, ali Rasing je ove sezone i te kako pokazao da može da mu parira. U septembru je kao domaćin skupo prodao kožu, Didelanž ga je jedva savladao sa 4:3, da bi potom u februaru oni odigrali 1:1, tako što je novi prvak morao da juri zaostatak. Na poslednjih šest takmičarskih susreta Rasing je uspevao da zatrese mrežu večerašnjeg rivala, na poslednja četiri je došla igra GG, a na to da će da bude tako i sada kvota u Mozzartu je 1,50.

KUP LUKSEMBURGA – FINALE

Petak

20.00: (1,53) Didelanž (4,00) Rasing Luksemburg (5,70)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Luksemburg 1Didelanž

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara