Printscreen
Printscreen

Fudbalsko samoubistvo ili genijalnost? Postekoglu brani taktiku protiv Čelsija: I kad ostanemo sa petoricom igraćemo isto (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.11.23. | 17:45

"Možda mislite da je ono što je Ejndž Postekoglu uradio ludo, ali ja smatram da je genijalno", hvali pristup Pevaca Džejmi Karager

Dugo u Premijer ligi nije bilo sadržajnije utakmice od sinoćnje između Totenhema i Čelsija. Pet golova, pride još četiri poništena, deset žutih i još dva crvena kartona i preko sto minuta totalnog haosa u derbiju 11. kola Premijer liga. Derbija o kojem i dan kasnije priča čitavo fudbalsko Ostrvo. Priča o samoj utakmici, ali o jednom detalju posebno – taktici Angelosa Postekoglua.

Utakmicu, koja je u jednom trenutku postala zahtevija za sudije u VAR sobi (budući da su samo tokom prvog poluvremena morali da reaguju devet puta!?) no za same igrače, Totenhem je završio sa devetoricom na terenu, a štoperski tandem u tim trenucima činili su Erik Dajer, centralni defanzivac koji do sinoć nije odigrao ni minut fudbala, te Pjer Emil Hejbjerg, defanzivni vezista što je od starta sezone u senci Iva Bisume i Pape Matar Sara. Pride je Totenhem, pored već isključenih Destinija Udogija i Kristijana Romera, ostao bez povređenih Mikija van de Vena i Džejmsa Medisona.

Izabrane vesti

Međutim, ni u takvoj situaciju, koju verovatno nije mogao da zamisli ni u najgorim snovima, Postekoglu nije odustao od taktike koju forsira čitave sezone. Taktike koja podrazumeva visoko postavljenu odbranu. Iako bi većina trenera naredila potpuno povlačenje u tim trenucima, Australijanac nikako nije želeo da parkira autobus ispred Đuljelma Vikarija. Ni kada je u 33. minutu isključen Romero, ni pošto je na startu nastavka Udogi zbog drugog žutog kartona morao u svlačionicu.

Umesto toga, Postekoglu je pogurao Hejbjerga i Dajera do centra igrališta – iako ni jednog ni drugog ne krasi brzina – pokušavajući čitavo drugo poluvreme da hvata fudbalera Čelsija u ofsajd zamku, čime je podelio fudbalsku javnost. Jedni su pristup bivšeg trenera Totenhema okarakerisali naivnim, drugi pak hrabrim.

Konkretno Glen Hodl, nekadašnji član Totenhema, koji je upisao preko 350 nastupa za londonski tim, osudio je Ejndžovu taktiku.

"Ukoliko Totenhem nastavi da igra ovako visoko, blizu centra igrališta, smatram da je fudbalsko samoubistvo igrati tako sa deset igrača. Ne mogu da vrše pritisak na loptu, jer će biti očerupani. Radili su to tokom čitave sezone, ali su imali defanzivce u timu sa kojima je to funkcionisalo. Činilo mi se da nisu promenili taktiku sada, a morali bi", izjavio je Hodl još na poluvremenu, dok je Totenhem još igrao "samo" bez Romera.

Pristup domaćeg tima nije se menjao ni posle 55. minuta kada je Majkl Oliver isključio Udogija. Ali Totenhem je ostao u životu, u završnici imao dve prilike i da izjednači, da bi ga tek u nadoknadi sa dva gola nokautirao Nikolas Džekson. Geri Nevil je zbog hrabrosti koju je njegov tim pokazao, odao priznanje 58-godišnjem stručnjaku.

"Prvi put vidim da tim izgubi 4:1 i opet dobije ovacije. Luda, luda noć. Luda od početka do kraja. Postekoglu će biti ponosan na svoje igrače koji su ostali na terenu. Pojedini igrači su pokazali nedostatak discipline. Navijače nisu razočarale sudije, izneverili su ih nedostatak prisebnosti i nepromišljenost Romera i Udogija. Mogu biti ponosni na one koji su bili na terenu i na način na koji je trener postavio ekipu sa devetoricom igrača. Pali su na kraju, ali Čelsiju nijednog trenutka utakmice nije bilo prijatno", istakao je Nevil po završetku utakmice.

Nevilovog mišljenja je i Džejmi Karager.

"Rezultat je pregrub po Totenhem. Možda mislite da je ono što je Ejndž Postekoglu uradio ludo, ali ja smatram da je genijalno. Totenhem je bio u igri sve do 94. minuta", naglasio je legendarni defanzivac Liverpula.

Pitanje taktike bilo je neizbežno i na Postekogluovoj konferenciji posle meča, a Australijanac grčkog porekla svima je stavio do znanja da neće poslušati Hodlov savet.

"Jednostavno, to smo mi, druže. To smo mi i bićemo takvi sve dok sam ja ovde. Čak i da ostanemo sa petoricom na terenu, probaćemo isto."

Pomalo ludo, zar ne? Ili ipak hrabro? Šta vi kažete?


tagovi

Premijer ligaTotenhemAngelos Postekoglu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara